14 Czerwca 2026, 19:06:29 czas Polski

Autor Wątek: Jakiego narzędzia użyć?  (Przeczytany 1781 razy)

fliegermaus

• Gość
Jakiego narzędzia użyć?
« dnia: 21 Marca 2017, 11:50:28 czas Polski »
Pytanie nadaje się do jednego z konkretnych podforów, ale nie mam pojęcia, do którego.

Otóż chciałbym sfazować krawędź sklejki pod konkretnym, arbitralnie wybranym kątem - np. 70 stopni. Jakie narzędzie byłoby optymalne do tego celu?

Piła stołowa - wyrywa krawędzie sklejki, umiarkowana precyzja.
Piła ukośnica - jak wyżej, chociaż nieco precyzyjniejsza, tyle że istnieje ograniczenie długości krawędzi.
Wyrzynarka - na samej krawędzi nie mam jak pewnie oprzeć całej stopy wyrzynarki i nawet ze zrobioną ad hoc prowadnicą cięcie jest pofalowane.

Potem jeszcze chętnie muszę skleić dwie sklejki tak, aby tworzyły kąt rozwarty, powiedzmy, 70 stopni - czy istnieją regulowane ściski kątowe? A może jakiś patent?

Będę wdzięczny za podrzucenie pomysłów, również takich do dalszego twórczego rozwinięcia.

sgt_raffie

• Gość
Odp: Jakiego narzędzia użyć?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2017, 11:57:55 czas Polski »
Jak dla mnie to pilarka stolowa. Jak Ci wyrywa to zainwestuj w lepsza tarcze. Jak nie dokladny kat to lepiej wyreguluj. Z podanych narzedzi stolowa jest absolutnie najodpowiedniejszym narzedziem.

fliegermaus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2017, 12:09:01 czas Polski »
OK, dziękuję za podpowiedź. Moja pilarka to Bosch PTS 10 ze standardową tarczą (więc chyba dobrą, bo tej samej marki). Trochę ograniczyłem wyrywanie włókien naklejając od spodu taśmę malarską, ale może poeksperymentuję z jakimiś mocniejszymi taśmami. Pewnie sporo dałoby ograniczenie obrotów piły, ale ta pilarka nie ma takiej możliwości.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2017, 12:12:09 czas Polski »
Od biedy można przejechać frezarką z frezem palcowym. Makita ma taką fajną uchylną stopę na której można ustawić zadany kąt.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2017, 12:13:37 czas Polski »
Od biedy można przejechać frezarką z frezem palcowym. Makita ma taką fajną uchylną stopę na której można ustawić zadany kąt.

Właśnie miałem to proponować. Jeśli nie makita to może BASS
Tylko to już inwestycja.

fliegermaus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2017, 12:16:45 czas Polski »
A ja właśnie poczyniłem inwestycję w frezarkę JCB 710W... I jestem bardzo zadowolony, złego słowa nie powiem.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2017, 12:27:52 czas Polski »
ze standardową tarczą (więc chyba dobrą, bo tej samej marki)
Dla mnie to nie byłby żaden argument, ale jak kto lubi.
Pewnie sporo dałoby ograniczenie obrotów piły,
Zmniejszenie obrotów jeszcze pogorszy rezultat.
Na jakiej długości musisz szlifować te krawędzie? Jeżeli nie dasz rady żadną piłą to powinno się udać szlifować na szlifierce taśmowej z dorobionym stolikiem w trybie stacjonarnym.
Jeżeli krawędzie będą równe to sklejać można przy użyciu brązowej taśmy klejącej. Kilka pasków taśmy kładzie się równolegle obok siebie klejem do góry. Sklejkę kładziesz płasko na paski, wyszlifowane krawędzie stykają się ze sobą ostrymi krawędziami. Po nałożeniu kleju składa się sklejki jakby książkę aż do zamknięcia szczeliny. Napięcie taśmy jest wystarczająco duże i wystarczy unieruchomić sklejki do wyschnięcia kleju.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2017, 13:45:01 czas Polski »
Tarcza na pewno do zmiany. Możesz pod cięty materiał podłożyć np. HDF'kę i ciąć oba na raz.

fliegermaus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Marca 2017, 14:38:48 czas Polski »

@fyme i @m_kola - Dzięki za wskazanie frezarki, jest zupełnie inna, niż te które znam. Jak nie kupię, to przynajmniej zapamiętam na przyszłość.

@Rafalski - Patent z taśmą fantastyczny - jeszcze nie próbowałem, ale brzmi bardzo obiecująco, dziękuję.

@mily68 - Rekomendujesz jakąś konkretną markę/model tarczy? Jak patrzę po sklepach, to pośród najdroższych (najlepszych?) przeważają jednak tarcze Bosch.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Marca 2017, 14:51:27 czas Polski »
Nie patrz na markę jak ma to być kilka cięć. Patrz na gęstość zęba i kąty natarcia. I powielę słowa przedmówców -piła stołowa to najlepsze rozwiązanie. A jeśli frezarka to z dedykowanym frezem do danego kąta. Wszystko inne to będą kombinacje alpejskie które wyjdą albo nie wyjdą.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Waterlive

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2017, 22:02:24 czas Polski »
No właśnie, zapewne są frezy z potrzebnym kątem.