07 Maja 2026, 06:33:30 czas Polski

Autor Wątek: Warsztatowe nagrywanie filmów.  (Przeczytany 5545 razy)

Offline Henry

Odp: Warsztatowe nagrywanie filmów.
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2016, 15:54:29 czas Polski »
Miałem kiedyś jakieś opracowanie ale zgubiłem... w każdym razie ciepłe światło nie wpływa dobrze na koncentrację i pracę - lepsze jest dzienne lub lekko chłodne. Przy dobrych świetlówkach lub halogenach nie powinno męczyć. Z drewnem i tak jest dobrze że chyba nie ma efektu metameryzmu, więc w sumie co kto lubi i mu wygodnie - byle by było jasno bo to ważniejsze.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Stycznia 2016, 18:55:55 czas Polski »
Jak sobie zainstalujesz zimną barwę w warsztacie to moim zdaniem będzie męczyło oczy
No właśnie.
Przy zbyt zimnym dostaję wariactwa. Są sklepy dzie nie wchodzę bo światło jest zbyt zimne.
Z kolei zamontowałem sobie w warsztacie dwa panele 60cm x 60cm o temperaturze 2700K i chyba jest odrobinę zbyt ciepło.
Tak sobie analizuję różne opracowania, jest jeszcze jeden ważny element oświetlenia, a mianowicie lumeny. jest to ilość światła emitowana przez żródło.
Myślę że słowo jasność będzie właściwe.
Mam tabelkę z rodzajami świateł ledowych i ilością Lumenów.
Jak chcecie to mogę zamieścić.
Ciekawe jest jak będzie się zachowywał np panel o cieple światła 2700K, ale większej ilości lumenów.
Czas chyba poeksperymentować.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2016, 20:38:42 czas Polski »
Akwarystyka ma bardzo dużo wspólnego z oświetleniem. Ile to się kombinowało z barwą światła i lumenami aby rośliny rosły a ryby były odpowiednio wybarwione.  Fotografem nie jestem, ale świadom jestem tego jaki wpływ ma jakość oświetlenia na pewne sprawy

wysłane przy użyciu tapatalk

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Stycznia 2016, 01:31:02 czas Polski »
Postanowiłem poeksperymentować z oświetleniem.
Będę robił sam panele świetlne, i moje pytanie jest, jakie będzie najlepsze pleksi do tego typu projektu?
Planuję po obwodzie prostokąta zamontować aluminiowe ceowniki z zamontowanymi  ledami tak, że będą świecić w krawędź pleksi.
Miał ktoś z was wiedzę czu wystarczy dowolne białe pleksi czy jest jakiś specjalny rodzaj do tego typu projektów?

Za kilkanaście dni mają przyjść cztery rodzaje ledów i będę przystępował do realizacji.
Będzie z tego film.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Stycznia 2016, 07:05:54 czas Polski »
Super Robert.
Tez sie przymierzam do zrobienia swojego światła.
Ja wymyśliłem ze zrobię na Power ledach o barwie 5500.
Ktoś ma jakaś wiedzę lub program jak to obliczyć by było jasno?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Stycznia 2016, 09:14:55 czas Polski »
Witam wszystkich bardzo serdecznie! Pozwolę sobie i ja na wypowiedź w tym jakże ciekawym dla mnie wątku. Ostatnimi czasy zainwestowałem właśnie w kamerę sportową ale nie Sony tylko Tracer za względu na jej cene i bardzo zbliżone parametry. Nie chce robic jakiejś jej recenzji ale jakość filmów na zewnątrz jest bardzo dobra, dźwięk też jest dobrej jakości ale właśnie schody zaczynają się przy nagrywaniu w pomieszczeniach. Ja wpadłem na pomysł żeby wykorzystać taśmy LED i odbłyśnik (tak to nazwałem a nie wiem czy poprawnie) zrobiony z blachy aluminiowej. Jest lepiej ale światło zdaję się być rozproszone i czasami jest taka mleczna poświata na nagraniu. Jak znajde chwilę to pokombinuje coś z odbłyśnikiem zrobionym z brystolu.
Pozdrawiam!
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline sajo

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Stycznia 2016, 09:35:23 czas Polski »
a używasz kamerki w takim ochronnym pudełku? Ono robiło mi poświatę. I jak zmieniłem jakość z 1080p/60fps na 2k/30fps to obraz się wyraźnie polepszył. Eksperymentowałem z dodatkowymi źródłami światła i nic to nie dawało.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Stycznia 2016, 09:59:56 czas Polski »
To ja z cyklu dawno że najstarsi nie pamiętają  :P ;D
Kiedyś podświetlałem pomieszczenie halogenem 1000w skierowanym na sufit, tak że światłomierz w aparacie pokazywał co nie co.(a halogen to dodatkowy grzejnik w zimnym warsztacie ;D :P )
I tu bul, bo nie pamiętam jak to wychodziło na zdjęciach :( ale jedno wiem musi być jasno    a ledami to może być trudno  :-\ chyba że są super - które dają bardzo dużo światła :)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Stycznia 2016, 10:04:05 czas Polski »
a używasz kamerki w takim ochronnym pudełku? 
Sajo i tak i tak sprawdzałem. Myślę że jednak to odbłyśnik ale i krzyś48 dobrze prawi bo może same diody mogą powodować taką mgłę poprzez swoją długość i nie skupiony snop światła. Kolejny eksperyment się szykuje :D
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Henry

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Stycznia 2016, 10:12:31 czas Polski »
Też mam kamerkę sportową ale nie lubię bo ma za szeroki kąt.
Co do mlecznej poświaty to zazwyczaj oznacza że światło pada na soczewkę obiektywu i nawet jeśli nie jest w kadrze to i tak flaruje. Ewentualnie możesz mieć w kadrze coś bardzo jasnego - np światło odbija się od stołu i obiektyw też flaruje i traci kontrast.
Obudowa jest z plastiku bez powłok antyodblaskowych więc tylko zwiększa ten efekt.
Jeśli masz lampę przed obiektywem to umieść na kamerce kawałek czarnego kartonika żeby nic nie padało na obiektyw (w ogóle osłona przeciwsłoneczna/odblaskowa to ważna rzecz - nawet w kamerkach sportowych i smartfonowych).

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Stycznia 2016, 10:23:23 czas Polski »
Witam.

Jest jeszcze jeden dosy istotny parametr oświetlenia.
CRI (Colour Rendering Index)
CRI 100 oznacza watość odwzorowania kolorów w świetle słonecznym
Wszyskie wortości poniżej 100 odpowiedeją procentowemu odwzorowaniu koloru.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2016, 10:26:47 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #26 dnia: 04 Czerwca 2016, 20:54:09 czas Polski »
Ktoś,kiedyś,wywalił statyw z aparatem,a może takie rozwiązanie ???
http://www.ibuildit.ca/other%20projects/camera-gantry-1.html

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Czerwca 2016, 23:36:35 czas Polski »
Fajne rozwiązanie
Chodzenie wokół statywu szczególnie jak jest mało miejsca jest problematyczne i niewygodne.