13 Maja 2026, 10:36:09 czas Polski

Autor Wątek: Spawarka inwentorowa  (Przeczytany 6107 razy)

Offline fantomas40

Odp: Spawarka inwentorowa
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Maja 2016, 20:29:51 czas Polski »
Witam
Miałem spawarkę Dedra 180 a, sprzedałem ją koledze bo kupiłem sobie migomat. Jest to naprawdę bardzo dobra spawarka. Kolega który ode mnie ją kupił miał dużo droższą kupioną w firmowym sklepie, ale jak pospawał moją to swoją odsprzedał jak się dowiedział że sprzedaję swoją.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Maja 2016, 20:44:54 czas Polski »
Mam dedre 200A z tigiem.

Uzywam od ok 5 lat. Bardzo udany produkt. Smialo moge polecić każdemu.

Bardzo dobra efektywność i stabilność. Nie udało mi sie jej zagrzać nawet przy spawaniu max prądami.

Offline futrzak

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Maja 2016, 23:57:25 czas Polski »
fantomas40 a jaki migomat kupiłeś?

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Maja 2016, 11:53:58 czas Polski »
Do spawarki polecam dokupić kątowniki magnetyczne .Nieoceniony pomocnik gdy spawasz jakieś konstrukcje.

Offline nabuch

« Odpowiedź #19 dnia: 30 Maja 2016, 21:42:56 czas Polski »
Witaj . Ja powiem z własnego doświadczenia że nie kupiłbym już samej mma przynajmniej z moimi umiejętnościami . Od ok 3 lat mam Magnum 200 mig +mma  Do garażowych prac w praktycznie 90 procentach używam miga bo jest to sprzęt prawie dla idiotów. Zawsze miałem problemy z dobrym prowadzeniem elektrody . Jak już wydawało mi się że coś wychodzi spróbowałem w pracy miga i stwierdziłem nigdy więcej elektrody jak nie będę musiał. Mig jak dla mnie :
-spawasz w jednakowej odległości od materiału nie musisz zbliżać ręki wraz z ubywającą eletrodą
-czysta spoina
-mało odprysków ciężkich do usunięcia
-dużo łatwiejsze prowadzenie łuku bo masz małą odległość uchwytu od ręki
-napawanie które jest bajecznie proste
-spawanie cienkich blach do których wcześniejsze podejścia kończyły sie efektownymi dziurami

Na minus
-materiał musi być na prawdę czysty bez rdzy  i powłok lakierniczych
-nie może być wiatru

Zgodnie z powyższym celowałbym w coś co ma Mig którym będziesz pracował w stałym miejscu  oraz MMA na wyjazdy  do pracy na dworze przy wietrze czy brudnym materiale.
Pewnie zapytasz co wybrać - nie wiem na tamtą chwilę pogadałem z kilkoma sprzedawcami co się nie psuje i ten model był mi polecony . Nie szukałbym jakiś miniaturek i cudów raczej rozglądaj się za czymś popularniejszym  do czego są dostępne części .  Ogólnie ten model który ja mam jest ok . Taki sam ma mój kolega i również jest zadowolony . Wymaga bezpiecznika C16 A do pracy bo rozruch trochę szarpie instalacją. Z rzeczy które trochę przeszkadzają to waga-ok 30 kg . Są lżejsze migomaty ale sam wiesz jak coś jest lekkie to i z reguły ma niektóre elementy zbytnio odchudzone. 
Co do tiga to w mojej opinii trzeba na prawdę wprawnej ręki . W opinii kolegi który spawa tigiem jest gorzej niż elektrodą .Mam nadzieje że coś Ci pomogłem . Pozdrawiam

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Maja 2016, 23:01:19 czas Polski »
Cienką blachę da radę pospawać zwykłą mma tylko trzeba mieć wprawę.

Offline nabuch

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Maja 2016, 06:13:29 czas Polski »
Bushmaster , pewnie że da,  ale ja piszę z własnego doświadczenia . (Dla mnie temat niedostępny szczerze mówiąc :D )Jeżeli ma chłopak możliwość kupna miga to moim zdaniem jest to dobry kierunek . Nie chciałbym się katować spawaniem cienkich blaszek w jakieś większej liczbie. Dzięki migowi wyspawałem sobie sporo osłonek do piły z blachy 0.5 jak pomyśle ile błogosławieństw poleciałoby przy tym .... U mnie już 2 razy uratowałem sobie tłumik u samochodu w sytuacji podbramkowej .Pozdrawiam

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Czerwca 2016, 22:10:11 czas Polski »
Mig to fajna sprawa,gdy masz na niego robote i zwróci się tobie kasa po jakimś czasie.

