27 Kwietnia 2026, 08:49:04 czas Polski

Autor Wątek: Blat dębowy na pełny połysk  (Przeczytany 2924 razy)

Offline Bragson

Blat dębowy na pełny połysk
« dnia: 28 Sierpnia 2016, 17:13:58 czas Polski »
Temat:
Blat dębowy na pełny połysk
Ikona wiadomości:   
Pogrubienie  Kursywa  Podkreślenie  Przekreślenie  |  Tekst preformatowany  Do lewej  Wyśrodkowanie  Do prawej     
YouTube  Umieść obrazek  Umieść odnośnik  Umieść email  Umieść odnośnik do FTP  |  Świecenie  Cień  Przesuwanie  |  Indeks górny  Indeks dolny  Dalekopis  |  Umieść tabelę  Umieść kod  Umieść cytat  |  Wstaw nieuporządkowaną listę  Wstaw listę uporządkowaną  Linia pozioma  |  Usuń formatowanie  Widok
Uśmiech  Mrugnięcie  Chichot  Duży uśmiech  Złość  Smutny  Szok  Spoko  Co?  Z politowaniem  Język  Zawstydzony  Buzia na kłódkę  Niezdecydowany  Buziak  Płacz

Cześć,

Potrzebuję malej porady i pomocy,
Chciałem przygotować blat dębowy na pełny połysk.

Drewno bylo trzy razy wodowanie i szlifowane, potem położyłem dwie warstwy oleju chińskiego dla wyciagniecia pełnej barwy i slojow drewna, na koniec polozylem trzy cienkie warstwy bezbarwnego lakieru, i tu zaczynają się schody, czy powinienem wyszlifowac lakier tak mocno, żeby uzyskać pełną jednolitą powierzchnię bo inaczej obawiam się, że w drobne nierówności/pory drewna wejdzie pasta polerska i będę musiał szorowac pozostałości po polerowaniu.

Jakie macie doświadczenia?

Offline SpecPiotr

Odp: Blat dębowy na pełny połysk
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpnia 2016, 17:35:31 czas Polski »
Musze skoczyc bo flaszke wyrownac poziom alkoholu we krwi bo polowa Twoje postu to dla mnie jakies suahili.
Chociaz z drugiej strony forum przejete przez IT i moze to jakas Wasza enigma ??
;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Bragson

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpnia 2016, 17:41:11 czas Polski »
o kurde, nie wiem skąd to się wzięło ...

niestety nie mogę już edytować tamtego posta.... ale esencją jest druga część :)

« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2016, 17:47:47 czas Polski wysłana przez Bragson »

Offline peter

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpnia 2016, 19:17:41 czas Polski »
Ja dałem na kolumnach 7 grubych warstw i na koniec polerka.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpnia 2016, 00:02:33 czas Polski »
Lakier na olej? Mam złe przeczucia.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2016, 08:56:34 czas Polski »
U Panie tak to jeszcze nie robiłem. Skoro położyłeś olej to trzeba było już w to iść i ewentualnie zawoskować. A tak to nie wiem bo nie robiłem jeszcze ale skoro lakier "złapał". Odnośnie polerwania to radziłbym spróbować na jakimś odpadzie co będzie się działo z tą powierzchnią a dopiero później przenieść się na blat stołu i wtedy dopiero na gotowo. Szkoda roboty gdy coś nie wyjdzie.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpnia 2016, 11:44:18 czas Polski »
Musze skoczyc bo flaszke wyrownac poziom alkoholu we krwi bo polowa Twoje postu to dla mnie jakies suahili.
Chociaz z drugiej strony forum przejete przez IT i moze to jakas Wasza enigma ??
;D
Nawet IT tyle nie pije ;)

Offline grzesiek86

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2016, 21:28:42 czas Polski »
Jak w ogóle udało Ci się położyć lakier na olej :o???  Co to za lakier?

Offline Bragson

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2016, 23:27:12 czas Polski »
Trochę tym się sugerowałem:
4.jak i czym wykańczałeś blat i nogi: po szlifie olej tungowy. 1h. wycieram do sucha czekam 1-2 dni. koljna warstwa oleju. 2 h. wycieram do sucha. czekam dzien . wycieram to co wychodzi - zazwyczaj kilka malych plam oleju - po tym sucha szmata. czekam ze dwa dni i wtedy lakier dwuskladnikowy mat. warstwa co 7h. w sumie ok 6 warstw. ten stolik zrobiony byl wałkiem mikrofibra.

Lakier to Vidaron bezbarwny połysk. Jakoś wszystko się trzyma;)  jak doprowadzę wszystko do ładu, postaram się wrzucić jakieś foty.