28 Kwietnia 2026, 16:08:17 czas Polski

Autor Wątek: Taras - projekt i wykonanie  (Przeczytany 9693 razy)

krzysiek_z

• Gość
Odp: Taras - projekt i wykonanie
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Marca 2018, 16:50:30 czas Polski »
A dlaczego pod legary dajesz kratke ? nie wystarcza 140x60 dane równolegle i na to legary ?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Marca 2018, 19:50:40 czas Polski »
Ja daję same legary.
Za miesiąc będę kolejny robił.
Koniec odpoczynku ... ;)

Offline zamator

« Odpowiedź #17 dnia: 03 Marca 2018, 01:02:17 czas Polski »
"Krata" to może za dużo powiedziane, a wyjdzie sama...  Po prostu kontr-legary 60x140, "zepnę" z przodu i z tyły (przy budynku) belka (30x140??) ... a że z budowy pozostawało jeszcze trochę od kilku lat się suszących pozostałości po dachu, będą usztywniały konstrukcje pomiędzy tymi kontr-legarami (wewnątrz). Czyli taka "krata" z tego wyjdzie...

Sam taras, około 3,8 x 7,8m, na to zadaszenie. Deski prostopadle do budynku, 7,8m - szerokość ściany, 3,8m długość deski.
Na obrzeżach, jest zrobiony murek z bloczków betonowych - tworzą taka "wanienkę". Wewnątrz: piach rodzimy i narzucony (zagęszczane), na tym kruszywo (15-25cm), też zagęszczane. Dno środku jest niżej niż poziom "na zewnątrz". Są też przygotowane stopy pod słupy zadaszenia.

Murek z bloczków wystaje nad kruszywo na jakieś 1-1,5 bloczka, powiedzmy 20cm. Od góry bloczków do planowanego poziomu tarasu (deska) - mam okolo 30cm (w najniższym punkcie tarasu - już po uwzględnieniu spadku)... Czyli od kruszywa do poziomu deski będzie około 50cm (+/-).

Nie chce robić wylewek wewnątrz (szklanek?), te legary grube (kontr-legary) posadowię na prętach, które będa osadzone w bloczkach betonowych (zabetonowanych). Kilka bloczków też pewnie punktowo pojawi się także jeszcze na murku.

Kontr-legary (te grube):  60x140mm
 - czy podparcie w trzech punktach będzie wystarczające, odległości między podparciami około 1.6m.
 - czy rozstaw około 1m między legarami będzie ok?

Legary: 40x70mm
 - czy to bedzie stabilne przy rozstawie kontr-legarów na 1m?
 - 70mm - wysokość
 - rozstaw co około 45cm  bedzie ok?

Deska... pewni 21x140mm

Legary / deska: chciałbym egzotyk, ale wyjdzie w praniu...

Jakieś uwagi? Doradźcie / odradźcie / skrytykujcie /pomóżcie... :)

Postaram się wrzucić jakoś na weekend skaczpa projekt...

Offline maximilianoo

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Marca 2018, 13:52:03 czas Polski »
Ja podpory robiłem tak jak na 1 zdjęciu. Można zalać betonem albo kota chemiczna. Ze względu na nagłą zmiane w projekcie (deski miały być równolegle na początku a później wymyślono 45 stopni) dołożyłem bardzo dużo poprzeczek.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Marca 2018, 17:53:14 czas Polski »
@maximilianoo - widzę, że masz bardzo małe dylatacje pomiędzy deskami. Nie ma z tym problemów ? Jak nazywa się  ten uchwyt U z prętem gwintowanym ? Kupiłeś go czy to jakaś samoróbka ?

@zamator - rozstaw legarów 45 będzie ok, max to podobno 60 cm ale wtedy mogą się uginać.

Offline zamator

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Marca 2018, 18:10:10 czas Polski »
hej
A co z rozstawem kontr-legarów i rozstaw ich podpór? To mnie głównie martwi.

Kontr-legary chcę zamontować na prętach gwint 16mm, na 2 nakrętkach i szerokiej podkładce od dołu. Od góry - podkładka i nakrętka, ukryte w belce (frez).

