22 Kwietnia 2026, 16:01:50 czas Polski

Autor Wątek: Biurko  (Przeczytany 3682 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Biurko
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Września 2016, 07:00:00 czas Polski »
A ten katownik przy ukosnicy to po co ? Czysbys przestal ufac katom na niej ? ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Września 2016, 07:19:57 czas Polski »
Miałem przykręcony ten stoliczek z płyty i musiałbym go ustawiać i przykręcać od nowa...
To było najszybsze rozwiązanie.
poza tym moja ukośnica jest najdokładniejsza z tych niedokładnych...    ;D  ;)   ::)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Września 2016, 22:34:48 czas Polski »
Z racji iż uczę sie na razie na błędach to zmieniłem projekt mojego biurka i będzie tak...

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #18 dnia: 30 Września 2016, 06:30:36 czas Polski »
Ładniusie - skumałeś. To połączenie tylko przy okazji jest ładne - teraz frontu szuflady nie wyrwie nawet wyrwidąb.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Września 2016, 07:19:35 czas Polski »
Jedno mnie tylko niepokoi. Co to za blat? Planujesz go na te kołki nadziewać? Może się źle skończyć.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #20 dnia: 30 Września 2016, 07:25:59 czas Polski »
Dokładnie - jeżeli lite drewno to nie jest najlepszy pomysł. Blat musi mieć swobodę bo będzie zmieniał wymiary. Jest kilka rozwiązań. Wszystkie sprawiają, że blat "pływa" na oskrzyniu.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Września 2016, 07:29:20 czas Polski »
No i fajnie. Blat z drewna sosnowego jak opisałem na wstępie.
Może faktycznie zakotwiczę go z małym luzem na ''oskrzyniu''
Dzięki chopy

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Września 2016, 07:43:08 czas Polski »
Nie pasuje mi to połączenie nóg z oskrzynią - zbyt blisko krawędzi. Przy tych przekrojach jakie podałeś oznacza, że gniazdo czopa będzie ok 5 mm od krawędzi nogi, może być za słabe złącze.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Września 2016, 08:27:47 czas Polski »
W praktyce zastosowałem czop o niesymetrycznym osadzeniu...
Nie stosowałem czegoś podobnego wcześniej i pewnie znajdą sie na forum stolarze, którym nie spodoba się pomysł. Tak czy siak jestem człowiekiem, któremu nie wszystko da się wytłumaczyć i czasem muszę zrobić coś tak jak sobie wymyśliłem.
Dzięki temu się uczę. Nie docierają do mnie słowa ''tak się nie robi - bo nie'' a tak mawia mój były kierownik i mój teść bo nie potrafi wytłumaczyć albo nie chce mnie nauczyć żeby wciąż być mądrzejszy o tą rzecz...
Dzięki Wam nauczyłem się bardzo dużo i mam nadzieję na więcej ale czasem trza zrobić coś po swojemu by się przekonać, nawet jeśli potem usłyczy się ''a nie mówiłem...''
Potem wkleję fotkę bo czop już zrobiłem, ale wygląda to tak...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Września 2016, 08:43:19 czas Polski »
Dobrze kombinujesz , teraz dorysuj drugi odcinek oskrzyni  wchodzący w tą nogę i zastanów się jakie otrzymasz długie czopy i czy one  wystarczą.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Września 2016, 09:10:02 czas Polski »
Jeśli chodzi o to czy przypadkiem czopy nie będą ze sobą kolidowały to na pewno wezmę to pod uwagę.
Dzięki za podpowiedzi.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Września 2016, 12:40:14 czas Polski »
Na drugim rysunku czop nie jest do dołu a powinien .  zaś górą w miejscu jego odsadzenia robisz w nodze nutę ( o grubości czopa)  na głębokość ok. 5-8 mm w którą wejdzie  skrócony  czop. Usztywnia to połączenie jednocześnie nie osłabia  nogi.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Września 2016, 14:02:50 czas Polski »
Dzięki Tomku za podpowiedź ale to jeszcze czarna magia dla mnie. Wiesz że jestem amatorem. Czop już zrobiony a na biurku nikt nie będzie tańczył. Jeśli trzy maja się sklepowe biurka na 2 kolkach to może i moje ma szansę...