12 Maja 2026, 21:40:54 czas Polski

Autor Wątek: SCHWARZBAU TS250A czy T315A?  (Przeczytany 7952 razy)

Offline Gerdo

Odp: SCHWARZBAU TS250A czy T315A?
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Sierpnia 2016, 10:58:14 czas Polski »
Kolego nie sugeruj się tymi liczbami. Niby te piły mają 1,5 -2kw mocy, a gdy na TY oglądałem film pokazowy z pracy tej shwartzbau, to przy cięciu kantówki piła zwalnia chyba do połowy, a przy cięciu desek facet musiał przecież materiał dopychać do piły. Weź teraz tnij na długość jakieś mokre, a nawet suche deski ale poskręcane.

Fabryki w Chinach oszczędzają grosza na śrubkach i przy takiej produkcji jesteś sobie w stanie wyobrazić ile zaoszczędzą w skali roku? A myślisz, ze zawahają się dać mniej - drogiej bądź co bądź - miedzi, na uzwojenie? Nie zawahają się i to robią.
Spróbuję Ci to wyjaśnić.
Silnik sobie pracuje itp, ma pewnie jakieś wentylatory do chłodzenia itp. Wprowadzasz materiał i on stawia opór silnikowi zmniejszając jego obroty. Są sprzęty, których elektronika na to nie pozwala, ale to nie istotne.
Gdy silnik ma jakiś znaczny opór,  to się grzeje nadmiernie. Ile takich cykli wytrzyma.
Konkluzja jest taka, że każda tego typu pilarka jest szmelcem. Dlatego Ci zasugerowałem abyś sobie kupił zagłębiarkę z szyną w średniej klasie cenowej. I tak zresztą niewiele jest tych zagłębiarek, wiec poszukaj sobie i zastanów się ile możesz dołożyć. Plus szyna ze 2m by się przydała.

Zagłębiarki te mają mniejszą moc, ale i tak lepiej tną jak te pilarki z Twoich typów. Praca na tym wygląda tak, że budujesz sobie 2 - 3 kobyłki i na nich pracujesz.
 Mają też wady jak choćby, brak długiej szyny, czy zwykle mniejsze tarcze, a co za tym idzie wysokość cięcia,  jednak na Schwarzbau itp tez niczego grubego nie utniesz. Zamiast szyny można zastosować prostą łatę, a grube kantówki uciąć piłą ręczną. Kończąc juź moją wiadomość powiem, że wszystko da się zrobić.

Offline arasowsky

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Sierpnia 2016, 11:06:17 czas Polski »
No rozumiem o co chodzi. Zagłębiarka jednak nie spełni moich wymagań, bo nią z deski calowej nie zrobię powiedzmy dwóch tnąc ją na pół. Potrzebuję piły na już, bo tak jak mówiłem będę robił altankę, potem na spokojnie mógłbym sobie zrobić nawet jakiegoś SAMa, ale wszystko wyszło nagle, więc szukał piły stołowej na gwałt :)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #17 dnia: 13 Sierpnia 2016, 12:34:16 czas Polski »
Heh no nie zrobisz, ale do takich cięć, to już piła taśmowa :)

Powiem Ci tak. Jesli się nie dysponuje parkiem maszynowym, a potrzebujemy do jakiegoś projektu drewno (u Ciebie to altana) to w sklepie, w hurtowni, w tartaku należy zamówić materiał, który będzie dla Ciebie możliwy do dalszej obróbki.
Nawet jak rozetniesz, calową deskę, to nie wyjdzie Ci półcalowa ponieważ rzaz + dalsza obróbka zrobi z tego 1cm - pewnie deski chcesz dać na scianę.

Ja Ci nie doradzę jaką wybrać ponieważ w tym przedziale cenowym nie ma pilarek stołowych.

Offline arasowsky

« Odpowiedź #18 dnia: 13 Sierpnia 2016, 13:02:48 czas Polski »
Czyli PTS 10 czy Ryobi? :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Sierpnia 2016, 22:08:50 czas Polski »
Kup pilarkę ręczną tarczową i wsadź ją pod blat. To będzie najlepsze rozwiązanie. Po altanie jak będziesz chciał to sobie zrobisz SAM'a albo kupisz jakiegoś porządnego gotowca a pilarka ręczna zawsze się przyda.
Ja mam tak zamontowanego MacAllistera. Ma lekkie bicie na wałku ale i tak tnie o niebo lepiej niż nowy Parkside PTK 2000 mimo mniejszej mocy.

Offline arasowsky

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Sierpnia 2016, 13:05:32 czas Polski »
No właśnie, rzuciła mi się wczoraj w oczy reklama piły stołowe MacAllistera z castoramy. Opinie ma nadzwyczaj dobre, ale nie mam możliwości podjechąć do casto i sprawdzić jej solidności. Czy miał ktoś z nią do czynienia?

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Sierpnia 2016, 18:09:16 czas Polski »
Zobacz sobie mój temat o pilarce z Castoramy, tam co nieco o niej napisałem.

Offline nikos

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Sierpnia 2016, 09:15:14 czas Polski »
cześć. Dziś mam dostać piłę tarczową stołową krajzega Zippera TKS315 i też kupowałem sprzet pod altanke. Dam znac jak będzie chodzic ;) może skorzystasz

Offline arasowsky

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Sierpnia 2016, 10:57:36 czas Polski »
Dzięki :) Może skorzystam w przyszłości, ponieważ dokonałem zakupu Graphite 59G824. W sobotę ma do mnie przyjechać i oczywiście też zdam relację, ponieważ tu na forum jeszcze nie ma jej opisu.