Witam, kupiłem w końcu piłę taśmową. Nie taką jaką chciałem ale mam nadzieję, że na moje potrzeby starczy.
Poniżej kilka zdjęć (osłon nie zakładałem). Muszę zrobić nową podstawę, silnik, malowanie, nowy stolik itp.
Miałbym kilka pytań do użytkowników pił taśmowych.
1. Czy w tych maszynach są jakieś większe drgania? Pytam bo nie wiem, czy zrobić fajną podstawę z profili stalowych, czy może podobnie jak stara z ciężkich klocków drewnianych, by ciężarem ustabilizować maszynę.
2. Zaznaczyłem na zdjęciu element na którym "opierają się plecy" taśmy. W nowszych piłach jest to łożysko obrotowe. Zostawić jak jest czy zastąpić łozyskiem? Poza tym dziwię się czemu tu jest śruba mocująca skoro kręci się cały element razem z trzpieniem?
3. Czy jeśli wymyślę jak zrobić stolik pochylany, to robić go z możliwością pochyłu przód tył, czy raczej prawo lewo?
4. Czy szczęki prowadzące taśmę mogą uszkodzić piłę? Czy się zużywają? A może zastąpić je innym materiałem?
5. Jaki silnik dobrać to takiej maszyny? A dokładniej jaka powinna być minimalna moc silnika? Mam spory zapas silników więc nie jest to dla mnie problem.
6. Znając średnicę kół na których jest taśma, koła pasowego z maszyny, ilość obrotów silnika - jak obliczyć średnicę koła pasowego na silnik by obroty taśmy były właściwe?
7. Czy ktoś może mi coś może powiedzieć o producencie tego cuda? Próbowałem szukać w necie patrząc na nazwę z osłon ale bezskutecznie.