06 Maja 2026, 20:06:27 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa Macallister  (Przeczytany 13001 razy)

Offline LittleHiob

Odp: Pilarka stołowa Macallister
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Listopada 2016, 11:02:08 czas Polski »
Co dokładnie dyskwalifikuje te Macallistery? I co lepszego ma ten robi? Bo mnie wydaje się taki bardziej  ,,delikatny""

Offline krzychu95

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Listopada 2016, 11:29:06 czas Polski »
Mnie rowniez zainteresowala Macallister 1500 W , juz od dluzszego czasu czytam opinie na jej temat, pisac Pany jakie ma plusy oraz minusy

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Listopada 2016, 11:31:54 czas Polski »
Ryobi ma aluminiowy blat z rowkami. Luzów nie stwierdziłem. Tnie ładnie i od razu ma gęstszą tarczę w komplecie. Na to też warto zwrócić uwagę.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #18 dnia: 08 Listopada 2016, 23:48:32 czas Polski »
czyli jednak nie przyoszczędzę. cóż trzeba zamówić GKT 55

meridox

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Listopada 2016, 21:54:40 czas Polski »
pisałem już Krzyskowi na pw ale widzę że tu cały wątek sie zrobił wiec napisze jeszcze raz

kupiłem sobie ją na wiosnę tak na szybko bo poprzednia umarła śmiercią naturalną .
na początku nowa zabawka wszystko ładnie i pięknie zadowolony byłem jak dziecko z nowej zabawki
ale oglądając filmy na YouTube i gdy trafiłem na te forum zacząłem robić coraz to bardziej wymagające rzeczy, bardziej precyzyjne i z twardszych materiałów niż sosna, w garażu coraz częściej gości buk, dąb, grab, mahoń itp. i wtedy zacząłem patrzeć na to że nie wystarcza już mi przecięcie deski na pół ale chce żeby była równa trzymała linie prostą oraz kąty, żeby nie jęczała z bólu jak przecinam deskę wzdłóż.
jest tania do robienia skrzynek na kartofle się nadaje bez dwóch zdań ale do zrobienia bardziej precyzyjnych projektów gdzie precyzja ma znaczenie nie polecam szkatułkę dla żony robiłem ręcznie
i jeśli myślicie że na wasze potrzeby wystarczy to się mylicie bo dziś będzie skrzynka na kartofle ale za tydzień za dwa będziecie potrzebowali coś bardziej precyzyjnego przecież nie kupujecie jej na jeden sezon tylko na wiele lat a apetyt rośnie w miarę jedzenia

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Listopada 2016, 22:53:57 czas Polski »
Mam podobnego macallistera - kupiony ze 2 lata temu w promocji za ok 500 PLN. Ma trochę inaczej rozwiązane mocowanie culagi i nie ma tych bocznych profili. Tnę głównie deski sosnowe wzdłuż, kąt 90 stopni. Trzyma wymiar - mimo, że culaga jest montowana z jednej strony. Zaletą jest przede wszystkim silnik indukcyjny - nie spotkałem się z takim silnikiem w pilarce za tą cenę. Kąt prosty trzyma (oczywiście po lekkiej kalibracji), blat blaszany więc się gnie ale nie przeszkadza mi to jakoś szczególnie. Za tą cenę ok. Co planuję w niej zmienić - przedłużenie culagi, tak aby trzymała się z obu stron oraz blat ze sklejki. Jeśli są jakieś pytania, to chętnie odpowiem.

Offline pawel49

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Listopada 2016, 09:24:12 czas Polski »
W pilarce macallister 1500W raczej nie ma silnika indukcyjnego. Jak masz chwilę to wrzuć zdjęcie. Pozdrawiam

Offline jasiop

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Listopada 2016, 09:42:47 czas Polski »
W pilarce macallister 1500W raczej nie ma silnika indukcyjnego.
Dokładnie ... Indukcyjny jest w tej droższej - chyba ok 750 zł i mocniejszej 2,5 kW wersji ...
Jasio P - Rzeszów

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Listopada 2016, 17:16:12 czas Polski »

Offline fantomas40

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Listopada 2016, 20:28:17 czas Polski »
No to jest typowa pilarka budowlana.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Listopada 2016, 20:37:18 czas Polski »
no to takiej nie mam :D    ale ta jest typowo do opału albo na budowę do robienia szalunków :P wąska trzeba byłoby dorobić boczne blaty a najlepiej cały wymienić bo nie widzę nawet prowadnic żeby sanki zrobić

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #26 dnia: 11 Listopada 2016, 22:08:48 czas Polski »
Ja używam jej do cięcia desek wzdłuż na klejonki -  ma przedłużenie blatu z tyłu, więc można dłuższą deskę przeciąć, do tego trzyma wymiary, do niczego więcej jej nie używam (i do niczego więcej się nie nadaje:) Dałem za nią 598 PLN (promocja w Castoramie).