Offline futrzak

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Czerwca 2016, 22:47:17 czas Polski »
Ostatnio zastanawiam się nad czymś takim Welder Fantasy 2w1 TWINMIG 200 MIGOMAT za 1200zł. Czy migomat inwentorowy z mma ma sens?

Offline nabuch

« Odpowiedź #24 dnia: 02 Czerwca 2016, 06:28:20 czas Polski »
Futrzak pewnie, że inwerter ma sens zwłaszcza inwerter .Ciężko o uzyskanie takiej stabilności łuku na zwykłej spawarce czy migomacie niż na samym trafo. Mamy w pracy origomig c250 na zwykłym trafo i z moich subiektywnych odczuć czuć, że ten przetop jest mocniejszy bo mimo wszystko to 3 fazy, ale  co do stabilności inwerter wygrywa. W porównaniu spawarek inwerterowych do zwykłych klasycznych to już w ogóle .... Chyba że kupisz starą Bester spb 315 z płynną regulacją ....tylko te 300kg żywej wagi. Najfajniejsze jest to że masz 2 rzeczy w jednym urządzeniu które jest mobilne. Kończy CI się drut/gaz w migomacie jeden przełącznik i podpięcie przewodu z uchwytem i jedziesz dalej . 
Co do samego welder fantasy nie wypowiem się zbyt wiele . Widać ,że jest mocno odchudzone -11kg  to bardzo mało  i jest to fajne do transportu, ale żeby nie było badziewnie zrobione . Popytaj może na elektrodzie są ludzie którzy zajmują się serwisem . Unikałbym spawarek robionych na smd bo będzie ciężej je naprawić o ile nie będzie takiej sytuacji że płyty będą pozalewane w ogóle jakimś lakierem i naprawa będzie bardzo utrudniona.  To co mam magnum mig 200 mma mogę Ci polecić   ma przewlekane elementy  , płyty nie zalane lakierem  , funkcjonuje na rynku kilka lat z pozytywnymi ocenami i jest nazwijmy to w miarę znanym modelem. Niestety waży 30 kg.
Bushmaster też tak myślałem ,że kurcze tyle kasy i kiedy mi się to zwróci. Przyszedł czas i zrobiłem sobie ok 30 m balustrad no i się zwrócił z nawiązką po pierwszej robocie 30x180 zł a mnie metr z materiałami wyszedł mnie chyba ok 80 zł czyli masz 3000 w kieszeni :D  Kolega zrobił sobie bramę przesuwną  zamiast za  3000 za samo skrzydło wyszło go ok 1200zł . Warto  ?

Offline futrzak

« Odpowiedź #25 dnia: 02 Czerwca 2016, 16:27:59 czas Polski »
Ta firma już trochę na Polskim rynku jest, lecz minusem jest, to że ponoć trudno o części do ich spawarek, bo nie chcą udostępniać tylko każą przysyłać do nich do naprawy. Kolega ma tiga od nich i sobie chwali, narazie nie miał problemów po 5 latach eksploatacji. Podobną spawarkę ma też Magnum MiG 200 MMA coś takiego, tylko że Magnum ma gwarację 1 rok, a Welder daje 2 lata. Pewnie tak i tak to ten sam chińczyk podobnie jak jest ze strugarkami, inna naklejka a w środku wszystko to samo. 

Offline Arek15

« Odpowiedź #26 dnia: 02 Czerwca 2016, 19:42:50 czas Polski »
ja  w gwarancje przestałem wierzyć po zakupie nowego telefonu-szanowałem go straszliwie, nosiłem w futerale.po kilku miesiącach zepsuł się- gwarancja, naprawili, po 2 miesiącach znowu- też naprawili, po miesiącu trzeci raz  i mi odmówili naprawy twierdząc że telefon był zalany:) nigdy kropli żadnej cieczy nie widział, z tego mój wniosek taki że albo nie trzeba patrzeć na gwarancje albo kupować kupować szanujące się marki których serwisu można być pewnym. co do spawarki też stoje przed wyborem, w rodzinie mam  spawacza i kupił sobie czeskiego tigera 300 a chyba i sobie chwali, na transformatorach trochę waży  i cena koło 5000  ale on ma robotę na to :) juz mu się pewnie wrócił:) ja chcę wydać około 3k i nie wiem czy dołożyć czy kupić fabryczną używkę np kemppi, lincoln electric, hobart , esab, ,  teraz jestem w uk i tu czekam na okazję:)

Offline Przemcio

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Czerwca 2016, 19:07:50 czas Polski »
Albo nie oddawać urzadzenia na gwarancje tylko reklamować jako towar niezgodny z umowa i żądać zwrotu gotowki lub wymiany na towar wolny od wad :)

Sprawdzone. Nie musisz zgadzać sie na naprawę :)