28 Kwietnia 2026, 09:18:24 czas Polski

Autor Wątek: Otwornica lub wiertło do gresu, kamienia i marmuru.  (Przeczytany 6998 razy)

Offline Narzędzia Bosch

Odp: Otwornica lub wiertło do gresu, kamienia i marmuru.
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Marca 2018, 16:32:35 czas Polski »
kozio, do twardych materiałów sprawdzą się diamentowe piły otwornice Bosch Diamond for Hard Ceramics. Należy jednak pamiętać, że niezależnie od tego, na jakie otwornice się ostatecznie zdecydujesz, trzeba zadbać o odpowiednie chłodzenie wiertła. Dotyczy to zarówno wiercenia na mokro, jak i na sucho. Przy wierceniu na sucho, nieważne czy w pomieszczeniu, czy na zewnątrz, powinniśmy stosować odsysanie, ponieważ zapewnia to chłodzenie wiertła. Przy wierceniu na mokro to woda sprawi, że temperatura nie będzie zbyt wysoka. Diament jest faktycznie twardym materiałem, ale pod wpływem temperatury traci swoje właściwości i musimy zawsze dbać o chłodzenie wiertła, żeby w pełni wykorzystać jego możliwości.

Offline grzechu83

Odp: Otwornica lub wiertło do gresu, kamienia i marmuru.
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Kwietnia 2018, 08:52:28 czas Polski »
Trochę już poniewczasie, ale może komuś się przyda. Wierciłem sporo w gresie jak zakładałem barierki na taras i dwa balkony. Też kupiłem Rubi i dawało radę. Ale jak padło, kupiłem na próbę chińskie (na alledrogo są też) i jakością naprawdę nie ustępują Rubi. Warunek to ciągłe podawanie wody i niższe obroty - obydwa tyczą się pewno wszystkich diamentowych. Nawet jeśli przy wyższych obrotach pierwsze 2 otwory robią się szybciej, to następne już coraz dłużej...