11 Czerwca 2026, 15:13:45 czas Polski

Autor Wątek: Drewniana ściana  (Przeczytany 3764 razy)

Offline pasterz

Drewniana ściana
« dnia: 26 Kwietnia 2017, 19:33:26 czas Polski »
Witam serdecznie.
Planuję kolejne pomieszczenie do renowacji i zastanawiałem się nad czymś takim:

http://dekoeko.com/wp-content/uploads/2014/09/4-320x400.jpg

lub takim:

http://i.art-madam.pl/p/d/dtqhsjdnycfzrzknth.jpg

Interesuje mnie kwestia techniczna, jak się do tego zabrać? Jak to nazwać, żeby znaleźć to w google jak to zrobić?

Kostki wydają mi się o wiele prostsze, bo wystarczy kawałek listewki liczmy 60x60mm pociętej na liczmy 10 - 30mm zamoczyć w, tu pytanie czym, żeby nasączyć i zabarwić drewno i wydaje mi się przykleić, ewentualnie przybić od tyłu do wcześniej przygotowanej jakiejś płyty wiórowej.
W zasadzie to samo można by zrobić z z okrągłymi plastrami - przybić + klej do wcześniej przygotowanej płyty, którą później przemontujemy do ściany. W tym przypadku rodzi się inne pytanie, a natomiast, na jaką grubość minimalnie da się uciąć taki plaster, żeby nie zniszczyć kory, i czym to uciąć?

Pozdrawiam,
Szymon

sgt_raffie

• Gość
Odp: Drewniana ściana
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2017, 19:51:43 czas Polski »

Offline radek177

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2017, 22:21:23 czas Polski »
Zdecyduj najpierw czy chcesz plasterki czy kostkę. Jeśli plasterki będziesz kroił ze świeżych okrąglaków to musisz i tak na dość długi czas odstawić je do suszenia, bo możesz się zdziwić jak bardzo mogą się zmienić ;) Co do barwienia to chyba najprostszym sposobem będzie bejca... I tak jak piszesz, najlepiej kleić bezpośrednio do płyty jakimś klejem montażowym i od tyłu załapać ewentualnie gwoździkiem, wkrętem. Ja osobiście okrąglaczki kroiłem na ukośnicy i nie było problemu z korą nawet przy świeżej brzozie :) Kroiłem je na plastry o grubości 3cm. Cieńsze potrafiły odskoczyć i trzeba na to uważać.
Zerknij sobie na to:

Pozdrawiam :)

Offline zuszeq

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2017, 22:24:56 czas Polski »
może to się przyda:

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwietnia 2017, 06:08:46 czas Polski »
Jeśli plasterki będziesz kroił ze świeżych okrąglaków to musisz i tak na dość długi czas odstawić je do suszenia, bo możesz się zdziwić jak bardzo mogą się zmienić
Prawda to.

Można zrobić z suszonych już lub mieć fajnie spękane.  Z kantówek nie ma strachu - można robić.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwietnia 2017, 07:39:23 czas Polski »
Robiłem coś podobnego tylko zamiast belek były deski .Robiłem właśnie w ten sposób że "losowo" pocięte kawałki desek przybijałem do cienkiej płyty osb i takie panele przykręcałem do ściany .W każdym panelu brakowało kilku deseczek tak żeby w "dziurach" ukryć kołki a na końcu wkleić brakujące deski
Pozdrawiam Tomek

Offline Mag84

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Kwietnia 2017, 10:05:26 czas Polski »
zdecydowanie lepiej wygląda to z kantówek bo jest nieregularne w płaszczyźnie :) W PalHajsTV mają taką ściankę w studio ale ma ona raczej formę "obrazu" .... ;)