02 Czerwca 2026, 00:22:10 czas Polski

Autor Wątek: zabezpieczenie przed wilgocią i malowanie  (Przeczytany 15272 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: zabezpieczenie przed wilgocią i malowanie
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Stycznia 2017, 12:31:23 czas Polski »
Farby akrylowe i lakiery wodne są "eko", nie smierdzą i schną szybko, ale też są mniej trwałe niż np. lakiery nitro

A to ciekawe , jakoś okien nie malują farbą  nitro , drzwi do łazienek w białym  akrylu

Offline Nero

Odp: zabezpieczenie przed wilgocią i malowanie
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Stycznia 2017, 13:02:28 czas Polski »
A to ciekawe , jakoś okien nie malują farbą  nitro , drzwi do łazienek w białym  akrylu

hmm... są tacy, co malują. Producenci okien/drzwi malują zazwyczaj akrylem, bo szybko, tanio i "eko" ale dodają też informację, że powłokę należy poddawać regularnej renowacji co dwa lata. Jeżeli robisz okna/drzwi na zamówienie, to możesz sobie wybrać dowolny rodzaj wykończenia w tym i rodzaj lakieru. Nie tylko nitro i akryl istnieją. Z drugiej strony, po oknach i drzwiach raczej nie chodzisz i na ogół chwytasz za klamkę, dlatego też akryl ma na takiej stolarce uzasadnienie. Zaraz usłyszę, że są też lakiery akrylowe do podłóg - no i owszem są, ale kiepsko to wygląda po roku czy dwóch, szczególnie w ciągach komunikacyjnych. Raz dałem się namówić na taki wynalazek nieśmierdzący do podłóg i po roku żałowałem, bo musiałem robić od nowa - cyklinować i lakierować tym razem chemoutwardzalnym. Od ponad 10 lat podłoga wygląda prawie jak nowa. To jest moje zdanie. Każdy maluje czym chce.