20 Czerwca 2026, 16:40:41 czas Polski

Autor Wątek: co zrobić z drewna  (Przeczytany 9208 razy)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Odp: co zrobić z drewna
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Grudnia 2013, 13:33:02 czas Polski »
Moja odpowiedź w tym wątku nie miała za zadanie być miłą, ani tym bardziej niemiłą. Po prostu ironiczne wydało mi się założenie wątku na temat wyrobów z drewna, a następnie wpisanie posta o treści - ponownie zacytuję:
...A ja tak sobie fantazjuję na temat wykonywania np. zabawek z drewna i sprzedawania ich przez Internet. Na razie nie mam na to ani sprzętu ani czasu ani umiejętności.

Rozumiem również kwestię, że niektóre osoby nie są "oblatane" w sieci i wyszukiwaniu treści jakie je interesują. No ale jak wpiszę w www.google.pl hasło: "projekty zabawek z drewna", to wyskakuje mi multum stron z projektami. Jeszcze jak kliknę żeby wyszukało w języku angielskim to nie starczy mi zim na oglądnięcie wszystkich. I nie muszę nawet nic czytać bo obrazki wszystko obrazują. Nawet pomijając już to google.  (O tym też wspominałem) Jest na forum dział: "Z sieci". Są tam podane bezpośrednie linki do stron wraz z opisem co na nich się znajduje.
Każdy kto kiedyś coś sam zaprojektował, czy też szukał jakiegoś projektu, wie ile czasu i pracy to kosztuje. Dlatego, niekiedy, irytują mnie sytuacje gdy ktoś wrzuci hasło typu: "podajcie ciekawe pomysły, może kiedyś je zrealizuję".
Co do pomysłu na wykonanie figur szachowych, jak i przygotowanie materiału czy też narzędzi. Na to też jest odpowiedni dział, a nawet dwa działy pasują: "Realizacje własne", "Projektowanie i Oprogramowanie" (amigorg o tym już pisał).
Mówią że winny się tłumaczy, ja się nie tłumaczę tylko uzasadniam swoje wcześniejsze wypowiedzi. Zero w tym złośliwości.
I tak na koniec jeszcze podsumowując. Kolega "mim" zaczął wątek z zapytaniem o sugestie na temat szachów. Do tej pory w odpowiedzi pojawiło się 16 postów (razem z tym). Z czego amigorg właśnie podpowiedział o działach na forum, ja odradziłem szachy, i ktoś tam jeszcze wspomniał o tokarce. A tak poza tym, czy wyszło coś sensownego z tej dyskusji? Może i jest to dopiero jej początek, ale na moje oko nie wróży on nic konstruktywnego.
Na koniec dodam jeszcze emotkę, żeby nie było że ze złośliwości pisze to wszystko ;)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Grudnia 2013, 00:12:21 czas Polski »
. A tak poza tym, czy wyszło coś sensownego z tej dyskusji? Może i jest to dopiero jej początek, ale na moje oko nie wróży on nic konstruktywnego.
Nie chodzi mi o porady, co można zrobić z drewna. Chciałem raczej skonsultować z fachowcami, czy pomysł robienia czegoś z drewna (np. Zabawek) i sprzedaży przez Internet jest sensowny. Jak dla mnie pojawiła się jedna owocna odpowiedź.

Wydaje mi się, że wtedy mógłbym połączyć przyjemne z pożytecznym. Wypowiedź, ktorą zacytowałeś była autoironiczna. Skrytykowałem sam siebie :-)

Mam teraz pracę i nic mnie nie zmusza do szukania innej - poza może narzekaniem żony.

Zdjęcia średniowiecznej tokarki chyba nie mam. Musiałem ją zostawić, bo nie zmieściłaby się w samochodzie. Poza tym był to tylko prototyp - eksperyment - czy da się tak obrabiać drewno.
Mogę w wolnej chwili wstawić zdjęcie szopy-altany na rowery.

Pozdro,

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Grudnia 2013, 00:29:08 czas Polski »
Myślę, że jak nie spróbujesz - to się nie przekonasz. Pamiętaj jednak, że nawet najlepszy produkt X trzeba wypromować w sieci i tu jest też problem, bo to wymaga albo czasu, albo sporo $$$ (na płatne pozycjonowanie). Generalnie stworzenie marki to temat rzeka.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudnia 2013, 10:48:48 czas Polski »

Jak dla mnie pojawiła się jedna owocna odpowiedź.

Offtop
Może Ameryki nie odkryję ::) ale taka mała autocenzura w stylu napisania (Offtop) na początku  wypowiedzi  :-\  autor wie że pisze nie na temat  :P  sugeruje a wręcz prosi moderatora o usunięcie wypowiedzi (a musiał napisać  tu!! bo  toczyła się dyskusja na dany temat) nie wiem czy ,mnie pamięć nie myli ale już ktoś chyba tak pisał jak się powtarzam to sorry ::)