08 Lipca 2026, 11:23:26 czas Polski

Autor Wątek: Zagłówek do łóżka  (Przeczytany 1328 razy)

Offline marius7

Zagłówek do łóżka
« dnia: 19 Grudnia 2016, 09:15:07 czas Polski »
Całkiem niedawno zrobiłem zagłówek oparcie do łóżka. Wymiar całości to 150x75cm, konstrukcja wsporcza zbudowana jest z ramki skręconej wkrętami i pomalowana resztkami lakierobejcy. Chodziło tylko o zabezpieczenie, nie widać tego. Ramę przykręciłem do oparcia łóżka na zawiasach dzięki temu mam możliwość regulacji kąta pochylenia, od góry jest tylko oparta o ścianę. Całość składa się z kwadratów 25x25cm płyty HDF grubości 3mm. Każda taka płytka ma 2 otwory pod śrubę zamkową M4, na to położyłem piankę tapicerką T35 (twarda) grubości 40mm. Pianka jest do kupienia w arkuszach 120x200cm, więc trochę zostało i jest wstępny plan na odnowienie starych krzeseł;) Bez problemu można piankę ciąż nożykiem monterskim. Następnym krokiem było naciąganie materiału i przybijanie zszywaczem tapicerskim do płyty HDF, na początku nie było łatwo, kwestia odpowiedniego ułożenia materiału i odpowiedniego naciągu. Zostało mi jeszcze zrobienie wykończenia, mam zamiar zrobić tutaj ramkę drewnianą ale jeszcze nie do końca mam wizję...
Zagłówek juz jest użytkowany, teraz wieczorne oglądanie filmów i czytanie książki to jest zupełnie inny komfort. Najważniejsze, że żona zadowolona;)

Offline leśny człowiek

Odp: Zagłówek do łóżka
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2016, 14:06:24 czas Polski »
Ramę przykręciłem do oparcia łóżka na zawiasach dzięki temu mam możliwość regulacji kąta pochylenia, od góry jest tylko oparta o ścianę.
Możesz rozwinąć ten wątek: tzn jakich zawiasów użyłeś, jak się to rozwiązanie sprawdza, itp? Też się zabieram i zabieram za ten temat, nie mam pomysłu na ostateczne jego rozwiązanie, najbliżej jestem zakupu tego: http://www.an-nowak.com/?pageId=25&idI=131 bezpośrednio u producenta

Offline marius7

Odp: Zagłówek do łóżka
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2016, 14:23:14 czas Polski »
Najprostsze i najtańsze z możliwych coś takiego jak na foto poniżej, wieczorem zrobię zdjęcia jak to wygląda w rzeczywistości. Łóżko stoi blisko ściany, zagłówek na zawiasach jest przykręcony do ramy łóżka, a jego górna część jest tylko oparta o ścianę. W tym przypadku sprawdza się bardzo dobrze, ponieważ raz ustawione jest optymalnie. Ale żeby opuścić lub podnieść zagłówek muszę przesunąć łóżko bliżej lub dalej od ściany. Uprzedzam pytanie: nie rysuje ściany bo na górze są paski gąbki od strony ściany. Jeśli chcesz często zmieniać położenie takie rozwiązanie nie będzie najlepsze... Może popatrz jak to wygląda w leżankach rehabilitacyjnych, tam jest w miarę proste rozwiązanie.