12 Maja 2026, 04:34:31 czas Polski

Autor Wątek: Okiennice  (Przeczytany 18219 razy)

Offline waldecc

Odp: Okiennice
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Sierpnia 2016, 12:17:58 czas Polski »
Popieram i sugeruję otwarcie nowego własnego wątku.
A to z dwóch powodów.
Po pierwsze lepiej będzie szukać tematy jak będzie oddzielne,
a po drugie po co zaśmiecać czyjś ątek?

Pozdrawiam i do zobaczenia w dziale Przedstaw Się.

Ps. Fajne okiennice.
Słuszna uwaga - przepraszam za niedopatrzenie. Chyba sam nie mogę przenieść tych postów do nowego tematu. Czy Ktoś z administracji mógłby to zrobić?

Generalnie dziękuję za miłe słowa i czekam na wszelkie uwagi.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2016, 12:20:04 czas Polski wysłana przez waldecc »

Offline waldecc

« Odpowiedź #91 dnia: 19 Sierpnia 2016, 12:44:34 czas Polski »
Od zawsze marzyły mi się takie okiennice drewniane na działkę.
Kacperwujek, działaj więc. To naprawdę fajna sprawa, a satysfakcja z samodzielnego wykonania niepowtarzalna. Jeżeli masz trochę miejsca, to do zrobienia okiennic bardziej potrzeba pomysłowości i staranności niż bardzo skomplikowanych ani drogich narzędzi.

Widzę że masz ochotę na okiennice pełne. Te na zdjęciu są zrobione z jednej pyty klejonki więc to już jest ultra proste - klejonkę kupić, przyciąć na wymiar impregnować, założyć okucia i motywować. Jednak ja bym się trochę bał czy sama płycina pod wpływem warunków atmosferycznych nie będzie się wypaczać. Moim zdaniem lepiej byłoby zrobić ramkę, jak w moich okiennicach i w niej zamiast lameli osadzić płycinę (w podłużnych wyfrezowanych gniazdach). Taki a'la filong. Konstrukcja będzie sztywniejsza. Można też się pobawić i wypełnienie ramki zamiast jednej płyciny zrobić z listew np. boazeryjnych na pióro-wpust.

Bardziej doświadczeni użytkownicy pewnie więcej będą mogli Ci doradzić.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2016, 12:52:22 czas Polski wysłana przez waldecc »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #92 dnia: 02 Stycznia 2017, 17:11:10 czas Polski »
Spamujesz kolego? do tego zapomniałeś o regulaminie - zajrzyj tam.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Stycznia 2017, 17:53:36 czas Polski »
Już go zgłosiłem do Jarka po raz drugi. Nic więcej nie da się zrobić. Zwracalismy mu uwagę kilka razy....