10 Czerwca 2026, 02:00:16 czas Polski

Autor Wątek: Drzewo i fizyka  (Przeczytany 1638 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Drzewo i fizyka
« dnia: 29 Czerwca 2016, 16:43:07 czas Polski »
Kilka dni temu, podczas burzy na posesji sąsiada w sosnę uderzył piorun. Na zdjęciach widać skutki - częściowe okorowanie drzewa
 i "sponiewieranie" ziemi wokół. Ten sam piorun spowodował uszkodzenie panelu sterowania pieca CO, routera i tunera TV. Ja na szczęście kilka sekund wcześniej wyłączyłem zasilanie na tablicy głównej i nie poniosłem szkód.

m_kola

• Gość
Odp: Drzewo i fizyka
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2016, 16:55:45 czas Polski »
Zetnij i zobacz jaki wzorek jest w przekroju ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2016, 17:08:44 czas Polski »
ciąłem ostatnio dęba w którego piorun walił kilka razy - nie ma żadnych widocznych oznak na drewnie, poza wypaloną korą.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2016, 17:42:07 czas Polski »
wyłączyłem zasilanie na tablicy głównej
Nie zawsze to chyba pomoże :-\
,,Impuls ten powstaje wskutek wytworzenia przez prąd elektryczny pioruna krótkotrwałego pola magnetycznego. Indukuje on napięcie we wszystkich obwodach i urządzeniach elektrycznych (w tym w liniach elektroenergetycznych, sieciach telekomunikacyjnych, instalacjach antenowych itp.) znajdujących się w pobliżu miejsca uderzenia pioruna,,
Posiłkowałem się
https://pl.wikipedia.org/wiki/Piorun
A z opowiadań wiem że energia jaka powstaje w pobliżu uderzenia,potrafi uszkodzić(izolację, poszarpało szczególnie na łukach) przewód zwinięty,leżący na ziemi,nie podłączony-(działający jak cewka,w której indukuje się siła elektromotoryczna)

Offline Rizer

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwca 2016, 21:45:48 czas Polski »
Czasami pod takim drzewem można znaleźć tzw. korzeń pioruna. Jest to stopiony piach w ziemi pod takowym drzewem. Taki kruchy kawałek niby szkła. A czasami są to takie ,,szklane kamyczki". Ja jeszcze żadnego takiego nie widziałem bo nie podkopywałem takich drzew :) ale ponoć takie rzeczy są po uderzeniu pioruna :)

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline krzyś48