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Marca 2018, 18:19:35 czas Polski »
No więc jak tylko zrobi się ciepło zaczynam z pracami. Obecnie teren wygląda tak:
[smg id=3531]
Obecny stan służy głownie dzieciakom do ganiania się po słupkach :D
Plan tarasu wygląda tak:
[smg id=3532]
i z bliska
[smg id=3533]

Jak widać mam zrobione fundamenty. Ponieważ nie cierpię babrania się z betonem zleciłem to jakiś czas temu.
Rozstaw słupków to 130 na 100 cm.

Następnie zrobię ściankę oporową na brzegach, z prefabrykowanej podmurówki. Mam nadzieję, że tak będę miał jak najmniej zabawy babrania z betonem.

Ciąg dalszy nastąpi :)

Offline maximilianoo

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Marca 2018, 19:07:58 czas Polski »
@maximilianoo - widzę, że masz bardzo małe dylatacje pomiędzy deskami. Nie ma z tym problemów ? Jak nazywa się  ten uchwyt U z prętem gwintowanym ? Kupiłeś go czy to jakaś samoróbka ?

@zamator - rozstaw legarów 45 będzie ok, max to podobno 60 cm ale wtedy mogą się uginać.
Deski były mokrusienkie, wyschly więc, dylatacja zrobiła natura. Nie ma z tym problemów. Ten pręt jest dostępny w norweskich sklepach budowlanych, ale jest w miare prosty do zrobienia. Trzeba mieć trochę rurek nakrętki i pręt z gwintem.

Offline maximilianoo

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Marca 2018, 19:08:20 czas Polski »

Deski były mokrusienkie, wyschly więc, dylatacja zrobiła natura. Nie ma z tym problemów. Ten pręt jest dostępny w norweskich sklepach budowlanych, ale jest w miare prosty do zrobienia. Trzeba mieć trochę rurek nakrętki i pręt z gwintem.

Offline jamel23

« Odpowiedź #24 dnia: 19 Listopada 2018, 18:28:18 czas Polski »
Ja podpory robiłem tak jak na 1 zdjęciu. Można zalać betonem albo kota chemiczna. Ze względu na nagłą zmiane w projekcie (deski miały być równolegle na początku a później wymyślono 45 stopni) dołożyłem bardzo dużo poprzeczek.

Nie wiem czy jeszcze maximilianoo tu zaglada, ale moze ktos inny bedzie wiedzial. Mianowicie chodzi o mocowanie pretow pod legary. Czy one tu sa wkrecone w tuleje z gwintem zatopiona w betonie. Jest to nie ukrywam sposob ktory jest rozwiazaniem na moje obawy przed rownym zalaniem tych kotew, wlasnie zeby po zalaniu betonu miec wciaz mozliwosc regulacji wysokosci podparcia legara.
Jezeli ktos cos, to bede wdzieczny,
Pozdrawiam

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Listopada 2018, 19:10:45 czas Polski »
Tak można regulować wysokość i  zblokować nakrętką.

Offline jamel23

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Listopada 2018, 20:03:03 czas Polski »
Heheh, no tak. W sumie to to ja sie domyslilem, bardziej chodzilo mi o ekonomie takiego rozwiazania, bo tuleja pewnie troche dluga musi byc zeby jakas sztwnosc prezentowala. No a to generuje koszty pewnie nie male :(
Nie mniej dzieki tomekz za potwierdzenie :)
Sprawdze z ciekawosci cene, mysle ze m16 minimum.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Listopada 2018, 20:42:51 czas Polski »
Ja bym sam zrobił . Przyspawana  przedłużana nakrętka do rurki i jest tuleja gotowa .

Offline jamel23

« Odpowiedź #28 dnia: 19 Listopada 2018, 20:57:51 czas Polski »
Dobry pomysl!! Dzieki za podpowiedz.
Przygotuje jakis nowy watek, bo chyba jednak mam wiecej pytan:)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Listopada 2018, 08:00:00 czas Polski »
Przy okazji -zapomniałeś o dziale ,Przedstaw się