06 Maja 2026, 13:48:10 czas Polski

Autor Wątek: Skrobak, uchwyt do cyklin lub gładzica kształtowa.  (Przeczytany 3185 razy)

Offline krit 6

Skrobak, uchwyt do cyklin lub gładzica kształtowa.
« dnia: 09 Grudnia 2016, 14:55:16 czas Polski »
Dziś chcę zaproponować bardzo proste ale i przydatne przy obróbce ręcznej narzędzie. Bardzo często kupione deski z tartaku mają mechaniczne ślady cięcia trakiem taśmowym, lub w czasie obróbki drewna pozostają odciski szczęk imadła, zabrudzenia po kleju lub ślady cięcia piłą. Trzeba to jakoś usunąć, i ja robię to przy pomocy skrobaka. To po prostu  dwie deseczki skręcone ze sobą, w środku z cykliną. Jako cykliny używam "znaczków" Inpostu, czyli blachy przyklejanej do listów, ale można używać blach metalowych.  Moje narzędzie chcę również wykorzystać do ozdabiania brzegów desek, lub do robienia kształtek na ramki i t p. Dlatego dodatkowo do uchwytu wykonam prowadnicę. Z blachy wypiłuję kształt wycięć. Rozwiązanie to jest alternatywą dla frezarek elektrycznych czy strugów kształtowych, które są drogie przy zakupie i dla wykonania jednostkowych rzeczy nieekonomiczne. A oto co potrafi mój skrobak

Ciąg dalszy nastąpi.

mily68

• Gość
Odp: Skrobak, uchwyt do cyklin lub gładzica kształtowa.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2016, 16:40:16 czas Polski »
Próbowałem kiedyś podobnego patentu. Niestety moje blaszki z Inpostu były za miękkie i się wyginały (i to wszystkie możliwe grubości/wielkości).

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2016, 19:54:02 czas Polski »
Na ślady po imadle są dwa sposoby :
pierwszy - używanie okładek drewnianych na szczęki, że nie wspomnę o używaniu imadła stolarskiego,
i drugi to żelazko i namoczony ręcznik papierowy.
Ten drugi działa nawet na ślady po młotku.
Co do profilowania taką "cykliną"... no to ,co kto woli.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2016, 20:04:53 czas Polski »
Jako cykliny używam "znaczków" Inpostu, czyli blachy przyklejanej do listów,

to jest ze sera ,zrób  np.  ze starego blatu piły  tarczowej

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2016, 20:35:06 czas Polski »
Co do znaczków Inpostu, do klasera raczej za ciężkie , jednak jako cyklina spisują się lepiej. Mnie się nie wyginają, widocznie jakiś anemik ze mnie, a może dlatego, że pracuję tylko krótką częścią około 1 cm , a reszta jest w deseczkach. Co do wzorników kształtowych, to egzemplarze pierwsze będą " z  sera", bo chcę je jak najprędzej skończyć, a nie wyobrażam sobie piłować brzeszczotu z HSS , aby pokazać to jutro lub po niedzieli. Jednak do poważnych prac będą z tego brzeszczotu (2 mm) od ramówki do metalu.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2016, 21:52:27 czas Polski »
Ciekawy patent z tą wodą i żelazkiem

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2016, 23:12:49 czas Polski »
Potwierdzam.
Woda i żelazko działa :) Ja zamiast ręczników papierowych używam czystej, wilgotnej szmatki. Oczywiście najpierw kilka solidnych kropli na wgniecenie :)

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2016, 13:27:17 czas Polski »
Dzisiaj prowadnica:

Ciąg dalszy po niedzieli.

Offline krit 6

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudnia 2016, 18:14:55 czas Polski »
Dzisiaj zmniejszyłem i ucywilizowałem prowadnicę, wypiłowałem nóż kształtowy i wykonałem próbę narzędzia. Na razie próba w miękkim drewnie, wynik dobry. Muszę jeszcze wykończyć całość, no i wykonać nóż z lepszej stali, chociaż ten też dobrze się spisuje. Wykonanie noża przy pomocy iglaków z nasypem diamentowym- 15 minut. Tradycyjnie kilka fotek, przepraszam za jakość szczególnie pierwszego zdjęcia.

Offline krit 6

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia 2016, 15:53:55 czas Polski »
Skrobak skończony, trochę do pociągnąłem olejem. Zrobiłem jeszcze jeden nóż-blaszkę i wykonałem próbę z drewnem bukowym. Tnie listewkę aż piszczy. Mogę teraz nadawać różny kształt listew w zależności, jaki wzór noża wykonam.

Jeśli zdecydujecie się na budowę tego narzędzia, to mam prostszy w budowie ale równie skuteczny w działaniu wzór. Może nawet skuteczniejszy, na pewno sprawdzony i działający. Powodzenia w budowaniu swoich narzędzi.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudnia 2016, 17:22:56 czas Polski »
I to ż tych blaszek Inpostu?
Jeśliby tak, to jestem pod wrażeniem i patent zapożyczam... :)

Offline krit 6

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudnia 2016, 18:09:14 czas Polski »
Dokładnie z tych znaczków.  Ale można z lepszej stali, a co najciekawsze, nie trzeba tego ostrzyć, dbać o kąty i takie tam. Narzędzie znane od średniowiecza, trochę dziś już zapomniane, ale warte zainteresowania.