11 Maja 2026, 21:43:22 czas Polski

Autor Wątek: Jaka płyta na meble do malowania  (Przeczytany 4050 razy)

Offline kredzio

Jaka płyta na meble do malowania
« dnia: 03 Listopada 2016, 21:41:43 czas Polski »
Mam do zabudowania jedną ścianę w pokoju i normalnie wykonałbym to z normalnej płyty meblowej. Problem jest taki, że i tak docelowo będzie to malowane natryskowo, bo nie jestem w stanie znaleźć płyty w kolorze, który mnie interesuje. Więc pytanie co w takim razie wybrać do tego? Czy kupić normalną płytę meblową (np. białą) i ją malować, czy może jest jakiś inny sposób? Płyty mdf czy hdf się nie nadają z tego co słyszałem na meble ze względu na chemikalia. Sama płyta wiórowa bez laminatu to też lipa, bo gładkiej powierzchni raczej nie uzyskam.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2016, 21:46:04 czas Polski wysłana przez kredzio »

przemek77

• Gość
Odp: Jaka płyta na meble do malowania
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2016, 21:47:28 czas Polski »
Płyty mdf czy hdf się nie nadają z tego co słyszałem na meble ze względu na chemikalia.

Jesteś w błędzie. Niemal 90 % mebli w sprzedaży wykonanych jest z płyty mdf, bo jest to chyba najtańszy materiał. I musi posiadać certyfikaty , aby został dopuszczony do produkcji . Kiedyś płyty meblowe były nafaszerowane chemią , może i nie zdrowo , ale nadawało im to trwałości , na dzień dzisiejszy płyta wiórowa nie trzyma się " kupy " , właśnie przez ekologię ;)                  

Offline seba.kl

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2016, 22:00:24 czas Polski »
Będę robił testy malowania mfp to ci dam znać podobno ładnie wychodzi

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2016, 22:06:37 czas Polski »
Do malowania tylko i wyłącznie mdf najlepiej dwustronnie laminowany. Tniesz na formatki, szlifujesz krawędzie i do malowania. Przed malowaniem podkładem  możesz jeszcze krawędzie pomalować np caponem i dopiero szlif, podkład, szlif nawierzchniowa. W tanich meblach przeważa niskiej jakości wiórówa oklejona jakimś papierem. Lakierowany mdf jest już całkiem niezłym materiałem do budowy mebli i wcale nie najtańszym.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2016, 22:14:09 czas Polski »
Znajdź hurtownie
( https://www.google.pl/maps/search/b%C4%99dzin+p%C5%82yty+meblowe/@50.3307989,19.0773692,11z)
 z płytami meblowymi kup płytę mdf daj podkład na mdf na piony ( fito tropowy  zawsze mi się ta nazwa myli ) ( rozumiem że sam je lakierujesz czy oddajesz komuś ? ) i lakierujesz na dany kolor. Możesz kupić już polakierowaną białą płytę ale wyjdzie to trochę drożej z tym że odpada Tobie kwestia podładowania
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2016, 22:18:05 czas Polski wysłana przez MChObi »

Offline kredzio

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2016, 22:22:24 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi.
Sam będę je lakierował. Mam małe doświadczenie z lakierowaniem i myślę, że nie będę miał większych problemów skoro nie będzie to na wysoki połysk robione.
Ciekawe co piszecie o tym mdfie, bo ja z góry odrzuciłem te opcję, bo wszędzie piszą o szkodliwości i innych duperelach.
Pytanie tylko czy laminowana czy też nie. Wiadomo, że będę podkładował, ale czy przypadkiem różnica nie jest na tyle duża, żeby jednak dorzucić do płyt laminowanych. Po prostu z laminowanymi jest większy problem i w okolicy u mnie nie ma :(

@Seba.kl
Czy mfp nadaje się w ogóle do mebli? Nie znam się na płytach, ale po zdjeciach to wygląda na troszkę lepszą płytę OSB
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2016, 22:28:56 czas Polski wysłana przez kredzio »

Offline seba.kl

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2016, 22:33:32 czas Polski »
Nie doczekałem że do mebli
Różnica jest w budowie mfp jest zrobiona z drobniejszych wiórow przez co jest dużo gładsza i chyba nawet sztywniejsza.
A w sumie to aż muszę spróbować jak z tego by wyszedł jakiś mebelek

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopada 2016, 22:48:38 czas Polski »
Kredzio. Bierz dwustronnie laminowaną. Tylko takich używam do lakierowania. Oszczędzisz sobie nerwów.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline kredzio

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2016, 18:25:53 czas Polski »
Dzięki raz jeszcze za odpowiedzi.
SpecPiotr - rozumiem, że chodzi o mdf dwustronnie laminowany?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2016, 19:28:32 czas Polski »
Odpowiem za Speca , bo pewnie jeszcze w trasie . Tak , mdf dwustronnie laminowany  ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopada 2016, 21:05:11 czas Polski »
Seba a jakie chcesz meble robić?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopada 2016, 21:51:43 czas Polski »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopada 2016, 22:14:11 czas Polski »
Staram się jak mogę  ;D

Offline kredzio

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopada 2016, 15:33:29 czas Polski »
Nieaktualne... Podzwoniłem dzisiaj po hurtowniach i jak zrobiłem kosztorys to wyszło mi, że w podobnej cenie zrobię do z drewna, a przyjemność pracy nieporównywanie lepsza :) Będzie to też dobra okazja na dokupienie paru rzeczy do warsztatu :)
Także dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ale drewno >> hdf laminowany :)

Offline seba.kl

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopada 2016, 16:03:43 czas Polski »
Kozio biała toaletke dla córki bo mi bardzo truje ogona tylko przez składanie szaf nie mam czasu a że zostało mi po ostatnim strychu trochę odpadów z mfp więc się zastanawiałem żeby je wykorzystać.
Ps
Szafy nie na ubrania tylko elektryczne