04 Maja 2026, 22:27:53 czas Polski

Autor Wątek: Altana ogrodowa 8- kątna  (Przeczytany 5441 razy)

Offline krys111

Odp: Altana ogrodowa 8- kątna
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sierpnia 2016, 21:55:06 czas Polski »
Widok po odwróceniu i ponownym skręceniu.

Offline krys111

« Odpowiedź #16 dnia: 20 Sierpnia 2016, 20:22:33 czas Polski »
Podstawą konstrukcji dachu jest HUB sposób jego wykonania na fotkach oraz na planach element nr 6.

Offline krys111

« Odpowiedź #17 dnia: 21 Sierpnia 2016, 18:35:02 czas Polski »
Nadszedł czas na dach.

Offline krys111

« Odpowiedź #18 dnia: 25 Sierpnia 2016, 20:31:49 czas Polski »
Kolejne zdjęcia to montaż w docelowym miejscu oraz deskowanie dachu.
Dobra rada aby uniknąć malowania " pod górę" pomalujcie deski przed przybiciem do krokwi szczególnie pod spodem i boki.

Offline krys111

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Sierpnia 2016, 20:18:39 czas Polski »
Poprzeczki wzmacniające widoczne  poniżej HUB-a okazały się niepotrzebne. Podczas budowy miałem wątpliwości odnośnie sztywności konstrukcji lecz obawy były nieuzasadnione. Moje zastrzeżenia wzięły się z tego, że altanka została ustawiona w rejonie nadmorskim gdzie często wieją silne wiatry.
Po zabudowaniu boków ( o tym w następnym poście) konstrukcja okazała się bardzo sztywna i wytrzymała a poprzeczki służyły ptakom jako żerdź do siadania. Na stole pojawiły się niespodzianki.
Montaż tych wzmocnień ma sens tylko przy montażu jako stężenia pomocnicze i nie musi być to tak złożona konstrukcja wystarczą zwykłe deski mocowane tymczasowo.

Offline krys111

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Września 2016, 21:15:08 czas Polski »
Po odeskowaniu dachu czas na jego pokrycie. Zdecydowałem się na pokrycie dachu gontami bitumicznymi. Z kilku powodów jednym  z nich  było to , że dach ma dość trudną powierzchnię ( wiele spadków w formie trójkąta) a drugi powód to walory estetyczne ( ładnie wygląda).
Gonty montujemy zgodnie z instrukcją - nie zachodzi potrzeba korzystania z żadnego kleju ani na zimno ani na ciepło. Do obróbki potrzebne są proste narzędzia.
Gonty przybijamy do odeskowania gwoździami " papiaki" . gwoździe stają się niewidoczne gdyż są przykryte następna warstwą. Gonty pod wpływem słońca mocno się przyklejają  do podłoża. Pojedyńcze gonty na krawędzie uzyskujemy dzieląc podstawowy pasek.
Pokrycie dobrze widać na fotografiach również z początku wątku.
Można oczywiście też przykleić papę - najlepiej kolorze czerwonym

Offline krys111

« Odpowiedź #21 dnia: 16 Września 2016, 21:04:14 czas Polski »
Jeden z ostatnich elementów altany to zabudowa boków. Mój sposób zabudowy przedstawiam na zdjęciach oraz rysunku 045_009.
Po zamocowaniu listew o kształtach jak na rysunku dolna część została wypełniona boazerią a górna kratką wykonaną z listewek.
Zabudowa boków może być dowolnie kształtowana w zależności od inwencji oraz posiadanych materiałów.
Już po umocowaniu listew poprzecznych altana uzyskała bardzo dużą stabilność, a po wypełnieniu boków boazerią oraz kratką nie poddaje się mocnym wiatrom w rejonie nadmorskim.