07 Lipca 2026, 23:31:34 czas Polski

Autor Wątek: Donica osłonka na choinkę  (Przeczytany 1473 razy)

Offline marius7

Donica osłonka na choinkę
« dnia: 20 Grudnia 2016, 08:44:25 czas Polski »
W tym roku będzie u nas żywa choinka w donicy. Wszystko świetnie gdyby nie ta zwykła brzydka czarna doniczka... Postanowiłem to zmienić. W ciągu dwóch wieczorów powstała szybka i prosta donica sosnowa z deski gr. 22mm. Wszystkie krawędzie fazowane na prostym stoliku do frezarki. Skręcone jak widać na wkręty od środka, w dnie jest płyta meblowa ze starej szafy. Całość zabezpieczona Caponem, na to pójdzie lakier bezbarwny. Zostały jeszcze nóżki do przykręcenia i można powoli ustawiać choinkę.

kerry

• Gość
Odp: Donica osłonka na choinkę
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2016, 09:36:09 czas Polski »
Ta płyta meblowa wystarczy? Choinka będzie miała chyba trochę ziemi aby się dłużej utrzymać, czy nie? To trochę waży...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2016, 10:00:44 czas Polski »
Witam, świetny pomysł z tą donicą, dobrze wyszlifuj i potraktuj lakierobejcą, wyłóż filią a cieszyć się donicą będziesz latami.
pozdrawiam

Offline marius7

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2016, 10:24:44 czas Polski »
Płyta wystarczy, będzie stała na pięciu stopkach. Teraz będzie bez folii, choinki nie będę już teraz przesadzał tylko jako osłonka posłuży. Ale po świętach jak najbardziej uzupełnię o folię i otwory w dnie do odprowadzania wody.

Offline Mag84

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2016, 17:25:49 czas Polski »
od lat mam żywą i powiem szczerze, że najlepszy jest stworzenie czegoś na twój wzór w co choinkę będziesz mógł wsadzić - np z doniczką ! Nigdy nie używałem ziemi żeby dłużej stała w domu - a z reguły choinka wita w salonie 23-24 grudnia i rozbierana jest 1 lutego. Zawsze uzupełniał pojemnik drobnym węglem i do oporu leję wody - jak wypije to znowu ..... Ponoć związku zawarte w węglu są przez choinkę wchłaniane przez co może stać dłużej ! No i najwazniejsze - najlepiej nie bezpośrednio przy kaloryferze

ps. bardzo ładna realizacja :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2016, 18:04:39 czas Polski »
No o węglu to nie  słyszałem :)