30 Kwietnia 2026, 04:39:00 czas Polski

Autor Wątek: Alternatywa dla ścisków  (Przeczytany 2600 razy)

Offline piotraspl

Alternatywa dla ścisków
« dnia: 11 Października 2016, 12:15:54 czas Polski »
Cześć, takie niestandardowe pytanie. Macie jakąś alternatywę do ściskania bez posiadania ścisków? Buduję sobie stół warsztatowy i obecnie pracuję nad blatem: 6 desek (2000m x 140mm x 38mm). Fotka aby lepiej uchwycić sytuację:

https://goo.gl/photos/tqJcp2d1DhXbVvi98

Wybrałem tanie deski sosnowe z niewielkimi krzywiznami i chciałbym je wyprowadzić zarówno na płasko jak i na krawędziach (styki desek). Mój pomysł to skleić je po długości (tam gdzie nie przylegają myślałem o kołkach jako dodatkowe trzymanie) a następnie taki monolit przytwierdzić do ramy wkrętami. Problemem będzie ściśnięcie całości przy klejeniu i może jakieś tipy?

Zanim dorobię się ścisków rurowych myślałem o zwykłych taśmach transportowych w 2-3 miejscach (takie mogę pożyczyć), oczywiście z zastosowaniem z obu stron desek/kantówek poprzecznych aby się nie wygięło w łuk.
Ewentualnie jakieś płytkie zagłębienia od spodu i wkręty w poprzek aby ściągnąć? Tylko to już sporo roboty i dziurawienia desek.

Jak widać, stół ma służyć do pracy amatorskiej a nie ozdabiać warsztat.

Offline sajo

Odp: Alternatywa dla ścisków
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2016, 12:45:25 czas Polski »

kliny

« Ostatnia zmiana: 11 Października 2016, 12:51:15 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline piotraspl

Odp: Alternatywa dla ścisków
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2016, 13:45:52 czas Polski »
ciekawy pomysł :) chyba jeszcze znajdę kilka kantówek żeby zrobić taki obustronny