17 Maja 2026, 00:28:06 czas Polski

Autor Wątek: Mała sprzedaż rękodzięła bez działalności  (Przeczytany 5289 razy)

Offline Morświn

Odp: Mała sprzedaż rękodzięła bez działalności
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Listopada 2016, 10:22:00 czas Polski »
Nie wiem jak to dokładnie działa ale może portale typu dawanda?

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Listopada 2016, 10:29:28 czas Polski »
ale może portale typu dawanda?

ja się ogólnie zastanawiam jak to właśnie działa. Wydaję mi się, że naprawdę dużo ludzi działa bez żadnego uregulowania prawnego swojej działalności i dają radę. Wiem, że to nie do końca fair i że w ten sposób tworzy się szara strefa itd. Ale weźmy np. taki przypadek, że ja miałbym zrobić 3 karmniki raz na jakiś czas (te karmniki to tylko przykład- nie robię na razie nic- chciałem tylko dowiedzieć się jak to wygląda w praktyce) i je wystawić na sprzedaż, dajmy na to- nei nastawiam się na masową produkcję- i co w takim przypadku? Też muszę płacić ZUSy i inne podatki? przecież nigdy na to nie zarobię. 

Pamiętacie- Lidka kiedyś nagrała filmik z taką młodą dziewczyną- ona żeby sobie dorobić robiła takie wieszaczki. Przecież tego typu mały handelek raczej nie jest zgłoszony. I co- przecież to by było chore gdyby za takie coś też trzeba by było zapłacić te 270zł na ZUS.

Offline Morświn

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Listopada 2016, 10:41:32 czas Polski »
Te 270 to jak na etacie jesteś chyba? Wystarczy wejść na olx i zobaczyć ilu ludzią to wisi że tworzą nieuczciwą konkurencję... Z drugiej strony człowiek chce być uczciwy to mu to państwo utrudnia. Portale typu dawanda z tego co wiem zabierają jakoś 15-20% od sprzedanego towaru

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Listopada 2016, 11:11:30 czas Polski »
Z portali jeszcze mogę polecić Artillo.pl
Znajomi kiedyś to otworzyli ale coś nie szło i oddali/sprzedali komuś. Nie wiem jak to teraz hula ale hula.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline raven

« Odpowiedź #19 dnia: 24 Listopada 2016, 11:30:18 czas Polski »
Prosty przykład: Jeżeli wystawiam przedmiot X , szt. 1, na portalu OLX.pl, ktoś się po niego zgłasza i go sobie kupuje, a my nie zdejmujemy ogłoszenia, to kto i skąd wie, czy ten przedmiot został sprzedany?

Offline Morświn

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Listopada 2016, 11:33:13 czas Polski »
A no z tąd że ty nie możesz mieć lepiej odemnie i cie zaraz podpiernicze ;)
A jak zarejestrujesz działalność to kontrolę naślę... Może trochę przekoloryzowane ale ludzie to nieraz nie ludzie :)

Offline Maciek61

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Listopada 2016, 12:21:02 czas Polski »
No dobra nie będziemy tu patologii promować ale co do zasady jak robisz na czarnucha ma  szaro to nie zostawiasz śladu  (typu cokolwiek np w sieci ) tylko z rączki do rączki,  się nie znamy a to nie mój produkt i to jest naganne  ;) tz szara strefa. Do szarej strefy często zmusza  ludzi sytuacja życiowa
A to co opisujemy sprzedaż na portalach itp zarobkowa (nie mówimy o okazjonalnej ) bez działalność  jest ryzykowne bo wiąże się z karami . A miejsca wpadki rutynowa kontrola , niezadowolony kupujący , zawistny sąsiad czyli ogólnie spełnienie obywatelskiego obowiązku walki z patologią i wypaczeniami  ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopada 2016, 12:31:27 czas Polski »
człowiek chce być uczciwy to mu to państwo utrudnia.
Zabierając połowę dochodu :P
"'Dzień wolności podatkowej 2016
15 czerwca br. Centrum im. Adama Smitha ogłosi Dniem Wolności Podatkowej w 2016 roku. Dzień Wolności Podatkowej to symboliczna data, kiedy przestajemy pracować na rzecz Państwa, a zaczynamy zarabiać wyłącznie dla siebie.''
http://www.pit.pl/1506-dzien-wolnosci-podatkowej-2016-15823/
Panowie przestańcie z tymi patologiami,a popatrzcie w stronę tych co wcale nie płacą i to zgodnie z literą prawa :(

Offline Gerdo

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Listopada 2016, 15:58:35 czas Polski »
Krzysiek według litery prawa nie płacą podatków silni, tacy którzy dużo zarabiają z uwagi na degresywny system podatkowy i inne ''myki/furtki''

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 24 Listopada 2016, 16:14:54 czas Polski »
Właśnie to miałem na myśli >:(
Nie wgłębiając się w temat  ???
Bo co to da ;)

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #25 dnia: 24 Listopada 2016, 20:47:59 czas Polski »
zadzwoniłem do ciotki która była dyrektorem w US w Gdańsku (już jest na emeryturze) i powiedziała że przy kilkunastu sprzedażach na rok nikt się nie przyczepi z US bo to jest traktowane właśnie jako rękodzieło. Jeżeli kilkanaście sztuk będzie sprzedawane ale na miesiąc, to już można się obawiać kontroli bo zakwalifikują to jako produkcja masowa

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Listopada 2016, 21:12:23 czas Polski »
zadzwoniłem do ciotki która była dyrektorem w US w Gdańsku

hehe,, mam nadzieję, że ciotka nie prosiła o namiar na mnie :)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #27 dnia: 24 Listopada 2016, 21:27:06 czas Polski »
Paweł Twoja Ciocia zapomniała Ci powiedzieć o jednym. Otóż w ramach ciekawostki powiem Ci, że każdy US działa według wewnętrznych wytycznych. Co to oznacza. Ano tyle, że Urząd Skarbowy działa inaczej na północy aniżeli na południu, czy np w poszczególnych powiatach.
W cywilizowanym Państwie, czyny Urzędów Rzeczypospolitej są ewenementem na skale światową - patologii jest wiele, ale ta jest jedną z nich. Każdy urząd działa jak sobie chce. Czyli jeśli w Gdańsku za rządów Twojej Cioci przedsiębiorcy/mali rzemieślnicy mieli relatywnie dobrą sytuację, to już nie koniecznie tam gdzie mieszka Sylwek (założyciel tematu) takie standardy panują.

Moja Matka jest Urzędnikiem w US. Na codzien miła i urocza Kobieta, a gdy wchodzi do gmachu urzędu - sami wiecie.

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #28 dnia: 24 Listopada 2016, 21:27:18 czas Polski »
Co Ty:) ona lubi pomagać /wyjaśniać problemy a tym bardziej że na emeryturze już jest:)