04 Maja 2026, 22:26:55 czas Polski

Autor Wątek: Czy tylko mi brakuje działu "Techniki pracy"?  (Przeczytany 3716 razy)

Offline perszeron

Czy tylko mi brakuje działu "Techniki pracy"?
« dnia: 15 Kwietnia 2017, 23:01:08 czas Polski »
Tak jakoś rzuciło mi się w oczy, że narzędziom poświęcone jest 27 działów, ale nie widzę żadnego działu poświęconego technikom pracy w którym jako laik mógłbym się dowiedzieć np. czy drewno szlifuje się w poprzek czy wzdłuż słoi, albo czy dłuto trzyma się tą ostrą stroną do góry, czy na dół, albo jak przeciąć deskę pod kątem 27,6 stopnia nie mając kątomierza itp.

Byłbym bardzo kontent, gdyby pojawił się taki dział w którym, mógłbym truć rzyć profi-stolarzom, głupimi pytaniami :D

Proponowałbym taki układ:

"Techniki pracy":

-cięcie
-struganie
-wiercenie
-szlifowanie
-połączenia
-frezowanie itd.

Offline Maciek61

Odp: Czy tylko mi brakuje działu "Techniki pracy"?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2017, 06:30:43 czas Polski »
Dobra 👍 inicjatywa jestem za, sam skorzystam :-)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2017, 09:03:49 czas Polski »
Ja też jestem za.
Co prawda jest hajdpark ale lepiej jak będzie porządek.

Offline perszeron

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2017, 10:20:55 czas Polski »
Niby można zapytać w hydepark, ale raz, że wtedy robi się niezły "dom publiczny" i jak ktoś będzie chciał coś znaleźć to nie znajdzie i pytania i wątki będą w kółko powielane, a po drugie moim zdaniem, to takie taktowanie technik pracy po macoszemu, tak jakby w tym  fachu liczyły się tylko narzędzia, a chyba nie do końca o to chodzi.

Żeby nie rozbudowywać za bardzo forum można by połączyć dział "Elektronarzędzia" i "Maszyny stolarskie" w jeden, ponieważ i tak w obydwu tych działach wątki są dublowane i padają pytania o te same maszyny.