21 Kwietnia 2026, 22:05:53 czas Polski

Autor Wątek: CNC do drewna budżetówka  (Przeczytany 5088 razy)

Offline Cornelo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Kocham drewno :)
  • View Gallery
CNC do drewna budżetówka
« dnia: 22 Czerwca 2016, 13:23:45 czas Polski »
Myśleliśmy z ojcem nieśmiało o kilku produktach, które mogły by być produkowane na większą skalę. Stąd nieśmiało zaczynam interesować się jakimś rozwiązaniem CNC.
Nie chodzi nawet o urządzenie, typu włóż kawałek drewna - wyciągnij gotowy produkt, ale o coś, co odwali jakąś część roboty.

CNC z prawdziwego zdarzania zaczynają się od kilkunastu tysięcy. Czy jest na rynku coś, co mogło by sprawdzić się w produkcji na większą skalę (powiedzmy 10 elementów wielkości 40 x 40 dziennie - dla mnie to już spora skala, bo ręcznie robi się takie 1 - 2 :) ), co można by kupić / dostać / złożyć z czyjąś pomocą w granicach powiedzmy 5000 zł?

Czy już lepiej sobie odpuścić zabawy z takimi budżetami?

Offline jasiop

Odp: CNC do drewna budżetówka
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:27:35 czas Polski »
40x40 mm ?
Jasio P - Rzeszów

Offline tcx

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:39:58 czas Polski »
podepnę się pod temat bo tez ostatnimi czasy mocno się tym interesuję. Rozmawiałem z kolesiem, który buduje frezarki CNC i również moim wymogiem było pole robocze o pow. 400x400mm. Ostateczna wycena wraz ze sterownikiem i oprogramowaniem kształtowała się na poziomie 2500zł. Zdaję sobie sprawę, że nie będzie to super-profesjonalny sprzęt ale wydaje mi się, że jak na początek i do używania od czasu do czasu to powinna być w zupełności wystarczająca.

Offline Arek15

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2016, 15:53:27 czas Polski »
dobra cena wydaje mi się za takie cnc, ja bym poszykał jeszce na jakimś forum obrabiarek cnc- tam jakiś garazo składacz by coś złożył z uśmiechem na ustach i po dobrych pieniądzach:) w garazu zaczynał kimla i teraz robi maszynki aż miło popatrzeć

Offline mefiu

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2016, 17:45:09 czas Polski »
cnc.info.pl
Za 5k zlozysz sam maszynke do drewna jaka bedziesz chcial.
Ja zrobilem swoja na bazie MDF, silniki krokowe 1.2Nm, technika liniowa i sterownik z alledrogo, plus sruby trapezowe i nakretki igus. Drogie bylo wrzeciono - kress 1050.
Moge odpowiedziec na jakies konkretne pytania.

Offline peter

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2016, 19:35:47 czas Polski »
za 5 tyś nic ciekawego nie złożysz. Skrobiąc się zaoszczędzisz ale tylko chwilowo, bo po kilku robotach zacznie cię wku...ć   i stwierdzisz że trzeba było dołożyć i zrobić minimum do wmiarę dobrej i szybkiej pracy. Moim zdaniem min. to silniki 3Nm, wałki podparte, śruby kulowe( na trapezowych nie pogonisz), wrzeciono inne niż kress (strasznie wyje - wiem bo mam) najlepiej chłodzone wodą. Piszę to z własnego doświadczenia i moja maszynka służy mi tylko hobbystycznie ,a ty chcesz żeby zarabiała czyli musisz trochę wydać.

Offline marcinatj

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2016, 19:49:25 czas Polski »
Tak jak pisał Peter nie dasz rady złożyć nic sensownego, ja próbowałem zrobić sterowanie na silnikach krokowych wiertarki wielowrzecinowej i wyszły koszty wyższe niż ty piszesz o całej maszynie, i skończyło się na pneumatyce. Wracając do tematu jeśli nie jesteś w stanie załatwić 50% części z demobilu, a reszty zrobić sam nie licz na maszynę stabilną konstrukcyjnie za taką kwotę.

