09 Maja 2026, 20:53:11 czas Polski

Autor Wątek: Która frezarka lepsza?  (Przeczytany 7192 razy)

Offline Rbk_marcin

Odp: Która frezarka lepsza?
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Marca 2017, 14:21:57 czas Polski »
prowadnica szablonu oraz tuleje zaciskowe 6/8 mm. To wystarczy jeżeli chodzi o tego meec'a?
Może i jestem idiotą, ale nie jestem głupi.
                                                   - Forrest Gump

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #16 dnia: 08 Marca 2017, 14:35:25 czas Polski »
Jeśli nie walisz w grubym dębie to w zupełności, tam to już frezy na dłuższą metę 10. Ten meec to tak porównując wiele z Dexterem ma wspólnego. Na początek wystarczy, a potem... Apetyt rośnie w miarę jedzenia  ;).
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

fyme

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Marca 2017, 21:55:11 czas Polski »
Ja mam czerwonego meeca i makitę RT0700CX2. Meec do grubszej roboty ale makitę lubię bardziej :) jakoś tak lepiej mi się nią pracuje. Oczywiście meec mocniejszy i czasem do niego wracam ale kultura pracy sporo lepsza u makity a do tego spore wyposażenie dodatkowe które można z czasem rozszerzyć. Do obu frezarek mam frezy luna i z nich jestem zadowolony, wcześniej kupiłem na próbę frezy z juli i to jest dramat nie frezowanie.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Marca 2017, 17:10:56 czas Polski »
RT0700CX2 tez mam. Jest uniwersalna, więc na początek wystarczy, choć nie jest to idealna krawędziówka.
Najlepiej mieć dwie frezarki - górnowrzecionową i krawedziową. Makita to jest ich połączenie, ale jeżeli w planach jest posiadanie dwóch, to makity się nie opłaca kupować.
Za połowę ceny RT0 można kupic np makite 3709

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #19 dnia: 09 Marca 2017, 17:34:30 czas Polski »
I tu pozwolę sobie z kolegą się trochę nie zgodzić. RT700 ma regulację obrotów a 3709 nie. Do tego dochodzą przystawki. Jak dla mnie to istotna różnica. Zgodzę się natomiast i pisałem też o tym, że można ją potraktować jako frezarkę uniwersalną, ale tylko do lżejszych prac. Trzeba sie po prostu dopasować pod zakres prac i do swoich możliwości finansowych. Niestety ten sport jest dość drogi ;D.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Marca 2017, 18:54:39 czas Polski »
Przeczytaj mój post jeszcze raz, a w szczególności akapit drugi, ponieważ nie zrozumiałeś. Jak nadal będzie problem, to powiedz - napisze jaśniej.

Offline Rbk_marcin

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Marca 2017, 20:29:26 czas Polski »
Ja tylko jeszcze dodam, że koniec końców dziś kupiłem czerwonego Meec'a z juli. Przyoszczedzilem troszkę na rzecz kilku frezow i paru drobiazgów. Jak nie zajade jej w 3 lata na sosenkach z palet, to zakup będzie udany. Jeśli padnie szybciej i dostanę zwrot kasy lub wymianę to tym bardziej będę zadowolony  hehe
Może i jestem idiotą, ale nie jestem głupi.
                                                   - Forrest Gump

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2017, 23:47:09 czas Polski »
@Gerdo jeśli chodzi o to, że przydadzą się obie frezarki, to zgadzam się z przedmówcą w całej rozciągłości :). Dokonując wyboru małej frezarki, też rozmyślałem nad 3709. Koniec końców wybrałem droższe, bardziej dla moich potrzeb uniwersalne rozwiązanie. Teraz duża trafi pod stolik, ale tak by było łatwo zdemontować wyrazie co, a mała RT będzie spełniać uniwersalną rolę.

@Rbk_marcin - gratuluję zakupu - "będzie pan zadowolony"  :). A jak padnie - to nie strata, bo albo gwara albo zwrot kasy i kupi się nowe :). Tak czy inaczej doprzodu ;).