12 Maja 2026, 14:13:16 czas Polski

Autor Wątek: Malowanie MDF - czym i jak?  (Przeczytany 10156 razy)

Offline Kali

Malowanie MDF - czym i jak?
« dnia: 14 Października 2016, 20:44:52 czas Polski »
Hej

Przymierzam się do zrobienia prezentu dla mojej lepszej połowy. Miałaby to być toaletka i której tak marzy. Zamierzam użyć mdf-u, który na koniec miałby być pomalowany na biało aby pasował do pozostałych mebli.

Będzie to mój pierwszy raz z tym materiałem a co za tym idzie i jego malowaniem.
Moglibyście mi poradzić jakich farb, lakierów użyć? Jak je nakładać.

Wiem, że konieczne będzie nałożenie kilku warstw. Ale ilu aby osiągną jak najgładszą powierzchnię? Dwóch, trzech, ... pięciu? Czym malować ( wałki, pędzle)?
Może macie jakieś inne wskazówki?

Offline SpecPiotr

Odp: Malowanie MDF - czym i jak?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2016, 20:46:50 czas Polski »
Najlepszą wskazówkę Ci dam.
Wywal ten MDF i zrób z jesionu ;D

A tak na serio to czemu akurat mdf ? Najgorszy temat do lakierowania. Musisz zapodkładować a poźniej pistoletem. Innej metody nie znam na gładki lakier w mdfie.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2016, 20:54:28 czas Polski »
Nie ma tragedii z mdf-em . Na pierwszą warstwę użyj izolantu białego . Po wyschnięciu delikatnie przeszlifuj , nałóż podkład i dopiero farbę . To , ile warstw musisz nałożyć , to już kwestia twojej techniki malowania . Po pierwszym malowaniu na kolor też można delikatnie liznąć papierem i nakładać kolejne warstwy .

Offline Kali

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2016, 21:11:00 czas Polski »
SpecPiotr:
Chciałbym zrobić z drewna,ale nie mam jeszcze wszystkich potrzebnych narzędzi ( grubościówka, odpowiednia ilość ścisków). A w mojej okolicy nie ma zakładu, który podjąłby się przygotowania materiału i zrobienia klejonek. Znalazłem stolarnie w Warszawie, ale te ceny :(
Brałem pod uwagę dwa materiały sklejka i mdf. Doszedłem do wniosku, że na sklejce widoczna była by faktura materiału dlatego wybrałem mdf.

Czy do malowania mógłby być użyty pistolet elektryczny czy tylko pneumatyczny wchodzi w grę?

przemek77:
Masz na myśli jakiś konkretny izolant? Czego użyć jako podkładu? Właściewej farby rozcieńczonej rozpuszczalnikiem?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Października 2016, 21:30:59 czas Polski »
Wygoogluj sobie izolant do mdf . Pojawi ci się dany producent i tam dostaniesz pełną wiedzę . Nie wszystkie farby można rozcieńczać rozpuszczalnikiem . Najlepiej zdecydować się na jednego producenta , bo wtedy będziesz miał pewność ,że poszczególne warstwy nie będą się ze sobą "gryzły".

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Października 2016, 22:38:21 czas Polski »
Bardzo ładnie kryje podkład i pięknie się go szlifuje
Diccoplast Primer Lf 694  + utwardzacz  nr 2098 w ilości 10 %
oraz
farba nawierzchniowa  Diccoplast Lf 754  + utwardzacz  nr 2098   w ilości  10 % ( półmat lub połysk )

Są to farby alkidowe do 
mdf-u  prod.Tikkurila  nakładane  pistoletem lub polewanie . kolor jaki chcesz ( mieszalnik )
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2016, 22:40:44 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline seba.kl

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Października 2016, 22:42:21 czas Polski »
Taki ot mały
A jest jakiś sposób na sklejki tak żeby nie było widać słojów

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Października 2016, 22:51:28 czas Polski »
Pod kryjącą farbą nie widać słojow

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Października 2016, 12:40:54 czas Polski »
Jeśli mam sklejkę gorszej jakości i nie pomaga szlifowanie czy kilkukrotne malowanie wtedy szpachla i jest lustro.

Offline Kali

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2016, 10:39:43 czas Polski »
Wracając do mdf-u czy jako lakier podkładowy na pierwszą warstwę może być np.http://sklep.motip.pl/lakiery-podkladowe/23-lakier-podkladowy-200ml-bialy.html? A jako warstwy końcowe biały lakier samochodowy w sprayu?

Odnośnie samego malowania malować sklejony element czy jego poszczególne części osobno. W miejscy łączeń (klejenia) nakleić taśmę malarską w celu zabezpieczenia powierzchni? Jak wy to robicie?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2016, 19:11:35 czas Polski »
Co do podkładu , to musisz sam się przekonać . Teoretycznie powinno być dobrze. Natomiast , co do malowania , jeśli mam czas to  na sucho pasuję wszystkie elementy wraz z kołkowaniem , wierceniem pod zawiasy , podpórki , czy nawet prowadnice . Po złożeniu i spasowaniu wszystkiego , z powrotem mebelek rozkładam na części i pojedyncze elementy lądują w lakierni .