04 Maja 2026, 10:18:39 czas Polski

Autor Wątek: Diamentowy vs Japonski WetStone  (Przeczytany 2526 razy)

Offline prezio

Diamentowy vs Japonski WetStone
« dnia: 30 Sierpnia 2016, 13:50:54 czas Polski »
Witam,
Byc moze bylo, nie moglem znalezc
I dlatego pytam.
Aktualnie ostrze dluta na papierze sciernym + diamentowy kamien taki zwykly Faithfulla - 400/1000.
Mysle o zainwestowaniu w cosik mozniejszego bo paiery  mnie mecza;)
Jakie wasze zdanie - kamienie doiamentowe EZLAP alboDMT - tutaj 1200 plus skora z pasta;)
Czy zainwestowac w kamienie Japonskie IceBeary? tutatj do 6000 grit
Nie bierzecie pod uwage kwoty, tylko jakosc i uzytecznosc;)
Jakie wasze doswiadczenie?
,

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Rizer

Odp: Diamentowy vs Japonski WetStone
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2016, 15:10:00 czas Polski »
Widziałem bardzo (bardzo bardzo) ostre narzędzia które ostrzone były zarówno na diamentach jak i na japońskich kamieniach. To też według mnie (w kwestii możliwej do osiągnięcia ostrości) to nie tyle o ostrzałki chodzi, co o człowieka który ich używa. Lecz diamentowe mają tę przewagę że zawsze będą płaskie. Kamienie mogą się krzywo wycierać, aczkolwiek dołączane są do nich (chyba) inne małe kamienie do wygładzania. Czyli w sumie tyle Ci powiedziałem, że nadal nic w tym wyborze nie pomogłem  :P
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline hycel

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2016, 16:57:07 czas Polski »
Witam .
 Niestety tu nie ma drogi na skróty, do dobrego narzędzia z wysokiej jakości stali
trzeba dobrego kamienia .Kamienie mogą być naturalne jak i syntetyczne ,te pierwsze na ogół są trwalsze ,ale i mniej agresywne .Myślę ,ze tu trzeba trochę
zainwestować ,to się na dłuższą metę opłaca.
Kiedyś zamieściłem zdjęcia z moich ,,zabawek"do ostrzenia ,proszę przeszukaj moje wątki ,na pewno znajdziesz.
 Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2016, 04:38:16 czas Polski »
Nie bierzecie pod uwage kwoty, tylko jakosc i uzytecznosc;)
Mówisz i masz
coś z tych stron : https://www.dictum.com/fr/affuteurs/pierres-d-etabli/dmt/706281/bloc-a-aiguiser-dmt-dia-sharp-extra-fin
plus skóra rymarska 4 mm do ostatecznego wycierania , ale już bardzo delikatnie.
Kamienie są bardzo kłopotliwe ale też i pozwalają na większą finezję , takie ostrzenie a raczej polerowanie np: na 8k albo 15k może dawać frajdę - tak myślę bo nie mam.
Borykam się z  podobnym dylematem jak i Ty  no i skłaniam się do diamentów DMT , papiery już mi się przejadły.

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2016, 10:09:17 czas Polski »
Tez mysle o diamentach prawdopodobnie.
Mysle o coarse (albo extra coarse), fine i Extra-fine - co finalnie daje mi 1600. I w sumie skora z pasta daje mi 4000-5000
Ewentulanie dodatkowo zamiast skory moze sie pokusze o jakiegos 6000 zwyklego kamyczka z japonii - jakiegos IceBear'a;)
Napewno fine i ex-tra fine. Mysle czy brac coarse czy extra coars bo samo coarse daje 360 a extra coarse 300, z czego fine ma 600, wiec do zgrubnego bardziej nada sie extra coarse;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2016, 12:00:57 czas Polski »
Klaruje się sprawdzony  przez Paul'a Sellers'a układ;
coarse
fine
extra fine
wszystko diament DMT i jako wykończenie skóra plus pasta. Koszt w sumie około 200 Euro może trochę mniej ale coś koło tego.
Kamienie 8k lub 15 k zostają dla znawców albo extra wymagających

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2016, 12:18:37 czas Polski »
hahhaha
Troche ponad 200 Euro ;) ale to nie problem
Mysle jeszcze o pewnej zamianie z coarse na extra coarse
Coarse jest 360 g,  a extra coarse 300. Niby nie duzo , ale do zgrubnego szlifowanie moze miec znaczenie.
tym bardfziej ze mam swoj stary diamencik 400/1000 ;)
R
------
Robert