20 Maja 2026, 18:05:36 czas Polski

Autor Wątek: domek na narzędzia  (Przeczytany 1941 razy)

Offline darekds

domek na narzędzia
« dnia: 10 Grudnia 2016, 11:34:10 czas Polski »
hej
przyszedł czas na moją realizację, która właściwie jest już zakończona, ale może ktoś jest na wstępnym etapie podobnej konstrukcji i ma pytania, na które ja już musiałem sobie odpowiedzieć. Chętnie podzielę się tymi informacjami.
Domek na narzędzia ogrodowe.
Pierwsza tego typu moja budowla. Jako kompletny amator i laik spędziłem mnóstwo godzin na przeglądaniu internetu, oglądaniu filmów i czytaniu forów (znacie to). Tutoriali zagranicznych jest całe mnóstwo, naszych mniej ale i z tego forum zaczerpnąłem trochę informacji. Dzięki DiD padł wybór na drewno KVH. Gotowych planów jako takich nie miałem, rozrysowałem domek w komputerze, zamówiłem materiał i jazda do roboty.
Konstrukcja ramowa, oparta na płycie podłogowej, całość skręcana na wkręty ciesielskie. Ściany deska elewacyjna a szare elementy piaskowane drewno. Dach pokryty płytą OSB kryty gontem. Ukośnica, wkrętarka, młotek, miara, kąt - to wszystkie narzędzia jakie miałem. Przy dobrym ustawieniu ukośnicy i dokładnych pomiarach właściwie kątów nie trzeba było mierzyć. Robiłem to sam i zajęło mi to jakieś 30 dni pracy. Nie wiem czy o wszystkim wiedziałem i czy wszystko wykonałem zgodnie ze sztuką budowlaną, ale starałem się robić solidnie i nie oszczędzać na materiale. Do dzisiaj domek stoi.
pozdrawiam
Darek

Offline MarekET

Odp: domek na narzędzia
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2016, 12:41:54 czas Polski »
Dobra robota , jak widać jak się chce można i nawet amator potrafi to zrobić dobrze i solidnie jak widać :)))))

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2016, 12:44:10 czas Polski »
Super realizacja! Jesteś w stanie podliczyć koszty?

Offline bercisz

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2016, 13:03:57 czas Polski »
Brawo  :)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudnia 2016, 14:14:33 czas Polski »
Super wygląda  :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2016, 14:29:29 czas Polski »
też mnie czeka coś podobnego ale musi poczekać na wiosnę :)
realizacja super :) no i też pytanie o koszty?

Offline darekds

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2016, 14:58:57 czas Polski »
dzięki :) fajnie, że Wam się podoba. Myślę, że to kwestia podejścia do sprawy, czy to amator czy zawodowiec - efekt finalny może być ledwo zadowalający lub powalający. Ja jako amator wiem, że najwięcej czasu poświęcam na szukanie odpowiedzi i robienie czegoś dwa lub więcej razy. Oczywiście nie można zapomnieć o parku maszynowym, który jest nie bez znaczenia jeśli chodzi o czas, czasem precyzję no i koszty np materiału.
Jesteś w stanie podliczyć koszty?
Jeśli chodzi o koszty to skupiłem się na tym by jak najmniej obrabiać materiał czyli to co mogę na gotowo. Konstrukcja z KVH 45x95, słupki 100x100, podłoga modrzew 40x70 (chyba) + płyta OSB 18, ściany deska modrzewiowa (po wypasie bo drogo), dach więźba 45x95 + płyta OSB 18, środek + podbitka boazeria. Nawet OSB zamówiłem już pociętą - tylko przykręcić. Konstrukcja ok 6.000 brutto, reszta czyli malowanie, pokrycia dachu, ocieplenie, podłoga z modrzewia, wszelkie dodatki, pierdoły itp jakie 4.000. Zaznaczam, że wszystko kupione z górnej półki.

Reasumując koszty
gdybym się ograniczał to zszedłbym do 8 k za całość :)
gdybym sam obrabiał materiał lub kupił mokry z tartaku to ..... dużo mniej
Przed tą realizacją zacząłem robić u siebie stodołę 3xwiększą (na pierwszym zdjęciu widać zaczętą płytę podłogową) i szacowany koszt, który musiała zaakceptować moja druga polowa wynosi 4k.
Darek :)