1,2,3 jest dział "Strugi". A w nim niedawny wątek:
http://forum.domidrewno.pl/strugi/strug-irwin-record-6312/- żeby naprostować brakróbstwo producenta - u mnie stopa była tak wklęsła, że z ust nie wystawał mi prawidłowo nóż na maksymalnym wysunięciu. Planowanie stopy widać ładnie w powyższym wątku (ślady ołówka po przetarciu papierem ładnie pokazały jak wklęsła w różnych miejscach może być stopa)
- żeby zmniejszyć opory przy przesuwaniu stopy po materiale
- żeby zwiększyć dokładność tworzenia powierzchni struganej (równoległej) oraz względem kąta prostego boków
- żeby zapobiec mikrowyrwaniom materiału gdy materiał jest źle wprowadzany na fazę noża i wprowadza nóż w niepotrzebne drgania bo nóż nie znajduje oparcia na krawędzi ust (nawet przy idealnie ja na moje warunki naostrzonym nożu widziałem taki efekt)
- żeby pracowało się tym przyjemnie zamiast szarpać się z narzędziem i kląć na trapez w przekroju materiału (nierównomiernie zebrany materiał na rogu stopy niby kilka ułamków mm, ale wyprowadzał powierzchnię w dół i po kilkunastu przejechaniach widać różnicę w okolicach 0,5 mm)
- żeby przejrzeć się w powierzchni stopy przed wyjściem z nory / garażu / warsztatu ;-)
itd