07 Maja 2026, 18:02:26 czas Polski

Autor Wątek: Czym odnowić i wyczyścić stare narzędzia?  (Przeczytany 8496 razy)

Offline velsyster

Odp: Czym odnowić i wyczyścić stare narzędzia?
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Sierpnia 2016, 22:45:43 czas Polski »
Ocet. Kwas fosforowy - np. Fosol, to środki na grubsze rzeczy jak znalazł.
Potem dobre przepłukanie w wodzie i jakiś środek smarująco konserwujący. Smar silikonowy, wd40 czy takie cos co  podałes ogólnie tak, ale czasem warto przesmarować czymś grubszym (towot) - np franzuca ze zdjęcia.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Sierpnia 2016, 22:49:59 czas Polski »
Pracuje w Inter cars  więc jak znajdziecie coś na ich stronie to znaczy że mam to pod ręką. Ocet tani i dostępny od czasów kominy ;) więc dobry

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Sierpnia 2016, 23:00:47 czas Polski »
Ja używam odrdzewiacza na kwasie fosforowym "Korreador" firmy Primacol. Wrzucam fajans na noc, na drugi dzień szczotką drucianą na wiertarce czyszczę do żywego. Jak coś nie zejdzie to znowu na noc do odrdzewiacza. Nie ma bata żeby rude nie zeszło.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Sierpnia 2016, 23:03:29 czas Polski »
Cena ok. Polecone przez rozsądnego człowieka...
Wszystko mówi że warto ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sierpnia 2016, 02:01:54 czas Polski »
Uważaj z tym piaskowaniem bo można łatwo poniszczyć klamoty. Mogą poschodzić napisy i uszkodzić się elementy które powinny chodzić ciasno. Tak jak pisane wyżej druciak na szlifierkę i posmarować na koniec. Co do odrdzewiacza mam nieprzyjemne doświadczenia z Fosolem bo metal wybarwiło na zielonkawo ??? , ktoś ma pomysł dlaczego?

Offline Yar0

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sierpnia 2016, 02:26:05 czas Polski »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sierpnia 2016, 02:28:22 czas Polski »
Może jakiś stop z miedzią, miedź po utlenieniu lub kontakcie z kwasem zabarwia się na zielono.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Sierpnia 2016, 02:49:43 czas Polski »
Watpie ze to w miedzi problem bo pare rzeczy tak mi pokolorowalo

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Sierpnia 2016, 23:20:18 czas Polski »
Potwierdzam , jeśli chodzi o przedmioty ze stali lub żeliwa , ocet 10% , dłużej niż 24 godziny i szczotka druciana ( na wiertarce ) efekt murowany. Ocet w przeciwieństwie do odrdzewiaczy "fabrycznych" nie żre metalu tylko wchodzi w reakcje z tlenkami żelaza tworząc dość łatwo usuwalne ( nawet wodą pod ciśnieniem) kompleksy octanowe. Są one tak łatwo usuwalne ,że ta metoda sprawdza mi się do przedmiotów o skomplikowanych kształtach. Ostatnio usuwałem w ten sposób rdzę z przyrządu do "rozkładania" pił ręcznych.Reakcje te zachodzą dość wolno dlatego zardzewiały przedmiot musi być długo w occie ( ja trzymam nawet 7 do 10 dni ) i dobrze jest zawinąć folią np: "Strech"  pojemnik , w którym moczy się przedmiot , żeby kwas octowy nie uciekał do atmosfery.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2016, 23:23:51 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline kryj

« Odpowiedź #24 dnia: 12 Sierpnia 2016, 13:49:56 czas Polski »
Przewagą octu jest jeszcze to, że można go wylać do kanalizacji, a z odrdzewiaczami to już tak średnio.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #25 dnia: 12 Sierpnia 2016, 14:26:17 czas Polski »
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic583392.html
...do stalowych elementów całkiem dobry sposób; jedynym ograniczeniem jest wielkość pojemnika z roztworem (przedmiot musi się z nim zanurzyć, najlepiej całkowicie), no i źródło prądu stałego o zdecydowanie większej obciążalności - dobre są zasilacze od komputerów, które mają nawet do 15A przy 5V.

Ja stosuję NaHCO3 --- wodorowęglan sodu -- soda oczyszczona, można także jak w linku użyto Na2CO3 --- węglan sodu -- soda, soda kalcynowana. Dający podobno najlepsze wyniki jest sposób nieocenionego ś.p. Stefana Sękowskiego z wykorzystaniem gorącego glukonianu sodu, ale to zdecydowanie już dla znawców tematu...

Offline looq1

« Odpowiedź #26 dnia: 12 Sierpnia 2016, 21:43:03 czas Polski »
Też polecam elektrolize. Zwykły kret do udrożniania rur, plastikowe wiaderko i prostownik nawet 10A i po kilku godzinach rdza przemienia się w czarną maź którą można usunąć  szczotką ryżową.