Witam,
zdobywam pierwsze doświadczenia z orzechem włoskim. Niestety ogólny brak większego doświadczenia w wyborze wartościowej tarcicy zdecydowanie utrudnia zakupy w składach drewna.
Meble miałyby się składać z klejonych elementów, ale możliwie dość szerokich. Na testy pójdzie prosty niezbyt duży stolik kawowy (blat przechodzący w całej swojej krótszej krawędzi w pełne nogi).
Na co powinno się zwracać uwagę przy zakupie orzecha włoskiego (i ogólnie tarcicy)?
Mam kilka pytań odnośnie dzisiejszego nabytku za 120 zł - wycena to też jak dla jelenia

Zdjęcie nr 1. -> ciemny warkocz - prawdopodobnie po gałęzi (z boku jest okrągła dziura) czy jest to mankament czy zaleta. Wizualnie jak dla mnie nie wygląda źle tylko czy taki element w przyszłości nie będzie w meblu żył swoim życiem?
Zdjęcie nr 2 i 4 - sęki w jaki sposób najlepiej je zabezpieczyć, żeby jednocześnie można je bardzo ładnie/dekoracyjnie wykończyć? Żywica bezbarwna czy coś innego ? Przed zalaniem sęk czy korę należy wydłubać czy zalewa się całość? Na zdjęciu numer 4 jest także szczelina 10 cm i szerokość 1 cm - ten element też można zalać jakimś środkiem czy przy rozcinaniu należy go minąć i stracić część materiału?
Na zdjęciu nr 3 - z drugiej strony (gorszej) mam przez całą długość taki spróchniały rowek na około 1,5 cm? Zauważyłem żę uroda tego gatunku drewna nie idzie w parze z czystymi, bezsęcznymi, harmonijnymi wielokolorowymi obrazkami bez ubytków i pęknięć. Czy ten rowek to po prostu słabszy foszt czy w przypadku orzecha jest to powszechne i często zdarzają się puste przestrzenie w środku drzewa?
Zdjęcie nr 5 - prawdopodobnie przy korzeniu foszt pękł w kilku miejscach. Ten element należy odciąć czy można jakość wzmocnić pęknięcie i wypełnić szczelinę wspomnianą żywicą lub czymś innym ? Czy pęknięcie w tym miejscu będzie postępować?
JAkim drewnem jest orzech jeśli chodzi o skłonności do wypaczeń/ skręcania/ pękania? Ma duże skłonności czy z racji dość dużej twardości idącej pewnie z dużą gęstością nie jest bardzo podatny na warunki zewnętrzne. Czy może sam w sobie ze względu na bardzo wymyślny rysunek ma skłonności do skręcania się?