Offline Cornelo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2016, 18:00:39 czas Polski »
A wspominając o demobilu masz na myśli np. upadające zakłady? Tak się składa, że może mógłbym mieć dojście do tego typu części. Dawno temu kupiłem małą tokarkę za naprawdę śmieszne pieniądze. Na silniku do piły, radzi sobie bardzo fajnie. Jednak CNC to coś poważniejszego niż dwa łożyska, stelaż i pasek :/
Sam nie wiem, bo nie jestem ani mechanicznie uzdolniony, na elektronice to już całkowicie się nie znam, więc chyba faktycznie na tym etapie mija się to z celem.

Offline jasiop

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwca 2016, 19:01:12 czas Polski »
Poczytaj sobie wątki odnośnie budowy frezarki na
http://www.cnc.info.pl/frezarka-konstrukcja-metalowa-vf60.htm
http://www.cnc.info.pl/frezarka-konstrukcja-drewniana-vf58.htm

Przelicz sobie ile będzie kosztował sam materiał i podzespoły, czyli:
specjalne profile aluminiowe na bramę i stół, wałki podparte, łożyska liniowe, śruby kulowe + nakrętki, silniki krokowe, wrzeciono itp.
Wyjdzie niezła suma ...
Jasio P - Rzeszów

Offline Kael

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwca 2016, 10:56:01 czas Polski »
5000 spokojnie wystarczy... na początek, ale musisz też podejść do zakupów z głową:
- sterowanie LinuxCNC (darmo) albo Piko (dobrej jakości sygnał i prosty cam),
- prowadnice liniowe i wózki zjedzą budżet więc zostają wałki podparte,
- śruby toczne zarobione z nakrętkami - najtaniej wyjdzie kupić gotowe, więc będziesz musiał przemyśleć pole robocze,
- krokowce 3Nm to zdecydowanie za dużo dla drewniaka, ale można je wykorzystać przy przebudowie więc warto,
- elektronikę to już Ci ktoś podpowie przy zakupie silników i sterownika,
- wrzeciono - kress jest tańszy ale wyje jak potępieniec, mokry chińczyk droższy i wymaga falownika, ale cichutki,

Możesz też zlecać te swoje cuda i zbierać siano ze sprzedaży na coś lepszego - podeślij rysunek to wycenię jak człowiek, a nie fabryka.

Linki do sprawdzonych sprzedawców:

ZELRP (sterownik, napisać trzeba jak nic nie wystawia) - http://allegro.pl/show_user.php?uid=3236978

MARKOMP (silniki, elektronika - pomocny i dobrze doradzi) - http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2443234

TOMBIT (mechanika) - http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=26182695

Na koniec, a tak naprawdę na początek polecam poczytać temat z linku poniżej. To fajna i udana konstrukcja zbudowana kilka razy z modyfikacjami. Na początku są linki do poprzednich realizacji więc polecam chronologicznie - oprawca, jafuzz i crooveck.
http://www.cnc.info.pl/topics58/kompaktowy-drewniak-cnc-vt74559.htm

Powodzenia  ;)

Offline Cornelo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Czerwca 2016, 11:35:35 czas Polski »
Kael, dzięki za propozycję, ale tak jak wspomniałem, chyba warto się wstrzymać.

To jest za duża kasa, żeby robić to na tym etapie i za mała, żeby poświęcić się i przejść na masową produkcję :)
Wolę posłuchać sceptycznych opinii niż wpieprzyć się w coś co nie do końca jest mi znane.

Poczytałem trochę, to nie jest tak różowo, że wkładasz deskę i wychodzi ci "robótka" :D
Do tego eksploatacja, serwis, a przy niektórych pracach chyba drożej wyszło by za prąd :)

Ja na tym etapie traktuję to hobbystycznie.

Dzięki za wszelkie opinie.