dzięki

fajnie, że Wam się podoba. Myślę, że to kwestia podejścia do sprawy, czy to amator czy zawodowiec - efekt finalny może być ledwo zadowalający lub powalający. Ja jako amator wiem, że najwięcej czasu poświęcam na szukanie odpowiedzi i robienie czegoś dwa lub więcej razy. Oczywiście nie można zapomnieć o parku maszynowym, który jest nie bez znaczenia jeśli chodzi o czas, czasem precyzję no i koszty np materiału.
Jesteś w stanie podliczyć koszty?
Jeśli chodzi o koszty to skupiłem się na tym by jak najmniej obrabiać materiał czyli to co mogę na gotowo. Konstrukcja z KVH 45x95, słupki 100x100, podłoga modrzew 40x70 (chyba) + płyta OSB 18, ściany deska modrzewiowa (po wypasie bo drogo), dach więźba 45x95 + płyta OSB 18, środek + podbitka boazeria. Nawet OSB zamówiłem już pociętą - tylko przykręcić. Konstrukcja ok 6.000 brutto, reszta czyli malowanie, pokrycia dachu, ocieplenie, podłoga z modrzewia, wszelkie dodatki, pierdoły itp jakie 4.000. Zaznaczam, że wszystko kupione z górnej półki.
Reasumując koszty
gdybym się ograniczał to zszedłbym do 8 k za całość

gdybym sam obrabiał materiał lub kupił mokry z tartaku to ..... dużo mniej
Przed tą realizacją zacząłem robić u siebie stodołę 3xwiększą (na pierwszym zdjęciu widać zaczętą płytę podłogową) i szacowany koszt, który musiała zaakceptować moja druga polowa wynosi 4k.
Darek