04 Maja 2026, 20:59:39 czas Polski

Autor Wątek: Frez wielowpustowy  (Przeczytany 3035 razy)

Offline Tranzyt

Frez wielowpustowy
« dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:10:18 czas Polski »
Dylemata takiego mam.
Zanabylem drogą  kupna taki frez
https://www.punta.com.pl/sklep,324,frez_do_polaczen_wielowypustkowych_z_lozyskiem

Dzisiaj ćwiczyłem ustawienia na mdf. Nie do końca  jestem rad. Bo to albo krawędź sienie zgadza, albo rowki nie tenteges.
Pytanie. Są  jakieś  zasady albo sposoby na ustawienie takich połączeń?
Nie to zeby mi sie nie chciało  ćwiczyć,  ale szkoda materialu.

Offline robson

Odp: Frez wielowpustowy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:36:45 czas Polski »
Zasady pewnie jakieś są :D a ta najważniejsza to taka :frazujesz kant, drugi element obracasz o 180 stopni i ma być dobrze  :)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:42:59 czas Polski »
Najczęściej widziałem użycie tego frezu do łączenia drewna po długości. Zależnie od grubości materiału trzeba ustawić frez tak by się zgrało po złożeniu. Chyba nie ma innego sposobu niż ustawienie, przejechanie dwóch elementów i sprawdzenie. Podniesienie 4mm i znowu przejazd, dopasowanie i sprawdzenie.

Nie to zeby mi sie nie chciało  ćwiczyć,  ale szkoda materialu.

W stolarstwie czasem nie da się inaczej. Trzeba coś zepsuć żeby zrozumieć zasadę działania.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2016, 22:44:44 czas Polski wysłana przez Szczepan »

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2016, 18:51:05 czas Polski »
z tym odwracanie to przetestuję.
Coś mi to jednakowoż śmierdzi. W każdym razie jak się sprawdzi to włażę pod stòł  i odszczekuję   ;D

W stolarstwie czasem nie da się inaczej. Trzeba coś zepsuć żeby zrozumieć zasadę działania.

A to wiem, właśnie filetowalem jesiona i połowa poszła do kominka. :-\

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2016, 19:22:40 czas Polski »
Zasada jest prosta. Taki frez jest do scisle okreslonej grubosci materialu zeby bylo wg zasady 180 stopni jak Robson napisal. Jesli material masz innej grubosci to niestety musisz pokombinowac. Nie znaczy to, ze material MUSI byc danej grubosci. Znaczy to tylko tyle, ze aby zrobic pare musisz regulowac wysokosc.
Jedziesz najpierw wszystkie nazwijmy je "lewe" a potem regulujesz i jedziesz prawe. Tu nie ma zadnych czarow.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2016, 20:01:26 czas Polski »
Tak to prawda. I popatrzyłam teraz dokładnie na rys. Żeby dobrze frezować, trzeba ustawić gruby ząbek u góry materiału.
Tak zeby gruby fragment opierał sie o lożysko i jednoczesnie grubo był zbierany u gòry. Tyczy się to zasady 180 stopni.
Sprawdź w pon. Dam znają czy to działa, ale wydaje się musi😀