03 Lipca 2026, 10:08:59 czas Polski

Autor Wątek: kupię regenerację ogniw 18V  (Przeczytany 2112 razy)

Offline Granado

kupię regenerację ogniw 18V
« dnia: 21 Lutego 2017, 21:41:32 czas Polski »
Jak w temacie, poszukuję speca by wymienił ogniwa w bateriach 18V Mac Allister. Ogniwa oryginalne DG19NH , pakiet 1700mAh. Do reanimacji 2 szt. Szkoda wiertarki...

Qiub

• Gość
Odp: kupię regenerację ogniw 18V
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2017, 21:30:37 czas Polski »
Ostatnio regenerowalem jednemu klientowi na panasonicach caly aku, wychodzi 25 za ogniwo + 1pln za zgrzew. Teraz sobie policz czy ci sie oplaci.

Z chinczykami przerabialem sprawe ale wychodza bidnie. 10 razy mniej trzymaja, laduja sie dluzej. Ogolnie za 12 pln sie nie opyli, czlowiek sie tylko wkurzy. Mozna na enelopach bo tyle samo wychodzi co na dobrych ale to dalej 25 za szt.

Musisz przekalkulowac bo niejednokrotnie oplaca sie kupic "oryginal" tej samej firmy co kupiles sprzet.

Offline Granado

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2017, 22:06:57 czas Polski »
Wychodzi że trzeba kupić nową wkrętarkę. Taniej wyjdzie.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2017, 22:23:37 czas Polski »
Nom niestety na tanich chinolach nie pociagniesz ale popatrz za panasonikiem, oczywiscie w oryginalne :P
Ostatnio widzialem u mojego dostawcy jakies promocje ale ze mam co potrzebuje nie patrzylem dokladnie. Z tego co mnie wiadomo panasonic robi dla hilti ogniwa a sa klasy protoola (obecnie festool).
Moge Ci polecic jesli masz dobry sprzet, zrobienie ogniw na enelopach - Sanyo Elenop. Naprawde warte swoje ceny, ja potrafilem zrobic na lampie blyskowej ponad 100 strzalow. Inne aku sie konczyly calkowicie po polowie - enelop nie dosc ze osmieszyl konkurencje to jeszcze przezyl i dalo sie go ladowac.

Sa jeszcze aku przemyslowe ale naprawde nie oplaci Ci sie ich kupowac.

Jesli kupisz wkretare za 300-1000 niejednokrotnie nie oplaci sie ich naprawiac lub naprawiac aku. Oczywiscie mozesz naprawiac ale czesto okazuje sie ze kupisz cos za 200zyla z lidla i to pochodzi rok. Naprawde dobrze pochodzi... ale po roku zlom bo 2 aku wyjda w granicy 800pln.

Kazdy producent musi zarobic na sprzecie i aku. Jesli nie zarobi tego od razu to bedzie pozniej ciagal kase.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2017, 08:39:07 czas Polski »
Enelopy nie nadają się do wkrętarki. Są bdb do aparatu itp, ale nie ta wydajność prądowa. Porządna wkrętaka przy blokowaniu wrzeciona potrafi pobrać nawet i 100A prądu - "zwykłe" akumulatory padną raz dwa. Takie ogniwa mają rację bytu we wkrętarce 20A ciągłego ale krótkotrwałe obciążenie nawet 100A - http://www.hurt.com.pl/akumulator-18650-li-ion-2500-mah-samsung-inr18650-25r-20a,p13522.html

Po drugie kolega ma wkrętarkę na ogniwa NiCd czyli wymiana na LiON wiążę się z wymianą ładowarki (do LiON musi być balaser) i dołożeniem do pakietu CO NAJMNIEJ buzera który będzie ostrzegał przed nadmiernym rozładowaniem pojedynczego ogniwa w pakiecie LiON - inaczej zajedzie ogniwa szybko.

Dlatego kupno wkrętarki NICD w dzisiejszych czasach to lipa - chyba że ktoś robi non stop - czyli ładowanie>rozładowanie do "0" > ładowanie. NiCD nieużywane szybko padają - oczywiście chinol szybciej niż firmowe, ale jednak.

Tutaj za 140 zł jest ogłoszenie do firmy która robi kompleksowo - wymiana ogniw + elektronika zabezpieczająca + ładowarka http://www.jaroslawiak.pl/Przerobka-na-Litowo-Jonowe-baterii-wymiana-ogniw-18V-akumulatorow-wkretarek-Ni-Cd-Ni-Mh-Mikron-Jaroslaw/ogloszenie50613

Gdybyś miał wkrętarkę na LiOn to wymieniasz jedynie ogniwa bo już w baterii masz zabezpieczenie niskonapięciowe + termiczne i ładowarkę do LiOn.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2017, 08:45:36 czas Polski »
ogłoszenie do firmy która robi kompleksowo - wymiana ogniw + elektronika zabezpieczająca + ładowarka

Dzięki!
Upatruję tutaj ratunek dla mojej ulubionej wkrętarki AEG która z powodu kompletnie padniętych baterii stała się bezużyteczna :(

