11 Czerwca 2026, 00:17:53 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa - pochylanie tarczy oraz regulacja wysokości  (Przeczytany 6669 razy)

Offline przemoprzem

Pilarka stołowa - pochylanie tarczy oraz regulacja wysokości
« dnia: 04 Kwietnia 2016, 14:22:26 czas Polski »
Siema. W bólach bo w bólach, ale może w końcu na wiosnę będzie pilarka..... Tutaj filmik jak to ma wyglądać i pracować. -

Wałek pilarki ma mi zrobić tokarz.
- Łożyska będą 6307 ZZ/RS - nie wiem które, ale i tak na łożyska pójdą chyba simmerringi 35x80x10.
- Wałek pod pilę maks 350 mm, średnica wałka pod piłę 30 mm.
- Tarcze dociskowe zgodnie z wymaganiami np Globusa dla pił HM http://www.globus-wapienica.eu/userfiles/TechInfo_PS_pol.pdf niby wymagają/zalecają 120 mm - dałem 100 mm, choć może dam te 120
- teoretyczna wysokość cięcia w pionie ok 110 mm

Silnik:
- na razie 2,2 kW 2800 obrotów/min, winda do której będzie mocowany przystosowany do silnika maks 4 kW - czyli średnica 25 cm, 2,2 kW ma 20 cm
- obroty na pile ok 3800 obrotów
- koła pasowe na 2 paski rozmiar A13. Koło pasowe przy pilarce 85 mm - to jest średnica podziałkowa.

Winda - czyli wszystkie profile - to 60x40x3, spawane - znajomy twierdzi że pospawa to bez przekoszeń itp.

Regulacja wysokości:
- wałki stalowe fi 30mm na których będą pracować również tuleje stalowe. Nie daje łożysk, bo w sumie ruchu nie będzie dużego, nasmaruje się tuleje i powinno działać. Na prowadnice nad i pod tulejami zrobię "kondona" z dętki rowerowej, więc powinno być tam czysto.
- napęd - śruba trapezowa z podnośnika samochodowego chyba FSO 1500. Nie ma tego na rysunku jeszcze.

Pochylanie tarczy:
- jak widać na filmie pochylanie będzie chodzić na półkolach. Pomarańczowe półkole będzie przykręcone do ramy (nie ma na rysunku jeszcze) i będzie tak zamontowane żeby oś pochylania wyszła po lewej stronie tarczy na wysokości góry blatu. Tak na moje oko mechanizm łatwy do zrobienia dla tokarza - będą to dwa koła o grubości 30 mm ze stali o średnicy 300 mm z wytoczonym rowkiem/fazą i przecięte na pół. Dodatkowo półkole "pracujące" będzie odpowiednio obcięte, żeby w pozycji pochylenia 45* nie wadziło o spód blatu. Teraz te stałe połówki są zlicowane z górą blatu - to tylko tak do rysowania, bo one będą przycięte żeby się pod blatem schować. Tuleje i pręty tak zaprojektowałem żeby jak najwięcej płaszczyzn toczył tokarz bo jemu łatwiej utrzymać prostopadłość wobec osi.
- pochylanie będzie sterowane śrubą trapezową przymocowaną do windy a z drugiej strony do ramy - nie ma na rysunku.

Blat planuję sklejkę szalunkową brzozową 21 mm. Tam gdzie piła to będzie wkładka ok 5 mm z "czegoś".

Rysunek nie jest skończony, ale to co ma zrobić tokarz to już w sumie chyba się nie zmieni, możliwe że wydłużę o kila cm te pręty po których będą tuleje od windy chodzić żeby był zapas, a nie na styk. Wieczorem wrzucę więcej rysunków itp. Dodatkowo będzie zrobiona od spodu osłona tarczy - żeby odseparować ile się da tarczę od reszty mechanizmu i przy okazji będzie adapter do odciągu.

Jeszcze się zastanawiam, czy by silnika nie dać wyżej i po drugiej stronie - ale wtedy muszę go odsunąć bardziej na lewo żeby koła pasowe były w linii - tylko przez to silnio

Offline przemoprzem

Odp: Pilarka stołowa - pochylanie tarczy oraz regulacja wysokości
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2016, 13:49:31 czas Polski »
Podbijam. Niestety sprawy pilarki i całej amatorskiej stolarki poszły na dłuższy czas na drugi plan. W końcu udało mi się skończyć model i rysunki dla tokarza, dałem mu spoooro materiału i w końcu pilarka idzie do "produkcji". Tak to będzie wyglądać:

Przy moim silniku 2,2 kW i "złomie użytkowym" liczę że w 500 zł się zamknę na gotowo.