16 Lipca 2026, 14:04:06 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka do płytkiej i równej pracy  (Przeczytany 1540 razy)

Offline DamianusAlbus

Frezarka do płytkiej i równej pracy
« dnia: 08 Września 2016, 18:12:15 czas Polski »
Witam wszystkich :)
Od razu przyznaję się bez bicia, że nie mam bladego pojęcia o elektronarzędziach a wszystko co do tej pory robiłem, robiłem ręcznie z piłą, strugiem, dłutem i młotkiem. Niestety nadszedł taki moment, że czasu na hobby mam coraz mniej i potrzebuję sprzętu, który ten czas mi znacznie zaoszczędzi.

Trochę o frezarkach poczytałem przez ostatnie kilka dni, ale nadal nie wiem rzeczy, które interesują mnie najbardziej.
Przede wszystkim oczekuję od frezarki pracy na stałej głębokości 1-5mm.
Będzie ona przede wszystkim używana do wybierania drewna ze środka (chodzi mi o wykonywanie pracy analogicznej jak tutaj 1:04 
)  czyli wybieranie na głębokość kilku mm przy możliwości zachowania ładnych, prostych krawędzi.

Gdybym był nią w stanie żłobić proste wzory, kształty byłoby świetnie (ale przede wszystkim chodzi mi o to wybieranie materiału ze środka bo z dłutem i młotkiem dłużej nie pociągnę).

Frezarka potrzebna mi jest jedynie w celach hobbystycznych. Nie mam zamiaru jej zarzynać ciągłą pracą, a jedynie sporadycznie. Powiedzmy do 2-3h pracy na tydzień.

I teraz najważniejsza rzecz, cena. Czy jest jakaś frezarka, która spełni moje oczekiwania w cenie do około 400zł? Bo prawdę mówiąc, nie mam pojęcia jaka jest różnica między jakimś MacAllisterem za 199zł a Boschem czy Graphitem za 350zł-400zł. Nie wiem jakich frezów potrzebuję, by wybierać materiał (mówiłem, że jestem zielony w temacie elektronarzędzi). Także najważniejszą dla mnie rzeczą jest praca na głębokości 1-5mm, możliwość robienia płytkich i prostych zdobień, wybieranie drewna ze środka i w sumie to tyle.

Z góry dziękuję za wszelkie porady :)

arecki1338

• Gość
Odp: Frezarka do płytkiej i równej pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września 2016, 18:39:43 czas Polski »
Ok, odpowiem ci jako pierwszy. Wiecej danych tu: http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/