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2017, 08:53:29 czas Polski »
No niestety - sam kupiłem wkrętarkę udarową 14,4 (zakrętarkę) NiCd z padniętymi akumulatorami. Rozgrzebałem oba akumulatory i pół dnia zabawny, czyli:
1. naładowanie akumulatorów na maks
2. rozkręcasz akumulator
3. do akumulatora podpinasz żarówkę 12V 20W (samochodowa chyba od kierunków)
4. woltomierz w dłoń i mierzysz napięcie NA KAŻDYM Z OGNIW OSOBNO co kilka sekund aż żarówka już przestaje świecić
5. wybierasz ogniwa które "trzymają" napięcie i wywalasz ogniwa które pokazują 0V
6. rozcinasz pakiety na pojedyncze ogniwa i kompletujesz tylko ogniwa które jeszcze coś wartają
7. załatwiasz sobie blaszki albo tak odcinasz z oryginalnych żeby się nadawały
8. załatwiasz sobie KWAS do lutowania i lutujesz lutownicą transformatową 120W (im szybciej grzeje tym lepiej). Musisz użyć kwasu bo ogniwa i blaszki cholernie ciężko bez tego polutować - profesjonalnie robi sie to zgrzewarką, ale przy ogniwach z odzysku szkoda kasy.
9. zrobiłem pakiet który coś tam trzymał, ale ostatecznie
10. wujek dał mi zasialacz serwerowy DELL 40A + 3 metry przewodu głośnikowego 2x4 mm2 i tak pracowałem w garażu
11. był "mikołaj" to kupiłem w promocji zakrętarkę udarową Meec w Jula 18V + 2x 1,5 Ah + ładowarka i usiłuję sprzedać swoją starą

« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2017, 09:06:46 czas Polski wysłana przez przemoprzem »

Offline Granado

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2017, 09:04:37 czas Polski »
Chyba pokusze sie o wysłanie akumulatorów do wymiany ogniw. Mam jakiś sentyment do tej wkrętarki Mac Allister.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2017, 09:56:44 czas Polski »
Enelopy nie nadają się do wkrętarki. Są bdb do aparatu itp, ale nie ta wydajność prądowa.

Ale mnie nie chodzilo o ty zwykle AA oraz AAA tylko o techniczne :P 
Aby nie byc goloslownym w aku makity BL1850 sa ogniwa sanyo, wiem bo kiedys rozkrecalem. Jak wspomniales one z deczka maja tez inne parametry pradowe.
Nie wiem kto dostarcza ogniwa dla protoola/festoola ale sa naprawde dobre. U mnie wkretarka lezy na pace caly rok, wyciagam ja tylko na ladowanie i na robote. Juz tak kilka lat, nie zauawzylem spadkow wydajnosci -20/+40 w samochodzie i robia dalej.
Wniosek ze warto zainwestowac w dobre aku.
Z tymi firmami ktore wymieniaja jest roznie, moze sie okazac ze wcisna ci jakies parchy w cenie lepszych ogniw. Trzeba bardzo uwazac.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2017, 10:03:03 czas Polski »
moze sie okazac ze wcisna ci jakies parchy w cenie lepszych ogniw
Ale to stwierdzisz tylko po fakcie bo jak inaczej?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2017, 10:18:59 czas Polski »
Ok, ale wspomniana Makita BL1850 to właśnie LiOn - i będzie jak piszesz - leży, leży, leży i działa. Deczko jej tam pewnie spadnie napięcie ale nie nie ma takiego efektu samorozładowania jak NiCd. Pomijając ogniwa LiOn chińskie hiper wydajne o pojemności 5000 mAh z allegro to takie firmowe samsung czy podobne można brać. Byle by były wysokoprądowe a nie zwykłe jak do laptopa.

I nie ma enellop LiOn - to jest "produkt" NiMH Sanyo - teraz Panasonic. Dlatego pisałem że się nie nadają na wymianę. Sanyo robi ogniwa LiOn 18650 ale nie są to eneloop.

Ale jest czasem haczyk - zwłaszcza w markowych profesjonalnych sprzętach - że w akumulatorze masz narąbane tyle elektroniki że wymiana ogniw może nic nie dać bo elektronika nie puści i tak (jak w drukarkach - bęben na 20 000 stron i choćby nie był zużyty to drukarka nie ruszy i basta). Nie pamiętam o jaką dokładnie firmę chodziło - no ale to ewenementy.

Co do tej oferty - trzeba dopytać jakie konkretnie ogniwa dają - producent i symbol.

Inne rozwiązanie - ale to już takie przyszłościowe i nie tylko do wkrętarki bo za drogo wyjdzie - kupno Ogniw wysokoprądowych LiOn + Imax B6 + MINIMUM "Alarm pakietów LiPo Li-Ion LiMn Li-Fe 1-8S Buzzer" i poskładać sobie pakiet samemu. Tyle że sama ładowarka z zasilaczem to ok 150 zł więc pod jedno urządzenie to bez sensu. Ale jak ma się .... dzieci i co mikołaj/urodziny/1 czerwca nowa zabawka na "baterie x6" to już się opłaca zainwestować bo tą ładowarką naładujecie "wszytko" - LiOn, NiCd, akumulator samochodowy itp.

EDIT

Zadzwoniłem do tej firmy - dostają gotowe pakiety od LG - ale już jakie to ogniwa konkretnie i jakie parametry (jaki prąd rozładowania) to już nie powie bo ... nie wie  :o "działa - dajemy 6 mc gwarancji". Ryzyk - fizyk  ;D
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2017, 10:25:55 czas Polski wysłana przez przemoprzem »