13 Lipca 2026, 08:07:35 czas Polski

Autor Wątek: Dom z bali  (Przeczytany 2533 razy)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
Dom z bali
« dnia: 11 Sierpnia 2016, 09:48:06 czas Polski »
Mieszkam w czasie urlopu w domu z bali na Podhalu. Oglądałem też dom w stylu zakopiańskim "Koliba" zaprojektowany przez Witkiewicza. Zauważyłem trzy rodzaje uszczelnień między balami:
1) najbardziej powszechne uszczelnienie "warkoczem", które w środku jest ucięte na równi ze ścianą
2) dwie listewki wewnątrz, jak w domu, w którym mieszkam - patrz zdjęcie 2
3) w ogóle nie widać uszczelnień wewnątrz, na zewnątrz jest warkocz - patrz zdjęcie 1 z fragmentem ścuany "Koliby"

Ciekaw też jestem, jak Waszym zdaniem uszczelnia się pęknięcia w balach, widać je na.zdjęciu 2.

Pozdrawiam,

Offline HerAla

Odp: Dom z bali
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2016, 10:33:48 czas Polski »
Cześć Marku  :)
Ja już byłam na urlopie w Zakopanem i też strasznie przykuwają moje oczy te drewniane domki  :D
Moja gaździna na ogródku postawiła sobie domek z bali, który robił za domek gospodarczy. (załączam zdjęcie) i rzeczywiście, łączyła belki warkoczami, co uważam, wygląda ślicznie :)
Zdjęcie niestety słabej jakości, bo robione słabym telefonem :(

Pozdrawiam ciepło! :)

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2016, 20:34:04 czas Polski »
Tradycyjnie upychało się mech :) Teraz jak ktoś nowoczesny to może sobie jakąś piankę między belki przełożyć :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2016, 22:29:10 czas Polski »
Dziś prawdziwych mechołoptyków już nie ma :-(

Offline Artkor

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2016, 10:35:50 czas Polski »
My dajemy dwa obce pióra i między nimi pas filcu.

Offline peter

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2016, 23:09:53 czas Polski »
W Kanadzie stosują wełnę mineralną . Polecam kanał polsat viasat explore i program mistrzowie drewna

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2016, 21:25:39 czas Polski »
Rozmawiałem z gospodarzem. Właśnie zastosował te obce pióra i wełnę mineralną w środku. Mówił o problemach z domami z bali. Od północy smarował całą elewację solą, bo coś.zżera drewno. Cały dom osiada i trzeba to przewidzieć w projekcie. Tradycyjne domy góralskie były parterowe. Teraz żaden góral tak nie buduje, chyba że dla turystów.

Offline Artkor

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Sierpnia 2016, 17:31:32 czas Polski »
Wełna mineralna nie może być stosowana tam gdzie jest ryzyko że zamoknie. Raz zamoczona na zawsze traci swe właściwości. Dlatego używamy filcu.

Budując dom z bala o ścianie jednowarstwowej tradycyjnymi metodami "góralskimi" nie mamy szans na spełnienie dzisiejszych wymogów stawianych budynkom w zakresie termoizolacji. Pewnie dlatego górale już z bala nie budują.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpnia 2016, 21:45:56 czas Polski »
Aha. Trochę mnie raziło, że okno jest dookoła uszczelnione wełną mineralną, którą widać. Oto zdjęcie, na którym gazetą zmierzylem grubość bala.
Gospodarz mówił, że warkocze na taki dom kosztują 20 tys. zł. Miały być zastosowane w szpary w celach dekoracyjnych.