07 Maja 2026, 02:39:05 czas Polski

Autor Wątek: Festool dla początkującego  (Przeczytany 2410 razy)

Offline axlr

Festool dla początkującego
« dnia: 23 Września 2016, 16:38:51 czas Polski »
Witam,
to mój pierwszy post więc chciałbym wszystkich przywitać :)
Razem z żoną od jakiegoś czasu zaczęliśmy się zajmować amatorską renowacją starych mebli (remontujemy stary drewniany domek po babci i chcemy aby wnętrze miało duszę więc postawiliśmy wykorzystać starocie). Ja zajmuje się drewnem, żona szyje. Na razie swoją dolę robiłem ręcznie jednak zbieram się do zakupu szlifierki (Festool). Puki co chce jeszcze poćwiczyć na krzesłach (mam kilka sztuk takich co ne będzie szkoda jak nie wyjdzie) a potem chce się zabrać za kolejne rzeczy (na razie czekają krzesła i piękna stara szafa). I tutaj mam dylemat, niby zdecydowaliśmy się na Festoola Rotex 90 (z uwagi na końcówki delta i możliwość łatwiejszego dojścia na małych powierzchniach). Już nawet mam zarezerwowaną maszynę, jednak chciałem dokupić krążki ścierne i tutaj zaczął się problem. Najchętniej kupiłbym kilka gradacji, żeby metodą prób i błędów poćwiczyć zanim wezmę się za poważniejszą robotę. Niestety krążki pakowane są w dużych paczkach. Z tego co się kontaktowałem ze sprzedawcami do 150 da rade kupować małe ilości natomiast do mniejszych (zwłaszcza 90) jest bardzo ciężko.
Teraz moje pytanie, macie może jakiś sklep gdzie można dokupić pojedyncze sztuki krążków (do 90). Ewentualnie może 90 jest za mało popularna i ze względów ekonomicznych lepiej zdecydować się na maszynę do której łatwiej będzie dokupić papier (125 albo 150).
Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline krzyś48

Odp: Festool dla początkującego
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2016, 16:51:12 czas Polski »
to mój pierwszy post więc chciałbym wszystkich przywitać  :)
To powitaj ale tu
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

Offline drewniak

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2016, 13:19:44 czas Polski »
To może lepiej kupić 150 do większych prac i jakąś tanią deltę z marketu do szlifowania zakamarków?

125mm i 150mm kupisz już w paczkach po 10 sztuk, gdzieniegdzie nawet na pojedyncze sztuki. 90mm jest znacznie mniej popularnym rozmiarem szlifierki niż pozostałe stąd też rynek na krążki jest inny.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2016, 13:22:01 czas Polski wysłana przez drewniak »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2016, 22:12:16 czas Polski »
Rozejrzyj się za innym sprzedawcą . Posiadam trzy szlifierki festoola i do każdej z nich kupuję papiery na sztuki . Fakt , dwie z nich mają tarczę 150mm , ale trzecia to dts 400 delta i do niej też nie ma problemu z kupnem na sztuki.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2016, 22:39:09 czas Polski »
Panowie, barak konsekwencji.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Września 2016, 23:01:26 czas Polski »
Kurczę , nie zwróciłem uwagi na licznik postów , więcej się to nie powtórzy  ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Września 2016, 00:50:19 czas Polski »
No >:(

kerry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Września 2016, 07:43:15 czas Polski »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Września 2016, 12:01:49 czas Polski »
Pan autor wątku od 5 dni nie wchodził na forum więc z braku zainteresowania przydałoby się usunąć martwy temat, bo sami go sztucznie utrzymujemy.

Offline axlr

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Października 2016, 20:10:30 czas Polski »
Znalazłem sklep z materiałami do lakierowania samochodów i tam jest duży wybór krążków (również 90 na sztuki). Maszynę już kupiłem i testuje. Faktycznie 150 kupić najłatwiej ale jak na razie jestem zadowolony ze swojej 90.