07 Maja 2026, 15:49:27 czas Polski

Autor Wątek: Chcę postawić warsztat jaka technologia  (Przeczytany 4417 razy)

Offline Argos

Odp: Chcę postawić warsztat jaka technologia
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2017, 20:38:26 czas Polski »
W każdym wypadku należy znaleść projektanta który wykona projekt i to już jego będzie obowiązek aby zaprojektować tak aby było zgodne z przepisami.

Offline krzyś48

Offline kameleon

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2017, 21:45:17 czas Polski »
A jaką zabudowę dopuszcza miejscowy plan. Obowiązkowa wizyta w gminie lub urzędzie miejskim wydział zagospodarowania.
Wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy, z niej będzie wszystko wynikało.
Wielkość - powierzchnia zabudowy, wysokość, ukształtowanie dachu oraz skąd woda, kanalizacja i prąd.
Andrzej Olszewski

Offline Argos

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Stycznia 2017, 22:44:04 czas Polski »
W budynku drewnianym ściany się nie nagrzewają
Nie wiem jak ja śmiałem wątpić ::)

http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1561,stosowanie-materialow-z-gliny-a-mikroklimat-wewnetrzny-nowoczesnych-budynkow-energooszczednych

załączonym obrazkiem potwierdzasz to co napisałem, a napisałem  dla uproszczenia  że drewno się nie nagrzewa  t.j. jego bezwładność cieplna jest o wiele mniejsza niż ceramiki, oczywiście że każdy materiał się nagrzewa jak i przewodzi ciepło i je magazynuje, jednak w innym stopniu. Oczywiście można by się rozpisywać używając całej masy mądrych terminów ale nie o to chodzi, bo wątek dotyczył technologi budowy a nie materiałoznastwa.

Artykuł który przytaczasz dotyczy budynków mieszkalnych...a co za tym idzie innego cyklu ogrzewania i to co często jest praktyczne w domu mieszkalnym nie koniecznie musi być w budynku takim jak warsztat chodźby ze względu na fakt że wiele osób nie ogrzewa warsztatów pod swoją nieobecność.

Co do samego budownictwa z gliny to niestey ale nie znam zbyt wielu wykonawców którzy by podjeli się takich zadań i jeszcze na nie dali gwarancję. Znam kilka osób które bawią się w eksperymenty z gliną i w Połączeniu z Polskim klimatem nie jest to aż tak proste.

A jeśli mowa o samej akumulacji to można również dobrze sobie postawić beczkę z wodą czy wylać ścianę dekoracyjną z betonu wewnątrz pomieszczenia.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #19 dnia: 09 Stycznia 2017, 23:02:44 czas Polski »
załączonym obrazkiem potwierdzasz to co napisałem
Zgadza się w 100%
dlatego napisałem
Nie wiem jak ja śmiałem wątpić ::)

A link podaję dlatego że,wykres pochodzi z tej strony-nie jest mój,i wypada zaznaczyć skąd go wziąłem :)

Offline Argos

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Stycznia 2017, 23:10:03 czas Polski »
Może niepotrzebnie dopatrzyłem się nutki ironii  :)