12 Maja 2026, 19:16:48 czas Polski

Autor Wątek: Znaczenie kolorów na elektrodach spawalniczych.  (Przeczytany 1614 razy)

Offline tomasko

Znaczenie kolorów na elektrodach spawalniczych.
« dnia: 19 Czerwca 2016, 21:31:31 czas Polski »
Witam

Czasami mam w kolo domu jakieś remonty i trzeba pospawać płot , bramkę itp.

Spawam elektrodami w otulinie koloru żółtego i zastanawia mnie co te kolory znaczą.

Czy może ktos z was wie jak dobrać odpowiedni kolor elektrody do spawanego metalu?

Może to przy amatorskim spawaniu kolo domu nie ma większego znaczenia?
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline Morświn

Odp: Znaczenie kolorów na elektrodach spawalniczych.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwca 2016, 22:31:31 czas Polski »
Przy 141 to domieszki przy 111 to się chyba na oznaczenia patrzy.
celulozowe, rutylowe, kwaśne,zasadowe...

Offline Artkor

Odp: Znaczenie kolorów na elektrodach spawalniczych.
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2016, 11:46:32 czas Polski »
Do zastosowań domowych polecam kupować elektrody ER146 (różowe). Jest to uniwersalna elektroda rutylowa którą bardzo łatwo zajarzyć łuk elektryczny i dość łatwo położyć ładną spoinę. Nadaje się do spawania we wszystkich pozycjach i co ważne poradzi sobie z nią każda spawarka i nie trzeba ich suszyć. Ponadto materiał nie musi być idealnie czysty. Elektrody te spawacze wybierają również wtedy gdy nie mają pewności co do rodzaju spawanej stali, po prostu pospawa prawie wszystko.

Elektrody zasadowe EB wymagają już dużo więcej doświadczenia od spawacza i używane są np do spawania kadłubów statków i innych wymagających konstrukcji. Elektrody te wymagają suszenia w piecu w odpowiedniej temperaturze, inaczej spoina będzie gorsza niż w różowych.

Wszystkie inne to produkty specjalistyczne które amatorowi bez sprzętu na nic się nie przydadzą.

Piszę z własnego doświadczenia. Sześć lat byłem spawaczem w Stoczni Szczecińskiej.