19 Maja 2026, 05:21:59 czas Polski

Autor Wątek: Zaciski/ściski  (Przeczytany 24095 razy)

Offline a3756

Odp: Zaciski/ściski
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Kwietnia 2015, 04:50:25 czas Polski »
Ale kombinujesz. Ja kupowałem 3/4 taką chciałem i taką mi dali nie pytałem o mm bo skora do zacisku ma być 3/4 cala to taka powinna pasować. Gwint robiłem tam gdzie kupowałem rury mają całkiem ciekawą maszynkę do tego. z tego co ja wiem to wymiar powinien być zewnętrzny rury i nie kupowałem ocynkowanej tylko taką czarną. A na stronie poniżej pisze że 3/4 cala to właśnie 26,9 mm
http://multiservice.com.pl/pl/dane_techniczne/387.html
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2015, 04:55:35 czas Polski wysłana przez a3756 »

Offline darkk

« Odpowiedź #61 dnia: 09 Kwietnia 2015, 13:53:16 czas Polski »
Dziękuję bardzo za wszelkie rady. I przepraszam za moje niektóre durne pytania, ale po prostu zakupy raczej robił będę przez internet i nie chciałbym zamówić czegoś co później mi nie będzie pasować i spełniać swojego zadania.
Pozdrawiam.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Kwietnia 2015, 19:50:07 czas Polski »
Idź po prostu do hydraulicznego i poproś 3/4 cala + gwintowanie zewnętrzne.
Zrobią a Ty tylko zapłacisz a po powrocie nakręcisz i do dzieła ;D

Offline Lechu

« Odpowiedź #63 dnia: 28 Marca 2016, 23:38:56 czas Polski »
Hej. Kupiłem ostatnio zestaw sciskow rurowych z firmy Partnar. Nowe sciski bardzo ładnie pracowały, tj. wszystkie śruby lekko się kręciły. Niestety po kilku bardziej intensywnych uzyciach (klejonki) wiekszosc sciskow bardzo ciężko chodzi. Śruby kręcą się z dużym oporem. Próbowałem smarować WD40 koniec sruby trapezowej, ten który wchodzi do tej przesuwnej stopy bo mam wrażenie że to tam się coś klinuje. Jednak niewiele się polepsza.  Czy Wy też tak macie?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Offline dexter87

« Odpowiedź #64 dnia: 19 Czerwca 2016, 21:23:16 czas Polski »
Witam serdecznie
mam pytanie odnośnie ścisków automatycznych/pistoletowych...
Czym i jak bardzo różnią się te tanie ściski firmy topex czy proline od tych z wyższej półki?
Czy warto zainwestować  w te droższe ? biorąc pod uwagę że różnica może być 2-3 razy

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Czerwca 2016, 22:19:48 czas Polski »
Różnią się i to bardzo. Różnica jest w materiale z którego są wykonane . Obudowa wykonana jest ze słabego plastiku , natomiast metalowe ramię jest grubości żyletki do golenia. Większość  tanich ścisków pod wpływem obciążenia po prostu się odkształca lub przeskakuję blokada i element nie odpowiedniej siły docisku Na pewno nie polecam Ci topexów , miałem kilka z nich i po krótkim czasie albo popękały lub tak jak napisałem odskakiwała blokada.
Przed zakupem musisz się jeszcze zastanowić do czego będą Ci służyły : klejonka czy korpusy z płyty na lameli lub na kołku. Do każdej z tych łączeń będziesz potrzebował innej siły nacisku.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #66 dnia: 19 Czerwca 2016, 22:26:49 czas Polski »
Nie dodales o urywajacych sie raczkach i szybkim odpadaniu talerzykow z gwintu.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline dexter87

« Odpowiedź #67 dnia: 19 Czerwca 2016, 22:34:56 czas Polski »
do klejonki zamówiłem rurowe więc one będą potrzebne do reszty np, składanie mebli na lamelkach

Offline MaJasiek

« Odpowiedź #68 dnia: 25 Października 2017, 16:08:16 czas Polski »
Tak naprawdę widzę 3 rodzaje ścisków:

1. do mocowania elementów do stołu, JIG'ów itp
2. do klejenia elementów, korpusów itd. itp.
3. do klejonki

Ad. 1 jednoręczne, pistoletowe czy jak je zwał
Ad. 2 tu pewnie jakieś pełnopłaszczyznowe
Ad. 3 Bessey'a zacisk na rurę i przygotować sobie rury (to akurat tanie  :D ) w dowolnych długościach
Łubudubu, łubudubu... To pisałem, ja  Majasiek...