Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Galeria zdjęć
Zaloguj się
Recents
.
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
16 Czerwca 2026, 22:55:31 czas Polski
Forum stolarskie Domidrewno.pl
»
Klejenie i kleje
»
Kleje i klejenie
»
Blat bez ścisków-łączniki festool domino?
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: Blat bez ścisków-łączniki festool domino? (Przeczytany 2753 razy)
cutwood
Newbie
Ocena +0/-0
View Gallery
«
dnia:
01 Października 2016, 19:59:53 czas Polski »
Witajcie, ostatnio dodałem wątek na temat szynowych ścisków stolarskich. W przyszłości chciałbym wykonać stół rodzinny(blat). Pewnego wieczoru naszła mi pewna inna myśl dotycząca zrobienia owego blatu. Chciałbym się Was doradzić czy ta myśl ma sens bo to czysta teoria w mojej głowie. Nie chciałem ciągnąć tego wątku w tamtym temacie bo to trochę co innego.
Do rzeczy,
Rozmyślam zrobienie dużego blatu bez ścisków stolarskich ewentualnie jeden ścisk to zrobienia frezu pod skręcane nowe łączniki domino. Na dole jest schemat który najprościej oddaje to co mam na myśli-widok od spodu blatu. Widziałem te połączenia na własne oczy i twierdze że to ma sens. Jestem amatorem i mam możliwość pożyczenia frezarki, nie wiem jak drewno na coś takiego zareaguje i mam pewne wątpliwości. Rozwiązanie ma dużo plusów, głównie chodzi o mobilność i moje plecy:D
Jak ktoś nie widział to są te łączniki -
https://www.festool.pl/Produkty/Accessories/Pages/Detail.aspx?pid=201828&name=czniki-do-frezarki-do-po-cze-DOMINO-FV-16-Set
Co myślicie? Za każdą odpowiedź - WIELKIE DZIĘKI!
przemek77
Gość
Odp: Blat bez ścisków-łączniki festool domino?
«
Odpowiedź #1 dnia:
01 Października 2016, 20:10:09 czas Polski »
Kołki domino wraz z łącznikami utrzymają konstrukcję , proponowałbym dać trochę gęściej kołki domino dla zapobieżenia klawiszowaniu drewna. Poszczególne elementy nie będą ze sobą klejone , więc ciężko przewidzieć , jak drewno się zachowa.
sajo
Hero Member
Ocena +2/-0
View Gallery
«
Odpowiedź #2 dnia:
01 Października 2016, 21:41:22 czas Polski »
czołowe deski powinny mieć możliwość "ruchu".
ten obrazek pokazuje, jak będzie pracować czołowa deska i co się stanie, jeśli będą deski wzdłużne na sztywno połączone:
mógłbyś dać od spodu jeszcze poprzeczne:
ale jak widzisz- w środku jest przykręcone na styk, a po bokach szersze otwory pozwalające na ruch drewna
przemek77
Gość
«
Odpowiedź #3 dnia:
01 Października 2016, 21:45:38 czas Polski »
Obejrzyj jeden z filmów Jarka , jeśli dobrze pamiętam , dotyczył wykonania dużego blatu do biurka . Tam był pokazany sposób mocowania elementów bez klejenia ich ze sobą od czoła
cutwood
Newbie
Ocena +0/-0
View Gallery
«
Odpowiedź #4 dnia:
02 Października 2016, 17:36:33 czas Polski »
ok, dzięki za informacje! Już wiem, że to nie ma sensu, jeszcze sporo nauki przede mną...
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Forum stolarskie Domidrewno.pl
»
Klejenie i kleje
»
Kleje i klejenie
»