04 Maja 2026, 09:10:55 czas Polski

Autor Wątek: Jak obliczyć nośność/wytrzymałość konstrukcji.  (Przeczytany 1542 razy)

Offline SpecPiotr

Jak obliczyć nośność/wytrzymałość konstrukcji.
« dnia: 27 Listopada 2016, 17:57:07 czas Polski »
Wiem, że ostateczna odpowiedź na to pytanie to pewnie jakaś praca magisterska ale mi chodzi o info tak trochę z grubsza.
Powiedzmy musimy zrobić jakiś podest czy małą scenę. Jak grubych desek użyjemy ? Jak gęsto ich damy ? Czy na to są jakieś "wzory" plus doświadczenie ? Czy tylko doświadczenie ? Jak zrobić jakąś konstrukcję by nie marnować za dużo materiału ? By nie był to schron przeciwrakietowy ale jednocześnie by była solidna ?
Tak wiele pytań a tak mało (jeszcze) odpowiedzi.
Zdaję sobie sprawę, że konkretnie nie da się na to poodpowiadać ale jakieś zasady na pewno są.
Zapraszam do dyskusji bo temat przynajmniej mnie bardzo interesuje.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
Odp: Jak obliczyć nośność/wytrzymałość konstrukcji.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2016, 18:06:34 czas Polski »
Są kalkulatory do obliczania nośności belek drewnianych . Po wyguglowaniu wyskoczy Ci kilka z nich  ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2016, 21:22:57 czas Polski »
Jak zrobić jakąś konstrukcję by nie marnować za dużo materiału

Dwuteowniki, kratownice, konstrukcje wieszarowe, rozporowe... Warto poczytać coś o ciesielce - tam się bardziej do tego przykłada wagę. "Standardowi" stolarze wg moich obserwacji robią w ogóle bez pojęcia o takich tematach.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2016, 05:45:43 czas Polski »
Poczytaj "Konstrukcje drewniane w budownictwie tradycyjnym " Janusza kotwicy tam od 35 str masz wszystko opisane :P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2016, 06:37:28 czas Polski »
O ! I to jest już jakiś trop.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.