29 Kwietnia 2026, 23:32:29 czas Polski

Autor Wątek: Stół warsztatowy  (Przeczytany 4141 razy)

Offline dryf

Stół warsztatowy
« dnia: 23 Stycznia 2017, 10:32:04 czas Polski »
Witam Wszystkich,

proszę wyraźcie opinię, czy to co planuję postawić w warsztacie jest ok. Materiał na stół: 100x25; 40x90. Nogi 90x90. Blat 2x sklejka 20 o wymiarach 900x1835.

Pozdrawiam.

Offline marcin6391

Odp: Stół warsztatowy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:24:49 czas Polski »
Ja dodałbym wzmocnienie na środku, zarówno blatu, jak i półki

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2017, 17:33:21 czas Polski »
Dobrze by było pogrubić blat, przynajmniej tam gdzie będą imaki  .

Offline dryf

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2017, 20:45:40 czas Polski »
Ja dodałbym wzmocnienie na środku, zarówno blatu, jak i półki

dodam, powinienem w jakiś specjalny sposób połączyć wzmocnienie z ramą?

Dobrze by było pogrubić blat, przynajmniej tam gdzie będą imaki 

Zastanawiam się, czy tam w ogóle będą imaki. Planuję około kwietnia zacząć robić strugnicę. Ten stół warsztatowy miałby inne zastosowanie. Warsztat mam 8x2 m. Jak dam stół, to zostanie mi 6,5x2 - strugnica się zmieści (no chyba, że nie :)).

Muszę zacząć odgracać warsztat i garaż (stąd konieczność zrobienia czegoś z półkami/szafką), bo albo mnie żona w końcu zabije albo zabiję się na czymś leżącym w nieodpowiednim miejscu  ;)

Offline sajo

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:09:37 czas Polski »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:18:21 czas Polski »
1. jak byś korpus  stołu zrobił dłuższy ,to będzie więcej miejsca pod nim , chyba że coś planujesz
2. poprzeczki górne niech podpierają wzdłużne wzmocnienia ( czyli  wyżej )
3. pomyśl , jest nie wiele więcej pracy gdy zastosujesz na końcach wzmocnień połączenie na jaskółczy ogon zamiast tych prostych wcięć . Bardziej po stolarsku ,no już nie mówię , że o wiele większa stabilność nawet bez kleju , a czy ty dłutujesz prosto czy skośnie to jedna robota.
4. w górnych deskach łączeniowych  9(nie wiem jakie one  grube )  zrobił bym od góry  wręg ( zwykłą pilarką można )   na głebokość  dwóch grubości  sklejki .  W ten  wręg wkleił bym te dwie sklejki blatu. Co to da: pierwsze sklejka będzie podparta wręgiem ,a zarazem jej krawędź dostanie lite  drewno .
Od dołu pogrubił bym deski łączeniowe ( dokleić od tył )  po to byś mocując coś na blacie ściskami miał je za co zaczepić .Dobrze by było gdy by przednia deska była z twardego drewna , a przynajmniej jej górna część od sklejki ( brzeg zawsze więcej narażony na uszkodzenie.

Offline dryf

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2017, 00:53:42 czas Polski »
Cytat: tomekz
1. jak byś korpus  stołu zrobił dłuższy ,to będzie więcej miejsca pod nim , chyba że coś planujesz
tak, planuję zrobić tam miejsce na ścinki, po drugiej stronie też coś będzie.

2. poprzeczki górne niech podpierają wzdłużne wzmocnienia ( czyli  wyżej )
jeśli mają podpierać, to rozumiem, że musiały by wystawać, inaczej nie będzie podparcia, tak?

3. pomyśl , jest nie wiele więcej pracy gdy zastosujesz na końcach wzmocnień połączenie na jaskółczy ogon zamiast tych prostych wcięć . Bardziej po stolarsku ,no już nie mówię , że o wiele większa stabilność nawet bez kleju , a czy ty dłutujesz prosto czy skośnie to jedna robota.
jeśli jaskółczy ogon, to nie będą podpierały. W sumie, to nie myślałem w ogóle o dłutowaniu - sanki i piła stołowa. Chciałem to zrobić na szybko :). Jeśli będę dłutował, to rzeczywiście zrobię jaskółczy ogon - dobry pomysł.

4. w górnych deskach łączeniowych  9(nie wiem jakie one  grube )  zrobił bym od góry  wręg ( zwykłą pilarką można )   na głebokość  dwóch grubości  sklejki .  W ten  wręg wkleił bym te dwie sklejki blatu. Co to da: pierwsze sklejka będzie podparta wręgiem ,a zarazem jej krawędź dostanie lite  drewno .
Od dołu pogrubił bym deski łączeniowe ( dokleić od tył )  po to byś mocując coś na blacie ściskami miał je za co zaczepić .Dobrze by było gdy by przednia deska była z twardego drewna , a przynajmniej jej górna część od sklejki ( brzeg zawsze więcej narażony na uszkodzenie.
Zastosuje się i do wręgi i do twardego drewna (mam jesion) i do podklejenia czegoś - fajne pomysły.

Tak w zasadzie, to można to na dwa sposoby zrobić - pierwszy, to żeby sklejka wystawała ok. 10-15 cm za deski podpierające. Drugi to tak jak napisałeś. Przemyślę jeszcze co zrobię ;]

Dzięki Wszystkim za dobre rady ;]
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2017, 00:57:40 czas Polski wysłana przez dryf »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2017, 09:32:52 czas Polski »
planuję zrobić tam miejsce na ścinki,
Szkoda miejsca -ścinki to pod sufitem

jeśli jaskółczy ogon, to nie będą podpierały.

a dlaczego nie -zrobisz je dłuższe . Mogą być jednostronne , od góry prosto ,z dołu skośnie.

można to na dwa sposoby zrobić - pierwszy, to żeby sklejka wystawała ok. 10-15 cm za deski podpierające.

Jak wystawić to zdecydowanie byś załapał ściskiem za krawędź . Na równo zaś pozwala na pracę z materiałem dostawionym ( przykręconym) do boku stołu. Musisz wybrać co lepsze ,wg.mnie to drugie.

Offline dryf

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2017, 10:49:07 czas Polski »
Jak wystawić to zdecydowanie byś załapał ściskiem za krawędź . Na równo zaś pozwala na pracę z materiałem dostawionym ( przykręconym) do boku stołu. Musisz wybrać co lepsze ,wg.mnie to drugie.

No zdecydowanie to drugie ;). Hmm, no teraz to mam zagwozdkę.
W sumie planuję postawić obok strugnicę (taką: https://paulsellers.com/2012/06/making-the-workbench-7/) i głównie na niej będę pracował z materiałem dostawionym do boku stołu.
Muszę się z tym przespać.
Co do jaskółczego ogona - tak zrobię.

O to chodziło?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2017, 15:57:50 czas Polski »
Oto chodziło :) nie za duży skos tej jaskółki ?

Offline dryf

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2017, 16:22:12 czas Polski »
Za duży, mało czasu miałem i chodziło mi tylko o zasadę - czy poprawna ;). Wieczorem narysuje tak jak powinno być.

Od soboty ruszam z wykonaniem.