Cześć,
stoję przed zakupem desek na taras. Będzie tego około 40m2.
Stąd pytania do znawców tematu:
1. Jaka grubość 25 - 28 mm czy 35. Jeśli deska będzie ryflowana obustronnie i legary mogę zagęścić do 70cm, to grubość 35mm nie jest nadmierna?
2. Czy ryflowanie spodnie należy "poprawić" nacięciami wzdłużnymi (paczenie deski ) Jeśli tak - to ile nacięć i jak głęboko.
3. Czy podkładka pomiędzy legar/deska - neopren, guma - jest niezbędna ?
4. Impregnacja spodniej strony deski zalecana?
5. Jeśli wybiorę modrzew syberyjski, to jak go odróżnić od naszego. Który będzie lepszy, czy różnic znaczących w eksploatacji nie ma i tylko cena jest cechą różniącą obie deski??
6. Chciałbym wykonać system montażu desek bez widocznych łączników. Jaki polecacie z własnego doświadczenia, choć jest to rozwiązanie znacznie droższe od wkrętów widocznych.
7. Jeśli pozostanę przy wkrętach to jaki SPAX i ile łączników na deskę na jeden legar (planuję wykorzystać pozostałe po budowie dechy o grubości 4 cm i szerokości minimum 19 cm) - dwa wkręty czy trzy. Jaka odległość montażu wkrętów od krawędzi nie spowoduje spękania końcówki deski. Nawiercanie i frezowanie pod główkę wkręta pomoże zwiększyć estetykę mocowania i zminimalizować prawdopodobieństwo spękań na krawędziach desek, czyli czy stosować czy nie?
8. Czy wykonanie spadku tarasu (wzdłuż ryflowania) jest konieczne, lepsze dla eksploatacji - to wiadomo. Jeśłi należy wykonać to spadek 0,5% na czterech metrach - nie za duży? Zupa z talerza ma się na stole nie wylewać.
9. Polecenie sprawdzonego sprzedawcy - wykonawcy deski mile jest widziane. Z transportem do 3city.
10. Ostatnie pytanie. Mamy drewutnię w kolorze Vidaron Wenge afrykańskie, jakimi środkami zabezpieczyć deski by współgrały kolorystycznie. Mam na myśli lakierobejcę, impregnaty, może inny środek?
Wyprzedzam pytanie do mnie. Pisząc wiadomość mam za sobą wertowanie forum. Im więcej czytam ,tym więcej wątpliwości. Myślę że nie tylko mnie, przydałoby się zebrać wiadomości na temat wykonania tarasu z desek modrzewiowych w jednym miejscu.
Krzysztof