Przy frezarce takie ustrojstwo to podstawa. Mam zrobionych chyba 4 różne sztuki. Sam sobie takie zrobisz jakie potrzebujesz i nie kupuj tych drożyzn z allegro:D Możesz zrobić tak: jeśli małej średnicy to zrób sobie taką klejoneczkę tylko z lekkiego drewna i miękkiego (po co napiszę później) z odpadów, co Ci tam w rękę wpadnie. Jak już masz taki "kloc" o pożądanych wymiarach to sobie trasujesz środek i wiertłem piórkowym wiercisz na wylot wiertarką. Dalej rysujesz sobie na tym klocu okrąg i do tej kreski zbierasz sobie z grubsza strugiem czy odcinasz piłą czy co tam masz pod ręką. Teraz kluczowy moment: zakładasz to ustrojstwo na wrzeciono tylko
na wolnych obrotach i "toczysz" za pomocą bardzo grubego papieru ściernego przymocowanego do czegoś co jest duże, masywne i ma kąt prosty. Nie wiem szczerze mówiąc czego mógłbyś użyć. Ja robiłem to za pomocą starej culagi od mojej wyrówniarki. Kładziesz tą culage na blacie, włączasz frezarce, przykładasz papier i lekko dociskasz do wałka i "toczysz". Sajgon pyłowy jest przy tym nie ziemski

:D ale za to metoda jest stuprocentowo dobra, sprawdzona i bezpieczna. Jak już masz walec idealny, bez bicia itd, to zdejmujesz to. Mocujesz sobie ten walec w imadło czy co tam masz, trasujesz sobie kanalik i wybierasz za pomocą piłki ręcznej i dłuta. Ja robiłem to za pomocą freza tarczowego na FDW, ale to sposób dla hardcorowców

Jak masz kanalik to robisz sobie to niego taką listeweczkę tylko musi ona mieć luz na papier. Teraz - zależnie od tego jaki masz duży ten walec i jak często go będziesz używał przygotowujesz sobie otwory pod wkręty, konfirmaty czy jak ja pod to:
https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=F19reVGKaD1EkM&tbnid=fAFXv9CJY9CZ5M:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fsklep.tip-top.net.pl%2Fwkrety-podkladki-haczyki-kolki-dyble%2F970-tuleja-mufa-dwugwintowa-.html&ei=HVQ8Uq73GIaO0AXKjYCwBA&bvm=bv.52434380,d.bGE&psig=AFQjCNFTIg3s1cYfTDegCum7Bj8ZcOybiQ&ust=1379771800847877 . Dalej fazujesz otwory itp. itd. każdy wie co i jak. Teraz musisz sobie znaleźć materiał jaki przykleisz do tego wałka. Musi być nie za miękki, nie za twardy. najlepszy jest taki filc jak na tym pierwszym obrazku ale zapomnij bo cena takiego filcu zabija... Ja mam sklejone ze sobą dwie warstwy miękkiego skaju na jakimś materiale. W każdym razie to coś, ten materiał możesz przykleić na Moment lub Butapren. Kleisz ten pas do tego walca tak by się kończył i zaczynał przy tym rowku, ale żeby do niego nie wchodził. Dalej docinasz papier, ciasno owijasz, przebijasz wkrętami, skręcasz i gotowe, można szlifować. Żadnym biciem czy coś sie nie przejmuj, to są małe obroty i nie odbija nawet od tego materiał, fal nie ma. Sposób sprawdzony od pokoleń. Opisałem Ci jak to zrobić po mojemu, podobnie jak ten walec z pierwszego zdjęcia. Możesz to jeszcze zrobić tak by było puste w środku i lekkie, możesz skleić kanapkę ze sklejki, płyty wiórowej itd, wszystko pewnie się sprawdzi. Jeśli masz jakieś wątpliwości czy nie kumasz o co kaman to mogę ewentualnie jakąś fotę wrzucić, ale chyba wszystko jest jasne. Robiłem to samemu bo te walce typu Felder ameliniowe są drogie i papier musi być taki od nich, gotowy sklejony. Te walce od gościa z allegro są drogie, a do tego tak proste, że sam to bez tak zwanego mydła zrobisz

Miłej pracy