08 Września 2026, 04:06:30 czas Polski

Autor Wątek: Altana i domek  (Przeczytany 2758 razy)

Offline Jarek Pa

Altana i domek
« dnia: 26 Lipca 2016, 19:49:44 czas Polski »
Witam
Tak jak pisałem przy przedstawianiu się kilka drobnych prac z drewnem już za mną . Domek powstał rok temu  a altana w tym roku . Podeśle jeszcze zdjęcia mobilnej podstawy pod pts 10, czytam że sporo osób szuka podobnych rozwiązań.

Pozdrawiam.

kozio

• Gość
Odp: Altana i domek
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2016, 19:58:34 czas Polski »
Bardzo fajne konstrukcje.

Offline jara

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2016, 21:06:09 czas Polski »
Fajna altana, prosty nowoczesny projekt. Jeśli nie będzie przeciekać płaski dach i wytrzyma ciężar śniegu.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2016, 21:09:59 czas Polski »
A dlaczego ma przeciekać  ?
Szkoda,że wszystkich słupów nie schowales

Offline Jarek Pa

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2016, 21:24:50 czas Polski »
Dach ma na całej długości 15 cm spadku , a słupy główne 14x14 cm , Konstrukcja dachu nad wyrost a cały wspiera się na trzech belkach puszczonych miedzy słupami tez 14x14 powinno sporo wytrzymać , zobaczymy po pierwszej zimie :)

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2016, 21:34:30 czas Polski »
Altana super a przy tych przekrojach wytrzyma meteoryt ;-)

Wysłane z mojego E2003 przy użyciu Tapatalka

Offline DMariusz

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2016, 10:11:30 czas Polski »
Ale utrafiłeś, właśnie nad takim wiszącym tarasem się zastanawiam (żeby były 4 słupy zamiast 6) przy planowaniu domku, chociaż chciałem taras narożny zrobić (taką "L" po dwóch bokach domku)

Mógłbyś jeszcze podać
- jakie masz wymiary domku
- jaka grubość słupów
- jak oceniasz stabilność konstrukcji (widzę że zastrzałów nie dałeś)

z góry dzięki.

Offline Jarek Pa

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipca 2016, 20:13:34 czas Polski »
Wymiary podstawowe na szkicu  chyba wystarczające jakby coś trzeba jeszcze domierzyć to pisz , słupy i cała konstrukcja nośna z kantówki 7x7 cm na poziomie podłogi zrobiony jest wieniec w koło wzmocniony belkami w poprzek oczywiście powiązane razem z balkonem , podobnie na górze wkoło objechałem kantówka spoiłem to ze słupkami na balkonie i trzyma , sztywność wystarczająca zaciosy dałem pod podłogą  i delikatne pod górnym wieńcem .

Miłej pracy przy projektowaniu i wykonaniu.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2016, 09:33:48 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź. Jakoś na zdjęciach mi się większy wydawał, pewnie przez brak skali i moje założenie że belki są grubsze ;)
moje dzieciaki chcą tam łóżko wstawić i nocować latem, więc muszę o trochę większym pomyśleć. I tak się zastanawiam, czy prosty przelicznik (domek 30% większy = belki 30% grubsze) będzie OK... Wizualnie pewnie jak najbardziej, mam nadzieję, że wytrzymałościowo również.

No nic, muszę wreszcie siąść i rozrysowwać to sobie, żebym przynajmniej konstrukcję w tym roku postawił...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lipca 2016, 09:40:12 czas Polski »
W takim przypadku domek min. 200 cm x 180 cm + taras.
Na 10 x10 spokjnie możesz stawiać.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipca 2016, 09:46:04 czas Polski »
Wstępne szkice domku pokazują 2.5 x 2... + taras. ale chyba jednak skusze się na 8-9 podpór zamiast 4. I wowczas na 10. Przy 4 musialbym pewnie juz 12 brac, a to z cięciem i montażem gorzej.

Ale już tutaj nie off-topuję, postaram się jeszcze w tym tygodniu założyć nowy wątek i wrzucic jakies screeny z SketchUpa z moimi pytaniamia / wątpliwościami. tzn. Założyć wątek to nie problem, ale Sketchupa się jeszcze uczę ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lipca 2016, 10:24:18 czas Polski »
Altanka jest boska!
Piękno tkwi w prostocie, bardzo mi się podoba Twoja realizacja!

Offline Jarek Pa

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lipca 2016, 10:31:17 czas Polski »
co do grubości słupów  ja przy altanie byłem przygotowany do zastrzałów  ale okazało się po zamontowaniu pierwszych słupów że były by zbędne fakt że fundamenty dałem na 80cm w ziemie i dwa płaskowniki 50x5mm . Przy domku są taż zastrzały w środku słupów z belkami delikatne z deski ale z tego co pamiętam miał lekkie tendencje do tańczenia na boki ale 8 małych zastrzałów ustabilizowało górę i całą konstrukcje, jeszcze jedno  jak chcą tam dzieciaki nocować przy wyrabianiu otworów pod  okna i drzwi pomyśl miejscu na  ramkę  z moskitierą  co by komary dały spać.
Pozdrawiam .