26 Czerwca 2026, 21:14:21 czas Polski

Autor Wątek: buk parzony czy sezonowany czy suszony ?  (Przeczytany 2610 razy)

Offline marekb

buk parzony czy sezonowany czy suszony ?
« dnia: 21 Listopada 2016, 22:21:56 czas Polski »
mam deski buka parzonego z których chciałem zrobić deseczki o przekroju ok 20x30mm i długościach ok 550mm / mają to być ramki. Ciąłem wcześniej o przekroju 27x32mm i problemu nie było, jednak deski po grubościówce mają 46mm grubości więc ciąłem na paski przekroju  30x46 mm i potem na paski 30x21,5. W ostatnim procesie buk zaciskał się na tarczy, i generalnie potworny opór, materiał przypalony, a listweki pogięte w kierunku jakby do środka. Czy to taka przywara buka, czy po prostu coś kaszanię ?

Kolejne pytanie: mam do dyspozycji kupować dalej buk parzony, albo suszony, albo sezonowany, co do tego typu listwewek będzie naj ? 
Docelowo to są korpusy do pudeł albumów więc może doradzicie jakieś inne drewno, któr może nie ma takich tendencji do wyginania, a twardościowo, cenowo jest zbliżone a może wyglądowo ładniejsze ?

przemek77

• Gość
Odp: buk parzony czy sezonowany czy suszony ?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2016, 22:36:20 czas Polski »
Od buku chyba wszystko jest ładniejsze  ;) Spróbuj z jesionem albo dębem . Oba gatunki po olejowaniu , które uwypukla rysunek wyglądają ładnie z naciskiem na jesion  :D

Offline DM

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2016, 22:45:55 czas Polski »
Buk tak ma.
Naprężenia po suszarni nie ustąpiły. Nie wiem kiedy wyszedł z suszarni? Albo go coś za szybko suszyli.

Buk to fajne drewno.

Offline marekb

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2016, 23:15:02 czas Polski »
Od buku chyba wszystko jest ładniejsze  ;) Spróbuj z jesionem albo dębem . Oba gatunki po olejowaniu , które uwypukla rysunek wyglądają ładnie z naciskiem na jesion  :D
dzięki :)
ostatnio poczyniłem taką ładną wstawkę z jawora, po wykończeniu mienił się perłowo, jak z jaworem i naprężeniami przy takich małych  elementach ?

a może jakieś ciemniejsze drewno, ale to już chyba owocowe i też cena nie ta ? :P

Offline sajo

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2016, 08:39:29 czas Polski »
jawor też łatwo bejce przyjmuje.
A buk to najgorsze chyba drewno do suszenia i jak w suszarni nieogarniają to będą naprężenia.