27 Kwietnia 2026, 23:16:35 czas Polski

Autor Wątek: Strug kompozytowy  (Przeczytany 2448 razy)

krzysiek

• Gość
Strug kompozytowy
« dnia: 20 Lutego 2017, 10:25:21 czas Polski »
Witam
Chciałbym Wam pokazać mój jedyny strug kompozytowy. Nie będę ukrywał ,że nie należy on do moich ulubionych. Lubię jak strug "tuli" się do drewna , jak na przykład strugi żeliwne - żeliwo choć to metal ma w sobie coś takiego ,że przynajmniej dla mnie jest w dotyku aksamitne - lub mono-materiałowe strugi drewniane.
Ten ma podeszwę z gwajaku - twarde tłustawe drewno i "lata" po struganym materiale wydając odgłos stukania taki jaki wydają uderzające o siebie dwie kule bilardowe.
Może kiedyś się polubimy , póki co używam go dość rzadko. Nóż jest staliwny i nieskręcony z odchylakiem co powoduje ,że jest dość trudny w ustawieniu.
A teraz zdjęcia:

Offline sajo

Odp: Strug kompozytowy
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2017, 11:26:57 czas Polski »
jak się sprawuje proline w tle?  ;D też mam takiego

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2017, 11:42:12 czas Polski »
D...py nie urywa , ale działa. :D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2017, 11:51:02 czas Polski »
Przyślij go do mnie. Zobaczymy czy można coś zrobić..

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2017, 12:02:46 czas Polski »
Zabiorę go ze sobą do Polski to może coś wymyślimy  ;)

Offline Rafalski

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2017, 16:34:09 czas Polski »
Ślizganie drewnianego struga po desce dużo bardziej mi się podoba niż przy strugu metalowym.
Mam też strugi z podeszwą z gwajaku i te jeszcze bardziej mi się podobają, niż te z podeszwą z graba. Popracuj trochę twoim, jestem pewien, że z czasem ci się spodoba.
Mam tylko jedno pytanie co do tego drewna na podeszwie. Po gwajaku nie znam tego, że tak bardzo widać w nim naczynka, jest bardziej zwarty tak jak buk czy grab. Na twoich zdjęciach widać wyraźnie te naczynia dlatego pytam, czy jest to możliwe, że użyto tutaj innego drewna? Sposób połączenia podeszwy do reszty wygąda na fabryczny.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2017, 20:46:27 czas Polski »
Twoje wątpliwości mnie zaintrygowały. Jeśli masz strug ze stopą gwajaku ( i jesteś tego pewien) to pokaż go na zdjęciu , porównamy. A swoją drogą strug to nie jest jakaś skomplikowana bryła i spróbuję ustalić ciężar właściwy kompozytu , jeżeli wyjdzie mi w okolicach 1 g/cm sześcienny to podeszwa jest z gwajaku. Drewno gwajakowe jako jedyne tonie w wodzie - ciężar właściwy (w/g wikipedii) max. 1,37 g/cm sześcienny.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2017, 22:00:27 czas Polski »
Tak na szybko zrobiłem kilka zdjęć. Mam nadzieję, że da się rozpoznać o co mi chodzi. Z tym ciężarem właściwym to nie zły pomysł, ciekawe co się przy tym okaże?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lutego 2017, 22:51:00 czas Polski »
'Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie . Zobaczymy co wyjdzie z pomiaròw. Strug ten jest wyraźnie cięższy od monolitycznego o podobnym wymiarze.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2017, 17:47:17 czas Polski »
Więc , ciężar właściwy kompozytu około 0,8 g/cm sześcienny. Ciężar właściwy grabu waha się od ,5 do 0,8 g/cm sześcienny w stanie suchym . Więc właściwie to trudno jest coś ustalić na podstawie pomiaru ciężaru właściwego.
Pamiętam ,ze któryś z Kolegów z forum rozpoznał ze zdjęcia ,że stopa jest gwajakowa dlatego też i ja taka informację przekazałem.
Strug ma wymieniony nóż ponieważ gniazdo posiada wyżłobienie pod śrubę ściskającą odchylak z nożem. Najprawdopodobniej oryginalny korpus rozleciał się ze starości i ktoś przełożył oryginalnego starego Goldenberga z odchylakiem do innego korpusu.
Nóż należy do tych zabytkowych egzemplarzy firmy która powstała w pierwszej połowie XIX wieku, jest wykonany ze staliwa i ma grubość 3,5 mm . Odchylak jest też solidny i prawdopodobnie stanowi komplet fabryczny z nożem. Nie jest sygnowany ale te są raczej rzadko sygnowane.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2017, 00:06:51 czas Polski »
Pod jakim kątem żelazko jest ułożone w korpusie?
Ciekawe też, w jakim stanie jest lustro tego żelazka. W takim wieku niestety często tak jest, że rdza wyżarła już spore dziury.