05 Maja 2026, 09:37:41 czas Polski

Autor Wątek: Scheppach HS100 - mocowanie do stołu  (Przeczytany 2722 razy)

mefjuu

• Gość
Scheppach HS100 - mocowanie do stołu
« dnia: 13 Maja 2016, 10:19:22 czas Polski »
Heja,
Z tego co wiem to są tu posiadacze tej piły: http://www.leroymerlin.pl/warsztat/urzadzenia-warsztatowe/pily-stacjonarne-frezarki/pilarka-stolowa-3901306948-scheppach,p126352,l888.html
Niestety piła nie ma za bardzo możliwości mocowania korpusu (czyli bez nóg i blatów) do jakiegoś podłoża, typu szafka/stolik - dół jest miękki, są filigranowe plastikowe nóżki...
Macie na to jakiś patent?

I druga rzecz:
u Was też się nie da ustawić klina poniżej tarczy? (250 mm)

PS. O, tak wygląda od spodu:
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2016, 10:27:23 czas Polski wysłana przez mefjuu »

m_kola

• Gość
Odp: Scheppach HS100 - mocowanie do stołu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2016, 10:25:12 czas Polski »
Wprawdzie piły takiej nie posiadam (mam HS 120) ale może należałoby dorobić coś na kształt tych nóżek tylko krótkich (zakładam, że tych oryginalnych nie chcesz niszczyć przez cięcie) tak by wystawały np 2cm poniżej piły i dospawać do nich podstawę. Będziesz mógł nawet przykręcić do szafki lub stołu.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2016, 13:09:45 czas Polski »
Możesz na blacie szafki wykonać z listew coś w rodzaju rynienki  i wkładać pilarkę z obudową w tą rynienkę (ramę). Rama może być też wewnątrz obudowy - dodatkowo to usztywni miękką obudowę. Ja mam tak zrobione przy osadzeniu na szafce pilarki Bosch PTS 10.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2016, 13:11:39 czas Polski »
Możesz na blacie szafki wykonać z listew coś w rodzaju rynienki  i wkładać pilarkę z obudową w tą rynienkę (ramę). Rama może być też wewnątrz obudowy - dodatkowo to usztywni miękką obudowę. Ja mam tak zrobione przy osadzeniu na szafce pilarki Bosch PTS 10.

Ok, ale możesz rozjaśnić jak to ma zablokować podnoszenie pilarki w pionie?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2016, 13:22:07 czas Polski »
Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem - chodzi Ci o to, aby korpus pilarki ( niebieski) był umocowany do szafki? Jeżeli zrobisz ramę o wysokości np 40 mm i na nią nałożysz korpus ( po zdemontowaniu dziurkowanej płyty) to z zewnątrz możesz przykręcić korpus do tej ramy np wykorzystując otwory po odkręconych nogach, lub wiercąc nowe otwory.