13 Maja 2026, 11:03:14 czas Polski

Autor Wątek: szlifowanie struga  (Przeczytany 2500 razy)

Offline Sebek

szlifowanie struga
« dnia: 15 Lipca 2016, 11:55:52 czas Polski »
1 2 3 czesc wszystkim. nie udalo mi sie znalesc nic"konkretnego" odnosnie szlifowania nowego struga.
Mam pare pytan:
-w jakim celu szlifujemy?
-co szlifujemy?(zdjecie z elementami ktore WYDAJE mi sie ze powinnienem przestrugac)*
-jak to zrobic zeby nie spier... zepsuc? tzn do jakiego stanu powinienem doprowadzic,jakim papierem zaczynam,jakim kontunowac i jakim konczyc.
No i gdybym musial wiedziec cos, o co nie zapytalem to wesprzyjcie prosze poczatkujacego  :)

Offline 91az

Odp: szlifowanie struga
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2016, 12:28:43 czas Polski »
1,2,3 jest dział "Strugi". A w nim niedawny wątek: http://forum.domidrewno.pl/strugi/strug-irwin-record-6312/

- żeby naprostować brakróbstwo producenta - u mnie stopa była tak wklęsła, że z ust nie wystawał mi prawidłowo nóż na maksymalnym wysunięciu. Planowanie stopy widać ładnie w powyższym wątku (ślady ołówka po przetarciu papierem ładnie pokazały jak wklęsła w różnych miejscach może być stopa)
- żeby zmniejszyć opory przy przesuwaniu stopy po materiale
- żeby zwiększyć dokładność tworzenia powierzchni struganej (równoległej) oraz względem kąta prostego boków
- żeby zapobiec mikrowyrwaniom materiału gdy materiał jest źle wprowadzany na fazę noża i wprowadza nóż w niepotrzebne drgania bo nóż nie znajduje oparcia na krawędzi ust (nawet przy idealnie ja na moje warunki naostrzonym nożu widziałem taki efekt)
- żeby pracowało się tym przyjemnie zamiast szarpać się z narzędziem i kląć na trapez w przekroju materiału (nierównomiernie zebrany materiał na rogu stopy niby kilka ułamków mm, ale wyprowadzał powierzchnię w dół i po kilkunastu przejechaniach widać różnicę w okolicach 0,5 mm)
- żeby przejrzeć się w powierzchni stopy przed wyjściem z nory / garażu / warsztatu ;-)

itd

Offline Sebek

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2016, 12:50:53 czas Polski »
okej dzieki bardzo a powiedz jeszcze czy po za stopa szlifujemy te elementy ktore zaznaczylem? czy tylko stopa?

Offline 91az

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2016, 13:05:21 czas Polski »
Ja skorzystałem z wątku: http://forum.domidrewno.pl/strugi/strug-reczny-macallister/30/ szczególnie z filmiku umieszczonym w tym wątku: