24 Czerwca 2026, 07:31:01 czas Polski

Autor Wątek: HTC One  (Przeczytany 1483 razy)

krzysiek

• Gość
HTC One
« dnia: 16 Lutego 2017, 15:06:56 czas Polski »
Witam
Mam mały problem. Dostaliśmy od Córki nowy telefon HTC One , nie chce odpalić na żadnej karcie mikro SIM , którą mam. Jest to model z jednym tylko gniazdem ( po lewej stronie patrząc od ekranu ) , z opisu znalezionego w necie wynika ,że jest to gniazdo nano SIM ale z kolei Córka mówi ,że wkładała tam swoją kartę i wszystko grało a jej karta nie jest formatu nano. Może któryś z Kolegów ma taki telefon i podpowie mi co zrobić z tym fantem. Telefon jest bez simlock'a - nie ma żadnego logo operatora na tylnej ściance. A podobno też teraz w Polsce nie sprzedaje się telefonów z simlock'iem  (tu we Francji wszystkie mają simlock'i ) - czasami mam wrażenie ,że to inny świat.

Offline SpecPiotr

Odp: HTC One
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2017, 15:11:29 czas Polski »
Htc One m7 jest na karte microSIM. Dopiero m8 jest na nano. Nie da się jej np. odwrotnie wsadzić bo wyskakują sanki.
Może głupie pytanie ale czy przypadkiem nie wkładasz karty do gniazda micro SD ?

Pytam bo kiedyś walczyłem z któryms telefonem robiąc właśnie taki głupi błąd.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 15:13:48 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2017, 15:16:11 czas Polski »
Piotrze a jak rozpoznać czy to jest m7 czy m8 ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2017, 15:19:48 czas Polski »
Daj zdjęcie. Albo po prostu wejdź w ustawienia.
M7:

M8:

Ps. M7 już leciwy choć wciąż ciekawy model.
Jeśli tel nowy to może być M8 lub nawet m9. Te 2 są do siebie mocno podobne.

Ps. A po włożeniu karty prosi Cię o jakiś "network code" czy coś w tym stylu ? W Polsce Orange nadal zakłada simlocki. Wogóle o PIN cię prosi ? Potrzeba ustalić czy wogóle czyta kartę i z jakiś powodów nie chce zalogować się w sieci.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 15:31:01 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2017, 15:42:08 czas Polski »
Nie , nie prosi o PIN, żadna z opcji dotyczących ustawień telefonu nie jest aktywna. Tak jakby nie było żadnej kart. Próba przełączania trybu z "samolot" na "telefon" też nic nie pomaga.
Z danych z zakładki "Identyfikator telefonu" wynika ,że to M7 .
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 15:48:10 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2017, 16:17:41 czas Polski »
Ciekawa sprawa. I trudno też tak na odległość wywnioskować przyczynę.
A po czym wnosisz, że jest bez simlocka ? Skąd pochodzi telefon ?

Ps. Sprawdź jeszcze kartę na innym telefonie. Po drugie sprawdź czy w HTC wczytuje się imei. Na ekranie wybierania numeru wybierz *#06#
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 16:34:52 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2017, 16:34:55 czas Polski »
Nie ma logo operatora na tylnej ściance. Telefon był kupiony w Polsce na Allegro. Nadawcą przesyłki jest firma z Kielc mam adres i telefon komórkowy.
Córka próbowała kontaktować się mailowo - na razie nie ma odpowiedzi. Przesyłka była ubezpieczona na 1000 PLN. Więc to chyba źródło legalne  ???
Na pudełku jest info 4GLTE - czy to ma jakieś znaczenie.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 16:42:08 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2017, 16:42:17 czas Polski »
To, że nie ma logo to o niczym nie świadczy. Lte mówi tylko o rodzaju modemu w telefonie. Czasami ale bardzo rzadko może być wina złej karty.
Po drugie. Był to bardzo popularny model i był często kopiowany ale tu akurat nie ma to wpływu na działanie karty.
Jeśli firma z allegro to może to trochę klarować sytuację. Telefon na pewno nie jest nowy bo już ich nie produkują. I są spore szanse, że był sprowadzony z UK. Z telefonami z UK występują spore problemy bo często są tam kradzione. Nie twierdzę, że tak jest tutaj. Rozważam tylko opcje. Po kradzieży blokowany może być imei i w UK służyć może już tylko jak przytrzymywacz kartek na stole. W Polsce będą działać ale w Angli i być może i Francji już nie. Zależy jak wygląda umowa między operatorami.

Sprawdź czy imei w telefonie zgadza się z tym na pudełku. Podejrzewam, że tak ale można sprawdzić. Możesz też podesłać mi imei (ale ten z telefonu) na priva to w domu sprawdzę.

To wszystko co wyżej napisałem to tylko domysły. Martwi mnie, że nawet i PIN nie woła.
Spróbuj wsadzić polską kartę jeśli masz.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 16:46:39 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lutego 2017, 17:17:37 czas Polski »
Na pudełku nie ma IMEI - przynajmniej nie mogę znaleźć. Kabel USB, ładowarka ,słuchawki i zapasowe nakładki na słuchawki były w zamkniętych - chyba fabrycznie - woreczkach foliowych. Jak było zapakowane samo pudełko to nie wiem , Córka w Polsce sprawdzała telefon. Ma też HTC One i nie potrzebowała kabli , miała swoje.
Reszta w Privach.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2017, 17:21:56 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lutego 2017, 17:20:32 czas Polski »
Musi być imei na brzegu. Wysłałem Ci odpowiedź.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lutego 2017, 17:23:59 czas Polski »
Piotruś nie ma ,pudełko jest blank.

Offline vitter

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lutego 2017, 11:33:10 czas Polski »
sprawdź kartę w innym tel. i sprawdź inną kartę w HTC
jeśli nie dajesz rady podejdź do jakiegokolwiek punktu gdzie handlują tel. sprawdzą w 3-min
i sprawdź jeszcze raz na karcie Córki jeśli działa to tel. oki a przyczyna będzie po stronie karty

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lutego 2017, 01:25:40 czas Polski »
Na razie czekam na przyjazd Córki z kartami. Bo może sie okazać ,że telefon ma jednak simlock Plusa.